|

Gerçekçi bir Aliya görecekler

Bosna Hersek’in kurucu cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in hayatını anlatan “Alija” dizisinin çekimleri başladı. Bilge Kral Aliya’nın kızı Sabina Berberoviç, “Babamı çok duygusal biri olarak tanıyorlar. Bu dizide gerçekçi bir Aliya görecekler” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/08/2017 Pazar
Güncelleme: 03:41 - 13/08/2017 Pazar
Yeni Şafak
Gerçekçi bir Aliya görecekler
Gerçekçi bir Aliya görecekler

Sancak Medya ve TRT ortaklığında çekimlerine başlanan “Alija” dizisi, Bosna Hersek’in kurucu cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in hayatını anlatıyor. Saraybosna Türkiye Büyükelçiliğinde yapılan tanıtım topantısına Bosna Hersek Büyükelçisi Haldun Koç, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren ve Sancak Medya adına dizinin yapımcısı Muhammed Hakan Sancaktutan Aliya’nın oğlu Bakir İzetbegoviç ve kızı Sabina Berberoviç de katıldı. Aliya İzzetbegoviç’in kızı Sabina Berberoviç, senaryonun ilk üç bölümünü okuduğunu belirterek şunları söyledi: “Babam ton ton ve çok duygusal bir şekilde biliniyor. Ancak diziyi seyredenler gerçekçi bir Aliya görecekler."

BABAM TÜRKLER GİBİ MÜCADELECİ

Aliya’nın oğlu, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç ise , Türkleri böyle bir dizi için motive eden özellikleri sıraladı: “Türkler O’nu Boşnaklar’dan daha çok merak ediyor ve daha çok okuyor. Aliya’nın Türkler’le paylaştığı birçok ortak değer var. Türkiye’de babama Bilge Kral diyorlar. Bu hitap, Bosna’da abartılı bulunabilir ama Türkiye’de düşünürlere karşı büyük bir saygı var. Aliya mücadele veren kahraman bir insandı, Türkler de böyledir.”


KOMUTANIMIN FİLMİNİ YÖNETİYORUM

Altı bölümlük mini dizi “Alija”nın başrollerinde Yurdaer Okur ve Görkem Yeltan bulunuyor. Senaryonu Ahmet Tezcan’ın yazdığı dizinin müziklerinde ise Emir Nuhanoviç’in imzası var. Bosna savaşı sırasında cephede olan yönetmen Ahmed İmamoviç ise proje hakkında şunları söyledi: “Bu proje hem yönetmen hem de bir Boşnak vatandaşı olarak benim için önem arz ediyor. Aliya benim savaştaki komutanım ve sonrasında cumhurbaşkanımdı. Elimizde iyi bir senaryo ve ekip var. Birçok nesle aktarılacak ciddi bir iş çıkartıyoruz.” Araştırma süreci ve oyuncu seçimlerinin uzun bir zaman diliminde yapıldığına dikkat çeken İmamoviç, “Çekimlerin ilk haftasında 50 oyuncuyla çalıştık. Bu sayı 150’yi bulacak. Oyuncular Türkler’den oluşuyor, hepsiyle çalışmaktan çok memnunum” diyor.

Sancak Medya sorumlusu Muhammed Hakan Sancaktutan, projeye 2014 yılında başladıklarını belirterek “Balkan tarihçileri Bahar ve Bayram Şen’in katkılarıyla merhum İzetbegoviç’in yakın çevresiyle temasa geçildi. Dostlarıyla, silah arkadaşlarıyla ve ailesiyle bizzat görüşmeler yapıldı. Hikayeyi gerçek kişiler ve hadiseler çerçevesinde kurgulandı” ifadelerini kullandı.

#Alija
#Bosna Hersek
#Dizi
#Film
#Sabina Berberoviç
7 yıl önce