|

Güçlü kabine

Türkiye’nin 65. hükümeti kuruldu. Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından bakanlar kurulunu açıkladı. Kabineye 9 yeni isim girerken, 14 koltuk değişti. 4 ismin yer değiştirdiği, 8 bakanın kabine dışı kaldığı hükümetin en dikkat çekici özelliği “tecrübeli” ve “icracı” isimlerden oluşması.

Yeni Şafak
04:00 - 25/05/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:51 - 25/05/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye Cumhuriyeti'nin 65'inci Hükümeti kuruldu. Ahmet Davutoğlu'nun istifasının ardından, 65. Hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın onayladığı yeni Bakanlar Kurulu listesini Beştepe'de açıkladı. Tarihin ilk Dünya İnsani Zirvesi'ne İstanbul'da ev sahipliği yapan Erdoğan, dün gece yarısı Ankara'ya dönerek Yıldırım'la birlikte kabineyi istişare etti. Beştepe'ye gece saat 01.30'da gelen Yıldırım, yaklaşık 2 saat Erdoğan ile yeni kabine üzerinde çalıştı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki istişare toplantısı saat 03.30'da tamamlandı. Bu görüşmenin ardından Erdoğan, bu kez saat 10.30'a randevu verdi ve Yıldırım belirlenen saatte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne hükümeti onay için gitti. 65. Hükümet için son istişarenin yapıldığı görüşmenin ardından liste Başbakan Yıldırım tarafından kamuoyuna açıklandı. Erdoğan da, bu trafiğin ardından İstanbul'a dönerek, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında görüşmelerini gerçekleştirdi.



SEKİZ BAKAN GİTTİ


Mehmet Şimşek, Tuğrul Türkeş, Numan Kurtulmuş, başbakan yardımcılarından yerlerini koruyan üç isim oldu. Başbakan Yardımcılarından Yalçın Akdoğan, kabine dışı kaldı. Lütfi Elvan Kalkınma Bakanlığı'na kaydırıldı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile birlikte 8 bakan kabine dışında kaldı. Kabine dışında kalan isimler şöyle: Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, AB Bakanı Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu.



DÖRT YER DEĞİŞİKLİĞİ


Bir önceki kabinede başbakan yardımcılığı görevini üstlenen Lütfi Elvan Kalkınma Bakanı olarak atandı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak görev yapan Fikri Işık Milli Savunma Bakanlığı'na getirildi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yeni görevi Kültür ve Turizm Bakanlığı oldu. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Milli Eğitim Bakanı olarak görevlendirildi.



DOKUZ YENİ İSİMKabineye 9 yeni isim katıldı. Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ile Veysi Kaynak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AB Bakanı Ömer Çelik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Binali Yıldırım'ın yerine Ulaştırma Bakanlığı'na gelen Ahmet Arslan, kabineye yeni katılan isimler oldu.


YERİNİ KORUYAN İSİMLER


Kabinede 10 bakan, mevcut koltuklarını korudu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Gençlik Spor Bakanı Çağatay Kılıç, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Tarım Bakanı Faruk Çelik, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yerini koruyan isimler oldu.



İLK KEZ BAKANLIK YAPACAKLAR


İlk kez kabineye giren 5 isim oldu. Kabinenin yeni yüzleri şöyle şöyle: Veysi Kaynak, Fatma Betül Sayan Kaya, Faruk Özlü, Mehmet Özhaseki, Ahmet Arslan. MKYK listesi dışında kalan Fatma Betül Sayan Kaya, Mehmet Özhaseki, Ömer Çelik ve Recep Akdağ kabineye kaydırıldı.



EN GENCİ KAYA


Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yeni kabinede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak yer bulan Kaya, 35 yaş ile Bakanlar Kurulu'nun en genç üyesi oldu.



Kaya'yı, 38 yaş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve 39 yaş ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, takip etti. Kabinenin en yaşlı bakanı ise uzun süredir bu görevi yürüten 67 yaşındaki Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu oldu. 65. Hükümet'in yaş ortalaması da 64. Hükümet'teki gibi 52 olarak belirlendi.










Bölge dengesi


Kayseri'den Mustafa Elitaş'ın yerine Mehmet Özhaseki geldi. Denizli'den Sema Ramazanoğlu'nun yerine Nihat Zeybekçi kabinede yer aldı. Kahramanmaraş'tan Mahir Ünal yerine Veysi Kaynak kabineye alındı. Adana'dan da Fatma Güldemet Sarı'nın yerine Ömer Çelik getirildi. Kocaeli'nden Fikri Işık, Malatya'dan Bülent Tüfenkçi yerini korudu. Düzce'den Faruk Özlü, Mersin'den Lütfi Elvan yer aldı.



Kabinede en uzun bulunma rekorunu Başbakan Yıldırım aldı. Yıldırım, AK Parti'nin tek başına iktidara geldiği 4 seçimin ardından oluşturulan kabinelerin tümünde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak görev aldı.



  • Karadeniz ağırlığı
  • Kabinede yer alan isimlerin İllere göre dağılımı şöyle: Ordu, Giresun, Gaziantep, Ankara, Kahramanmaraş, Yozgat, İstanbul (2), Adana, Düzce, Trabzon, Kayseri, Antalya, Denizli, Samsun, Şanlıurfa, Malatya, Bursa, Eskişehir, Bayburt, Sivas, Kocaeli, Afyonkarahisar, Erzurum, Kars.Kabinede Karadeniz'den 2 başbakan yardımcısı 4 bakan görevlendirildi. İç Anadolu'ya 4 bakanlık, bir başbakan yardımcılığı verildi. Kabinede yer alan isimlerin bölge dağılımı şöyle: Marmara'dan 5 bakan, Akdeniz'den 1 başbakan yardımcısı, 4 bakan, Ege'den 2 bakan, Doğu Anadolu'dan 3 bakan, Güneydoğu'dan 1 başbakan yardımcısı, 1 bakan.

