|

Güç dengesi yeniden kuruluyor

Dünyada hızla değişen güç dengelerinin yeniden kurulduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bölgemizdeki hiçbir ülke bunun dışında değil. Türkiye de bu konunun tam merkezindedir” dedi. Suriye’de yaşananlar için yeni Fırat Kalkanı mesajı veren Erdoğan, benzer harekatlara işaret etti.

Yeni Şafak
04:00 - 19/05/2017 Cuma
Güncelleme: 05:28 - 19/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sabancı Center’da düzenlenen TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, önemli mesajlar verdi. Erdoğan, 3 yıl aradan sonra katıldığı toplantıda, ekonomi, yerli otomobil, Suriye’deki gelişmeler ve gelecek vizyonuna ilişkin özetle şunları söyledi:

Ülkemizi 14 yılda üç kat büyüterek başarılı bir performans ortaya koyduğumuza inanıyorum. Türkiye’nin nereden nereye geldiğinin en yakın şahidi sizsiniz. Bugün de özel sektörün lokomotifliğini çok önemsiyoruz. 3 Kasım 2002 tarihi iş dünyamız için bir milattır. Son birkaç yıl hepimiz için zor geçti. 2008 krizine direnen Türkiye 2013’ten itibaren başlayan bir dizi saldırı karşısında çok ciddi mücadele yürütmek zorunda kaldı. İçeride 35 yıldır terörle, dışarıda da Suriye savaşı ile mücadele ettik.

EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI

Şundan emin olun: en kötüsü geride kaldı. Bunca saldırıya rağmen ayakları üzerinde dimdik duran Türkiye’nin önünde aydınlık bir gelecek vardır. Artık Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi yürümeyecek. Demokrasi ve ekonomide yeni bir atılım döneminin hazırlıklarını yapıyoruz. Ülke ve millet olarak büyüklüğümüzün bir defa farkında olmalıyız. Biz büyük bir milletiz, biz büyük bir ülkeyiz.

BANKACILARLA ANLAŞAMIYORUZ

Özel sektörün finansmana bol ve kolay erişimini sağlamaya önem veriyorum. Maalesef bu konuda bankacılarımızla anlaşamıyoruz. Faizlerin bu kadar yüksek olduğu yerde, girişimcilerimiz yatırıma yönlendirmek kolay olmuyor. Bu konuda sizden destek bekliyoruz. Yatırımlarımız için ilave kaynak arayışımızı sürdürüyoruz. Gümrük Birliği’ni güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz.

BAŞIMIZIN ÇARESİNE BAKARIZ

AB dediğimiz zaman AB kapısını açmış da Türkiye içeri mi girmemiş? 54 yıldır bu ülkeyi kapısında sürüm sürüm süründüren bir AB var. Bizden sonra kimler geldi kimler geçti. Türkiye’nin günahı ne de almıyorsunuz? Hiçbirisi bizden daha iyi değil ama alıyorlar. Bizim bir onurumuz var. Bununla oynanmasına müsaade edemeyiz. Alacaklarsa girelim. Ben bu milletin şerefini ayaklar altına aldırtmam. AB yetkilileri bizlere adil ve onurlu yaklaşırlarsa görüşmelere devam ederiz, yoksa biz de başımızın çaresine bakarız.

MASADA OLMAYAN MENÜDE OLUR

Bizi terör örgütleriyle, siyasi kaos tehditleriyle oyalayanların asıl gayesinin bölgede fiili durum oluşturmak olduğunu görmemek mümkün mü? Sahada olacağız. Masada da olmayacaksak kendimizi menüde bulacağımızı bilmeliyiz. Suriye’de bunu görüyoruz. Eğer bu terör örgütleri tehdit oluştururlarsa angajman kurallarından kaynaklanan haklarımızı kullanırız. Bunun için kimseye danışmayız, kaybedecek vaktimiz yok. Ülkemize verilen sözlerin tutulmadığı görülüyor. Fırat Kalkanı ilk adım oldu. Bundan sonra da ihtiyaç ve gerek duyduğumuz her an benzer operasyonlar yürütmekten çekinmeyiz.

YENİ GÜÇ DENGELERİ KURULUYOR

Yol ve Kuşak Forumu’nda trilyonlarca doları gördüğüm zaman, bunlar önemli projeler. Dünya güç dengeleri yeniden kuruluyor. Bölgemizdeki hiçbir ülke bunun dışında değil. Türkiye de bu konunun tam merkezindedir. Şayet biz aman başımızı ağrıtmayalım dersek ağrıyacak bir başımız bile kalmayabilir. Şundan emin olunuz, bu çerçevede atılacak adımların hiçbiri Türkiye’yi zayıflatmayacaktır. Tam tersine güçlendirecektir.


Dükkanı
kapatıp
gidelim

TÜSİAD üyelerine sitemde bulunan Erdoğan, “Ekonomide yapısal reformları kesintisiz sürdürmek gerekiyor. Yerli otomobil konusunda arzu ettiğimiz neticeye ulaşamamış olmaktan üzüntü duyuyorum. Kendi pazarımızın büyüklüğü ortadayken böyle bir adım atılmaması çok düşündürücü. TÜSİAD üyelerinden bu konuda cesaretli bir atılım bekliyorum. Şu salondan babayiğit çıkartamıyorsak dükkanı kapatıp gitmemiz lazım” dedi.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Fırat Kalkanı
7 yıl önce