|

Generallik hevesine müebbet hapis

15 Temmuz darbe girişiminde Türk Telekom binasını ele geçirmeye çalışan 13 askerin yargılandığı davada karar çıktı. Darbecilerin atama listesinde adı geçen ve "Generalliğe heveslendim" diye savunma yapan eski Albay N. Zeki Atmaca ve eski yarbay Birol Keskinkılıç ağırlaştırılmış müebbet, 4 asker ise müebbet hapis cezası aldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/10/2017 Salı
Güncelleme: 02:40 - 3/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Telekom davasında karar çıktı
Telekom davasında karar çıktı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Gayrettepe’deki Türk Telekom binasını ele geçirmeye teşebbüs eden 5’i tutuklu 13 askerin yargılandığı davada karar çıktı. Darbecilerden ele geçirilen sözde sıkıyönetim listesinde, ‘’Genelkurmay İstihbarat Başkan Yardımcısı’’ olarak görevlendirilen tutuklu sanık eski albay Nurullah Zeki Atmaca ile eski yarbay Birol Keskinkılıç’ı ‘’Anayasal düzeni ortandan kaldırmaya teşebbüs’’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanıkların pişmanlıklarının bulunmayışını da dikkate alarak verilen cezadan bir indirim uygulanmasına yer olmadığına hükmetti.

MESAJLARI BULUNMUŞTU

Eski Albay Atmaca soruşturma kapsamında verdiği ifadesinde ‘Her maceracı subayın gönlündeki gibi general olacağı düşüncesine kapıldım, FETÖ olacağını düşünmedim. Bu düşünce ve duygular ile Whatsapp grubuna şirin gözükmek için bir şeyler yazdım ama ne yazdığımı hatırlamıyorum. Saçma sapan şeyler yazdım ve çok pişmanım” ifadelerini kullanmıştı. tmaca’nın darbecilerin kurduğu ‘Yurtta Sulh Biziz’ adlı Whatsapp grubunda, 'Çamlıca’daki antenlere müdahale edilmeli acilen' 'Küçükçekmece tarafından yapılacak bir şey var mı?', 'Lütfen 1. Ordu komutanını alın!', '1. Ordu Komutanı hemen alınmalı', 'Ordu komutanı alındı mı?' ve 'Ümit Paşa’ya 4 akademi öğrencisi gönderdim' mesajlarını attığı belirlenmişti.

İYİ HALDEN MÜEBBET

Tutuklu sanıklar, eski yarbay Cem Doygun, eski astsubaylar Muhammet Mustafa Çelik, Serdar Uzel ve uzman erbaş Murat Karataş’ın da aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını kararlaştıran mahkeme heyeti, sanıkların duruşmalardaki tavır ve davranışlarını göz önünde bulundurarak verilen cezayı müebbet hapse indirdi. Heyet, bu sanıklar hakkında ‘’TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs’’ ve ‘’Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’’ suçlarından da dava açıldığı ancak sanıkların eyleminin kapsamı itibariyle, “Anayasayı ihlal” suçunun tüm unsurlarıyla gerçekleştiğini belirterek, bu suçlardan ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

7 KİŞİYE BERAAT

Aynı sanıklar yönünden ‘’silahlı terör örgütüne üye olmak’’ suçundan da dava açıldığını fakat sanıklar hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldrımaya teşebbüs” suçundan hüküm kurulması nedeniyle bu suçtan da ceza verilmesine yer olmadığına kanaat getiren heyet, tutuksuz sanıklar astsubay Uğur Alpay ile sanık erler İzzet Uğur Alp, Emre Aslan, Sinan Aslan, Fatih Özbek, Cengiz Taşhan ve Kadir Kars’ın, suç işleme kasıtlarının bulunmaması nedeniyle tüm suçlardan beraatlerine karar verdi.


İstanbul'daki ikinci 15 Temmuz kararı

Türk Telekom davasında mahkemenin verdiği hüküm, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin İstanbul’da açılan davalarda karara bağlanan ikinci dosya oldu. İstanbul’daki darbe teşebbüsüne ilişkin ilk karar, İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma giden sanıklar hakkında verilmişti.


#Darbe
#15 Temmuz
#FETÖ
7 yıl önce