|

Gizli servis sabotajı

Özbekistan Halk Hareketi lideri Muhammed Salih, Özbek Güvenlik Servisi Başkanı Inoyatov’un devlet içinde paralel güç oluşturduğunu söyledi. Salih, “Inoyatov, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in değişim noktasındaki tüm iyi adımlarını sabote ediyor. Bir haftada üç muhalif yazar güvenlik servisi tarafından tutuklandı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/10/2017 Çarşamba
Güncelleme: 09:18 - 4/10/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Özbekistan Halk Hareketi lideri Muhammed Salih
Özbekistan Halk Hareketi lideri Muhammed Salih

Özbekistan’da geçtiğimiz hafta yazar Nurullah Atahan, yazar Narzullah Ahucano ve gazeteci yazar Babamurad Abdullah, Özbek Güvenlik Servisi tarafından gözaltına alınarak tutuklandı. 3 tutuklama ülkede şok etkisi yaratırken, muhalifleri tepkisi çığ gibi büyüyor. Bu gelişmeler doğrultusunda İstanbul’da bulunan Özbekistan Halk Hareketi Lideri, Erk Partisi Genel Başkanı Muhammed Salih, Özbekistan’da son 1 haftada yaşanan hukuk ihlallerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Muhammed Salih, İslam Kerimov’un ölümünden sonra Cumhurbaşkanı olan Şevket Mirziyoyev’in değişim noktasında pozitif adımlarını desteklediklerini söylerken, Özbek Güvenlik Servisi’nin bu olumlu adımları hukuk dışı tutuklamalar ile sabote ettiğini açıkladı.


3 MUHALİF YAZAR TUTUKLANDI

Kendi seçmenine Özbekistan’ın yeni başkanı ile ilgili olumlu mesajlar verdiğini ifade eden Muhammed Salih, “Yeni devlet başkanının ekonomik reformlarla ilgili açıklamaları ve 18-20 yıl cezaevinde kalan Semender Kokanov ve Muhammed Bekcan gibi muhalif şahsiyetlerinin serbest bırakılması birçok insana umut vermişti. Hatta diktatör Kerimov rejimine karşı en sert muhalefeti yapan bizim gibi gruplar da yeni liderin “yaşamı daha iyi hale getirme” konusunda verdiği sözlere ve çabaya neredeyse inanmıştık. Biz kendi taraftarlarımıza muhalefet ile yapıcı bir diyaloğa girmesi için yönetime zaman tanımaları yönünde telkinde bulunmuştuk. Geçtiğimiz bir haftalık zaman zarfında Özbekistan ve Ukrayna’da bir günde üç muhalif yazar gözaltına alındı. Bu Özbek Güvenlik Servisi’nin, Cumhurbaşkanın olumlu adımlarına yönelik bir hamledir. Özbek devletine karşı bir sabotajdır” diye konuştu.


TUZAĞA DÜŞÜRÜP CEZAEVİNE GÖNDERDİLER

1 hafta önce tutuklanan yazar Nurullah Atahan’ın, İstanbul’a gelen Özbek Güvenlik Servisi yetkilileri tarafından tutuklanmama garantisiyle ülkeye davet edildiği ortaya çıktı. Bu davete binaen İstanbul’dan Taşkent’e uçan Atahan, uçaktan iner inmez Millî Güvenlik Servisi tarafından gözaltına alındı. Muhammed Salih, Atahan’ın eski Cumhurbaşkanı Kerimov’un dönemini eleştiren “Bu Günler” adlı kitabı için “anayasal düzene karşı girişim” suçlamasıyla suçlandığını ve cezaevine konulduğunu söyledi. Ancak büyük tepki üzerine 5 gün sonra ev hapsi koyularak serbest bırakıldığını belirtti.

  • Peygamberin hayatı suç unsuru sayıldı
  • Muhammed Salih, Özbekistan’da büyük tepki çeken gözaltı işlemlerinde üçüncü ismin ise Taşkent’teki evinden şok baskınla alınan gazeteci yazar Babamurad Abdullah (Osman Haknazarov) olduğunu ifade etti. Salih, “İki gün boyunca kimse onun nerede olduğunu öğrenemedi. Özbekistan Millî Güvenlik Servisinin bodrum katındaki o dehşetli zindanda bulundu izi. Evinde 4 saat süren bir arama yapıldı. Bir kaç SD disk ve ”Muhammed Peygamberin hayatı” kitabını bulmuşlar. Babamurad Abdullah, İngiliz Savaş ve Barış Raporlama Enstitüsü (IWPR), “Internews” medya organizasyonunda çalıştı. Ve aynı zamanda “Osman Haknazarov” takma adı altında muhalefet neşirlerinde makaleler çap etti” ifadelerini kullandı.

REJİMİN CİNAYETLERİNİ GÜNDEME TAŞIMIŞTI

Babamurad Abdullah’ın Özbek halkı arasında çok popüler bir isim olduğunu vurgulayan Muhammed Salih, “Özbek diktatörü Kerimov döneminde, Babmurad Abdullah, Osman Haknanazarov takma adıyla rejim cinayetlerini acımasız bir şekilde ifşa eden makaleleri ile toplumda büyük heyecan uyandırmış ve bu anonim isim halk arasında en popüler isim olmuştu" dedi.

ÖZEL SERVİSİN KAYNAĞINI YAZDI ŞİMDİ CEZAEVİNDE

Salih, "Kerimov sonrası dönemde, Osman Haknanazarov Özbekistan Millî Güvenlik Servisi başkanı Rustem Inoyatov’un elde ettiği milyarlarının kaynaklarını ve özel servislerin yolsuzluk şemalarını ortaya döken bir dizi makale yayınladı. Şimdi o zindanda” diye konuştu.

#FETÖ
#Özbekistan
#Casus
6 yıl önce