|

Görmez: Dinin genleriyle oynanıyor

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, din emniyetinin tehlike ve tehdit altında olduğuna dikkati çekerek, "Bunun farkında olmalıyız. Bir taraftan dinin genleriyle oynanıyor, şiddetle ve vahşetle özdeşleştiriliyor. Yeryüzüne merhameti, imanı, emanı getiren din, sadece şiddetle, savaşla, hukuksuzlukla, adaletsizlikle özdeşleştirilmiş vaziyettedir." görüşünü ifade etti.

Yeni Şafak
20:47 - 31/03/2017 Cuma
Güncelleme: 20:49 - 31/03/2017 Cuma
AA
Diyanet İşleri Başkanı Görmez
Diyanet İşleri Başkanı Görmez

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, din görevlileriyle bir araya geldiği Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) konferans salonunda düzenlenen toplantıda, hizmetleri yaparken sadece görev yapılan şehri değil, bütün insanlığın düşünülerek hizmet planı yapılması gerektiğini söyledi.

İslam'ın evrensel bir din olduğunu ve bu yüzden dini ve manevi hizmetleri planlarken insanlığın dikkate alınması gerektiğini belirten Görmez, "Hizmetlerimizi yaparken insanlığın içinden geçtiği süreçleri dikkate almak durumundayız. Hayatlarını, şehrin manevi hayatına adamış değerli din gönüllüsü kardeşlerim; bütün illerde yaptığımız bu buluşmanın bu toplantılarımızın en önemli sebebi ortak tefekkür ve muhasebe toplantısı olmasıdır. Kendimizden, ilimizden, ülkemizden başlamadan önce, insanlığın içinden geçtiği süreçleri dikkate almak durumundayız." diye konuştu.

"İslam kolaylık dinidir"

"Bizim dinimiz sadece belirli bir kavme, millete gelmiş bir din değildir"diyen Görmez, şunları kaydetti:

  • "Bizim dinimiz evrenseldir. Bütün insanlığı, kainatı dikkate alarak hizmetlerimizi planlamak zorundayız. Bu açıdan baktığımızda, her birimizin bu muhasebeleri yapmak mecburiyeti var. İnsanlığı, kainatı, coğrafyamızı, İslam alemini, ülkemizi, şehrimizi dikkate aldığımızda her din gönüllüsü kardeşimiz muhasebe yaparak kendini gözden geçirmek zorundadır. Zaman zaman bir araya gelerek ortak muhasebe ve değerlendirme yapmamız zorunluluk arz etmektedir.

Son 50 yılın en zor süreçlerinden biri yaşandı. İslam dünyasında sadece can emniyeti değil, din emniyeti de tehdit altında. Sadece zorluklardan geçmiyoruz, kolaylıkları da kaybediyoruz. İslam, kolaylık dinidir. Yeryüzündeki bütün kolaylıkların kaynağı İslam'dır. Biz onu kaybettiğimiz zaman, zorlukların da üstesinden gelmeyi kaybederiz."

"Din emniyeti tehlike ve tehdit altında"

İlim ve hikmeti tamamen kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalındığını dile getiren Görmez, "Din emniyeti olmazsa can emniyeti de olmaz, nesil emniyeti de olmaz, mal emniyeti de olmaz, akıl emniyeti de olmaz. Coğrafyamızda sadece kan dökülmüyor. Aynı zamanda din emniyeti tehlike ve tehdit altında. Bunun farkında olmalıyız. Bir taraftan dinin genleriyle oynanıyor, şiddetle ve vahşetle özdeşleştiriliyor. Yeryüzüne merhameti, imanı, emanı getiren din, sadece şiddetle, savaşla, hukuksuzlukla, adaletsizlikle özdeşleştirilmiş vaziyettedir." görüşünü dile getirdi.

Din emniyetinin ortadan kalktığında medeniyetin bekasının mümkün olmayacağını belirten Görmez, dinini kaybedenin vatanını, medeniyetini, kültürünü, dilini de kaybettiğini vurguladı.

"İslamofobi son zamanlarda arttı"

İslamofobinin son zamanlarda arttığını ifade eden Görmez, "Rahmet dini İslam, başka dünyalarda bir korku unsuru haline getiriliyor. İslamofobi, beldeleri, şehirleri, yönetimleri, kalpleri işgal ediyor." dedi.

İslam coğrafyasında son yıllarda savaşların yaşandığını aktaran Görmez, şöyle devam etti:

  • "İslam beldelerinden ateşler yükseliyor. Ümmetin ocağına ateşler düştü. Bütün insanlığın umut bağladığı bir ülkede hizmet ettiğimizin farkında olmalıyız. Büyük bir medeniyetin sahibi olduğumuzu unutmamalıyız. Bütün bu dünyayı dikkate alarak hizmetlerimizi yeniden planlamalıyız. Hep birlikte kendimizi ilim bakımından, bilgi bakımından gözden geçirmeliyiz. Mihrabın abidi, minberin alimi olmak zorundayız. İlmimizi, amele dönüştürmeliyiz. 'Fayda vermeyen ilimden Allah'a sığınırız' diye dua ediyoruz. Fayda vermeyen ilim, hayata yansımayan ilimdir. Gönül dünyamıza, kalbimize sahip çıkacağız."

Toplantının ardından Görmez, NKÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek'i ziyaret etti. Prof. Dr. Şimşek, ziyarette üniversitenin faaliyetleri hakkında Görmez'e bilgi verdikten sonra karşılıklı hediye takdiminde bulunuldu.

#İslam
#Diyanet
#Mehmet Görmez
#Din
7 yıl önce