Kabinenin yeni yüzlerinden


AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak, 65. hükümette Başbakan Yardımcılığı ile kabinede ilk kez görev alacak. Kahramanmaraş Belediye Başkanlığı, özel sektörde Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerinde de bulunan Kaynak, TBMM 23. Dönem Kahramanmaraş milletvekilliğine seçildi. Kaynak, Türkiye - Bahreyn Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı da yaptı. Evli ve 5 çocuk babası Kaynak, Adalet Bakanı yardımcısı görevini de yürüttü. AK Parti'den Meclis'e 25. Dönem Kahramanmaraş milletvekili olarak giren Kaynak, 65. Hükümette Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunacak.



Güvenoyu pazar günü


65. Hükümet'in programının dün TBMM'de okunmasının ardından gözler güvenoyuna çevrildi. Program üzerindeki görüşmeler cuma günü yapılacak, güvenoylaması ise 29 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek.





SEVDASI SEVDAMIZ YOLU YOLUMUZDUR


Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 65. Hükümeti açıklamasının ardından TBMM'ye giden Başbakan Binali Yıldırım, ilk kez AK Parti grup toplantısında konuştu. Konuşmasına görevi devraldığı Ahmet Davutoğlu'na teşekkür ederek başlayan Yıldırım, yeni anayasa, terör ve paralel yapıyla mücadele konusunda mesajlar verdi, muhalefet partilerine yeni anayasa konusunda çağrıda bulundu. Başbakan Yıldırım grup toplantısında özetle şunları söyledi:



BOYNUMUZUN BORCU


Sayın Cumhurbaşkanım buradan AK Parti Grubu olarak bir kez daha diyoruz ki yolun yolumuzdur davan davamızdır sevdan sevdamızdır. Bu dün de böyleydi bugün de böyle gelecekte de böyle olmaya devam edecek. Diyorlar ki Cumhurbaşkanı temsil işlerini yapsın. 21 milyon vatandaşın oyunu alan Cumhurbaşkanı ne yapacak? Millete karşı sorumluluğu var. Cumhurbaşkanımız bu sorumluğun gereğini yapıyor. Artık Cumhurbaşkanının fiili durumunu anayasaya uygun hale getirmek AK Parti grubunun en önemli işidir, boynunun borcudur. Bu sadece Cumhurbaşkanımızın meselesi değil Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecek meselesidir. Biz inşallah başkanlık sistemi dahil yeni anayasayı gerçekleştirmek için gerekli çalışmaları hemen başlatacağız.



BİLEK GÜREŞİNE TUTUŞAMAZ


Ülkemizin enerjisini tüketen, millerimizin barışını huzurunu güvenliğini tehdit eden terör en önemli konuların başındadır. Bir kez daha ilan ediyorum milletim rahat olsun Türkiye'yi terör belasından mutlaka kurtaracağız. Bir yandan terör örgütü ile mücadelemiz devam ederken bir yandan da devlet içinde devlet kurmaya heveslenen paralel örgüte karşı da mücadelemiz kararlılıktan taviz vermeden devam edecek. Şunu herkes bilsin kimse Türkiye Cumhuriyeti ile bilek güreşine tutuşamaz.



2013'te bırakmıştı




Kabinenin yeni isimlerden Recep Akdağ, 18 Kasım 2002'den 24 Ocak 2013'e kadar bu görevi yürüttü. SSK'nın yerine SGK'yı kurup hastaneleri birleştirmesi ve ilaç alımda sigortalılara getirdiği kolaylıklar ve sigara yasağındaki rolü ile öne çıktı. Akdağ, o dönem Başbakan olan Erdoğan'ın 24 Ocak 2013'te yaptığı kabine revizyonunda görevi Mehmet Müezzinoğlu'na bırakmıştı. Bakan Recep Akdağ, Dr. Refik Saydam'dan sonra en uzun süre görev yapan Sağlık Bakanı'ydı.



En genç ve tek kadın bakan




Sema Ramazanoğlu'nun yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na getirilen 35 yaşındaki Fatma Betül Sayan Kaya, Bilkent Üniversitesi mezunu. Kaya, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2012 yılına kadar AK Parti Genel Başkan Danışmanı olarak görev yapan Kaya, AK Parti İstanbul İl Teşkilatı'nın sosyal medya yapılanmasını kurdu.



Belediyeden bakanlığa




AK Parti Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, 65. hükümette Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevine getirildi.


Özhaseki, 27 Mart 1994 mahalli seçimlerinde Melikgazi Belediye Başkanlığına seçildi, dört yıl sonra büyükşehir belediye meclisinde yapılan seçimle büyükşehir belediye başkanlığına getirildi. 5 kez Kayseri Büyükşehir Belediye başkanlığı yapan Özhaseki, 7 Haziran ve 1 Kasım'da milletvekili seçildi. 12 Eylül 2015'te AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı olarak yer alan Özhaseki 65. hükümette bakanlık koltuğuna oturdu.


#65. hükümet
#Yeni kabine
8 yıl önce