|

Gözler bu ziyarette

Ankara, Körfez ve Suriye’deki yeni dengelerin masaya yatırıldığı kritik bir görüşmeye ev sahipliği yaptı. İran Genelkurmay Başkanı Tümg. Bakıri ve beraberindeki askeri heyet Genelkurmay Karargahı’nı ziyaret ederek Orgeneral Akar ile görüştü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:52 - 16/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Hulusi Akar - Muhammed Bakıri
Hulusi Akar - Muhammed Bakıri

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın davetlisi olarak dün Ankara’ya geldi.

Bakıri ve beraberindeki üst düzey askeri heyetin ilk durağı Genelkurmay Karargahı oldu. Görüşmelerde öncelikli gündem maddesini Suriye meselesi oluşturdu. Son gelişmeler ışığında, Astana mutabakatıyla sağlanan çatışmasızlık bölgelerinin hızla hayata geçirilmesinin önemi karşılıklı olarak teyid edildi.

İDLİB’DE ÇATIŞMASIZLIK

Bu bölgelerde ve özellikle de çok sayıda sivilin bulunduğu İdlib’de güvenliğin nasıl sağlanacağına ilişkin tedbirler masaya yatırıldı. ÖSO’nun kontrolündeki İdlib bölgesinde tesis edilecek çatışmasızlık bölgesine ilişkin çalışmaların hızlandırılması gereği vurgulandı. Bölgede huzurun hakim olması için İranlı Şii milislerin, rejimin bulunduğu bölgeye geçmemesinin önemi muhataplara iletildi. Halen sahada da İdlib çevresinde hareketlilik artmış durumda.

TERÖRLE MÜCADELE

Türkiye’nin PKK terör örgütüyle mücadelesi sürerken İran’da son dönemde artan PJAK hareketliliği kapsamında terörle mücadele ve sınır güvenliğinin sağlanmasının önemi karşılıklı vurgulandı. Türkiye’nin İran sınırına duvar örme kararı da görüşmede gündeme geldi. Duvar kararı, İran tarafından da olumlu karşılanmış, gerekirse Türkiye’ye bu konuda destek verebilecekleri mesajını vermişti. Irak bölgesel yönetiminin bağımsızlık referandumuna ilişkin de görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.

ERDOĞAN KABUL EDECEK

İran Genelkurmay Başkanı’nın Türkiye ziyareti, sadece askeri işbirliği konularıyla da sınırlı değil. Bakıri, bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek. Bakıri ayrıca, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı da ziyaret edecek. Tümgeneral Bakıri’nin heyetinde askeri temsilcilerin yanısıra siyasi temsilciler de yer alıyor.

  • Tüm gözler Ankara’da
  • Tümgeneral Bakıri’nin Türkiye ziyaretinin kapsamı, “terörle mücadele, bölgesel gelişmeler, savunma alanındaki ikili ilişkiler ve sınır işbirliği” konuları olarak açıklandı. Uluslararası arenada dikkatler, İran’dan Ankara’ya gerçekleşen üst düzey askeri ziyarete çevrildi. İran Genelkurmay Başkanı’nın ziyareti 3 gün sürecek. Ziyaret, iki ülkenin komşuları ve yakın çevresindeki son gelişmeler ışığında büyük önem taşıyor. Türkiye ve İran’ın, bölgedeki yeni denge ve ittifak oluşumları ile batılı ülkelerin planlamalarına karşı işbirliği arayışlarını arttırdıkları değerlendiriliyor. Ortadoğu ve Körfez bölgesinde olası mezhep çatışması beklentilerini boşa çıkarma çabaları kapsamında alınacak kararlara, İslam dünyası ve Ortadoğu’nun bütünlüğünün korunmasında büyük önem atfediliyor.

#Muhammed Bakıri
#Hulusi Akar
#Ankara
#İran
#Türkiye
7 yıl önce