|

"Filistin davası"

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Zekeriya Kurşun köşesine "Filistin devleti Gazze'de mi kurulacak?" sorusunu taşıdı. Hayrettin Karaman, Aydın Ünal, Merve Şebnem Oruç ve Ali Saydam da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:14 - 19/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:22 - 19/10/2017 Perşembe
Yeni Şafak
​Zekeriya Kurşun, Hayrettin Karaman, Merve Şebnem Oruç, Aydın Ünal ve Ali Saydam
​Zekeriya Kurşun, Hayrettin Karaman, Merve Şebnem Oruç, Aydın Ünal ve Ali Saydam

Zekeriya Kurşun, Hayrettin Karaman, Aydın Ünal, Merve Şebnem Oruç ve Ali Saydam'ın yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

Zekeriya Kurşun: Filistin devleti Gazze'de mi kurulacak?

Siyasi ve kültürel coğrafyamızda baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor; takipte zorlanıyoruz. Bölge düzenini yüz yıl önce kurgulayıp II. Dünya Savaşı sonrasında da yenileyenlerin projeleri değişime uğruyor. Yüzyıl içinde elde ettikleri en büyük başarı Filistin’in işgali ve ardından burada bir devletin kurdurulması idi. Öyle bir devlet ki sınırları belli değil, nerede duracağı belli değil.Sürekli Filistin toprakları aleyhinde gelişen İsrail devletinin işgalci siyaseti ile harita üzerinde küçük noktalara dönüşmüş Filistin ikiye bölündü. Batı Şeria’da, el-Fetih yönetimi süreci iyi idare edemedi. Filistin sorununun çözümünde gelinen noktaya bir tepki olarak doğan Hamas halkın seçimi ile on yıl önce Gazze’de yönetimi ele aldı. Ancak bu durum barışı getirmediği gibi Filistin meselesinde de iki başlılığı doğurdu.Diğer taraftan Yaser Arafat’ın yerine geçen Mahmut Abbas önemli avantajlar elde etti. Egemenliği kısıtlı, toprakları İsrail denetiminde olsa da dünya nazarında Filistin devleti başkanı unvanı aldı ama Gazze’nin nazarında meşruiyet sağlayamadı.

Hayrettin Karaman: Laikçiler atakta

İnsan hakları temel metinlerinde yer verilen ilke laiklik değil, din ve vicdan hürriyetidir.Bir ülkenin anayasası ve diğer kanunları, dinle alakalı olup herkesi mecbur etmeyen, isteyen insanların uygulayabileceği düzenlemeler getiriyorsa bu din ve vicdan hürriyetine aykırı değil, bu ilkenin vazgeçilemez bir uzantısıdır. Ey CHP’liler, Kemalistler ve benzerleri siz laikliği böyle anlamadığınız sürece insan hak ve hürriyetlerine ters düşen bir konumdasınız, bunu unutmayın.

Bir CHP sözcüsü, müftülere de resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısının Meclis’e gelmesi sebebiyle tasarının Anayasa'ya aykırı olduğunu açıkladıktan sonra şöyle diyor: AKP’nin yapmak istediği şey Türkiye’yi bir “Ortadoğu din devleti yapmaktır”.Bire cahil, 1920’li yıllara kadar Türkiye (Osmanlı Devleti) şeriatla idare ediliyordu; yani İslam devleti idi; peki o zaman bu devlet bir Ortadoğu din devleti miydi?

Aydın Ünal: Tezgâh

Her şey, Şerif Hüseyin’in 1916’da Ortadoğu Pazarı’na tezgâhı kurmasıyla başladı: Önce İngilizler Şerif Hüseyin’e Büyük Arap Krallığı hayalini sattı,  Şerif Hüseyin de hemen Osmanlı’yı sattı. Tam hayal gerçekle-şecekti ki, Şerif Hüseyin’in oğulları Faysal ve Abdullah babalarını İngilizlere sattı. İngilizler de Şerif Hüseyin’in hayallerini Suud ailesine sattı. O arada Fransızlar İngilizleri ve Kral Faysal’ı sattı. İngilizler de Irak’ı Kral Faysal’a sattı. 1958’de, Irak’ta General Kasım bir darbe yaparak 2. Faysal’ı sattı. 1963’te arkadaşı General Arif darbe yaparak Kasım’ı sattı. Kardeşi Abdurrahman iki yıl iktidarda kaldı ama onu da arkadaşı General Hasan el Bekir sattı. Bu esnada Suriye’de İngilizler ve ABD Fransızları sattı; Fransa Suriye’den 1946’da çıktı. ABD destekli Hüsnü Zaim’i, İngiliz destekli Hınnavi sattı. Hınnavi’yi arkadaşı Edip Çiçekli, Edip Çiçekli’yi de arkadaşı el Attasi sattı. 1958’de Mısır ve Suriye Birleşik Arap Cumhuriyeti’ni kurdular ama sonradan Suriye Mısır’ı sattı.

