|

GAP'ta organik tarım desteklenecek

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, "GAP Bölgesi'nde organik tarım değer zincirinin geliştirilmesi için 2 milyon 250 bin lira destek vereceğiz" dedi.

Yeni Şafak
16:39 - 22/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 14:45 - 22/12/2014 Pazartesi
AA

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) tarafından gelecek yıl Antep fıstığı, biber, üzüm, zeytin, bal, nar, badem, kırmızı mercimek, buğday, dut ve cevizin destekleneceği bildirildi. İKA Aralık Ayı Olağan Yönetim Kurulu toplantısı Adıyaman'da, Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında gerçekleştirildi. Vali Demirtaş, toplantıda, İKA'nın 3 ile ciddi anlamda katkıda bulunduğunu belirterek, ajansın hem yerel kalkınmaya hem de bölgesel kalkınmaya destek verdiğini söyledi.


BAŞARILI PROJEYE SÖZLEŞME

Bölgeler arası kalkınmışlık farklarını gidermek amacıyla yoğun gayret sarf edildiğini ifade eden Demirtaş, kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullandıklarını belirtti. Bu yıl 16,5 milyon lira bütçeli Mali Destek Programı'na 331 proje başvurusu yapıldığını vurgulayan Demirtaş, başarılı bulunan 93 projeden 62'si ile sözleşme imzalandığını kaydetti. Ajansın 2014 yılı Doğrudan ve Teknik Destek Programlarına değinen Demirtaş, "1 milyon lira bütçeli Doğrudan Faaliyet Programı'na yapılan 50 başvurudan başarılı bulunan 21 proje, 500 bin lira bütçeli Teknik Destek Programı'na yapılan 76 başvurudan da 45'i ile sözleşme imzalandı" dedi.


2 MİLYON TL'LİK DESTEK

Gelecek yıl uygulanacak GAP Organik Tarım Değer Zinciri Pilot Uygulamaları Mali Destek Programı hakkında da bilgi veren Demirtaş, şunları kaydetti: "Program, Kalkınma Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliği ve koordinasyonunda uygulanacak. GAP Bölgesi'nde organik tarım değer zincirinin geliştirilmesi için 2 milyon 250 bin lira destek vereceğiz. Bu miktar kar amacı güden kurumlara ve kar amacı gütmeyen kurumlara eşit olarak paylaştırılmıştır. Program kapsamında sadece Antep fıstığı, biber, üzüm, zeytin, bal, nar, badem, kırmızı mercimek, buğday, dut ve ceviz desteklenecek."


İKA'DAN PİLOT UYGULAMA

Gaziantep Valisi Erdal Ata da bir yıllık görev süresince yaptığı hizmetlerden dolayı Demirtaş'a teşekkür etti. Kalkınma ajanslarının gayesinin bölgesel kalkınmayı desteklemek olduğunu belirten Ata, "İKA'nın görevi, ekonomik, sosyal, kültürel ve altyapı yönünde gerek kamu kurum ve kuruluşlarının, gerekse özel sektörün birçok yönden yapacağı yatırıma finansal destek olmaktır" diye konuştu. Ata, İKA'da Adıyaman, Gaziantep ve Kilis'in bölgesel ve ekonomik olarak gelişmesi için ajans imkanları ölçüsünde sunulan projelere destek olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Konuşmaların ardından Demirtaş dönem başkanlığını Ata'ya devretti. Vali Ata, yaptığı çalışmalardan dolayı Vali Demirtaş'a plaket verdi.

#GAP
#İKA
#organik
#tarım
9 yıl önce