Merve Şebnem Oruç: Barzani’nin referandum ısrarının kısa ve acıklı hikayesi

Irak’ın kuzeyindeki ‘Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) varlığı, Saddam Hüseyin’in devrilmesiyle sonuçlanan Irak’ın işgalisonrasında oluşturulan 2005 tarihli yeni Irak Anayasası’yla tanımlanmıştı. Bu tanıma göre, bu yönetimin kendi parlamentosu, polis gücü, hatta askeri (Peşmerge) ve gümrük yönetimi olacaktı. Ancak Anayasanın çizdiği sınırlara rağmen IKBY’nin kontrol sahasını ve yetkilerini genişletme çabaları nedeniyle ortaya çıkan sorunlar Bağdat merkezi yönetimi ile Erbil merkezli bölgesel yönetim arasında sorunlara yol açtı. Bölgeden ve dünyadan gelen tüm ikaz ve uyarılara rağmen gerçekleştirilen 25 Eylül tarihli tartışmalı referandum ise, bu gerginliği zirveye taşıdı.Söz konusu referandum Türkiye’de oluşturduğu sıcak gündem nedeniyle yeni bir tartışma gibi algılansa da, bu doğru değil. 2005’te yapılan Irak genel seçimlerinde Kuzey Irak’ta gayri resmi referandum sandıklarıkurulmuş ve %99’la ‘evet’ çıkmıştı. Ardından 2 milyona yakın imza toplanmış ve BM’e bağımsızlık için resmi bir referandum talebiyle başvuruda bulunulmuştu. 

Ali Saydam: Türkiye’nin yüz akı TRT WORLD

Dün başlayan ve bugün Sayın Cumhurbaşkanı’nın konuşmasıyla kapanacak olan son derece önemli bir uluslararası etkinlik vardı: TRT WORLD Forum…Bu yıl ilki düzenlenen Forum, lafta değil fiiliyatta da uluslararası bir hüviyet taşımakta. Salı akşamı TRT’nin ‘yeni nesil’ Genel Müdürü İbrahim Eren beyin 10 kadar gazeteciye verdiği yemeğe ve dün de açılışa katılma şansı buldum.

Türkiye’nin uluslararası iletişim ağları içindeki yerini belirleme şansı olan ve “bir devletin kendi ülkesiyle ilgili algıyı diğer ülkelerin halkları nezdinde yönetmesi” olarak tanımlanan Kamu Diplomasisi’nin ülkemizdeki en önemli aracı olduğuna inandığım TRT WORLD’ün bir yıl gibi kısa bir zamanda geldiği nokta ve düzenlediği foruma gösterilmiş olan uluslararası teveccüh, her türlü takdirin üzerindedir.Uluslararası kanalımız izlenebildiği ülke sayısını kısa sayılacak zaman diliminde 113’e çıkarmış. Hedef, Türkiye’nin tezlerini kör kör parmağım gözüne şeklinde anlatmak değil. Tam tersine. Kanal, gerçeği, sadece gerçeği göstererek, Türkiye, islamofobi, terör, mülteciler meselesi, Birleşmiş Milletler’de çözümleri engelleyen 5’li grup gibi yapıların oluşturduğu çarpıtılmış algıları düzeltmek ve dünyada adalet ve barışın tesis edilmesine katkıda bulunmak gibi bir misyon yüklenmiş…

#​Zekeriya Kurşun
#Hayrettin Karaman
#Aydın Ünal
#Merve Şebnem Oruç
#Ali Saydam
7 yıl önce