|

Gümülcine bağrına bastı

65 yıl sonra Atina’yı ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olan Erdoğan’ın Yunanistan’da ikinci durağı Türk azınlığın yaşadığı Gümülcine oldu. Caddelerde Erdoğan’a sevgi gösterilerinde bulunan soydaşlar, “Dik dur eğilme Allah seninle” ve “Reis sana canım feda” diye tezahürat yaptı.

Yeni Şafak ve
08:00 - 9/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 09:31 - 9/12/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
rdoğan, “Yunanistan’daki en önemli sorunlardan biri din adamları sorunudur. Atanmış müftüyle işi ilerletme sorunu var, bunun Lozan’da yeri yok” dedi
rdoğan, “Yunanistan’daki en önemli sorunlardan biri din adamları sorunudur. Atanmış müftüyle işi ilerletme sorunu var, bunun Lozan’da yeri yok” dedi

Yunanistan ziyaretinin ikinci günü Gümülcine’de Batı Trakya Türkleri’ne seslenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Lozan ve AİHM kararları mesajı verdi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

İyi birer Yunanistan vatandaşı olarak kendinizle birlikte bu ülke için de çalışıyorsunuz. Bunun karşılığında Lozan’daki hükümlere uygun bir davranış beklemek hakkınızdır. Sizlerin Lozan anlaşması, AB müktesebatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkandan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede AİHM kararlarının uygulanmasını bekliyoruz. Görüştüğüm tüm Yunanistan yetkililerine bunları ifade ettim. Bunların çözümü ise Türkiye ile Yunanistan’ı birbirine daha da yakınlaştıracaktır.

YUNANİSTAN İÇİN DE KAZANÇ

Tüm yaşayan azınlıkları zenginlik kaynağı haline dönüştürmek her iki ülkeyi de güçlü kılacaktır. Rum kökenli vatandaşlarımızın taleplerini, onlarla diyalog içinde karşılamak için biz çok önemli adımlar attık. Hayat kalitelerini artırmak için çalışmayı sürdürüyoruz. Benzer yaklaşımları Yunanistan’dan beklemenin de hakkımız olduğuna inanıyoruz. Sizlerin Türkçeyi, Yunancayı çok iyi konuşan, geleneklerini yaşatan bireyler olmanız ülkeniz Yunanistan için de bir kazançtır.


NİÇİN SEÇİLMİŞ MÜFTÜ YOK

Yunanistan’daki en önemli sorunlardan bir tanesi buradaki din adamları sorunudur. Burada atanmış müftü ile işi götürmek isteme anlayışı var. Bunun Lozan’da yeri yok tam aksine seçilmiş müftünün yeri var. Seçilmiş din adamını kendi ülkemizde uyguluyoruz patrik bizim atamamızla görev alan bir insan değildir. Sen Sinod Meclisi tarafından seçilen bir insandır. Niçin bizim başmüftümüzü, bizim din görevlilerimiz seçmesin? Bu yanlış bir şey.

AZINLIKLAR EMANETİMİZ

94 yıl geçti burada bir güncelleme gerekir dedik. İşte başmüffülük, eğitim, öğretim sıkıntısı. İstanbul’da patrik yurtdışına çıkmak istese Eyüp Kaymakamlığı’nın iznine tabiidir. Ama biz bunu uygulamıyoruz. Burada ise başka uygulamalar görüyoruz. Lozan Antlaşması, her iki ülkede yaşayan azınlıkları, ülkemize ve Yunanistan’a emanet etmiştir. Bu emanetleri gözümüz gibi korumalıyız. Biz sorumluluklarımızın farkındayız. Yunanistan’ın da farkında olduğunu düşünüyoruz. Bizim bir çok şeyleri aşmamız lazım. Bir çok şeyler var ki tarih oldu, biz şimdi geleceğe bakalım. Endişeyle birbirimize bakmamızın anlamı yok. Bunları kaldıralım ve birbirimize güvenle bakalım.

ORTAK PAYDAMIZ İSLAM

Azınlıklar kavramı içerisinde burada Müslüman azınlık noktasından mı hareket yoksa Türk azınlık noktasından mı hareket. Bana göre bizim ortak paydamız zaten İslam’dır dedim. Dolayısıyla Türkü ile Pomak’ı ile biz biriz beraberiz. Yaradılanı yaradandan ötürü sevdik mi bitti iş.

ASİMİLASYON DEĞİL ENTEGRASYON

Bizim isteğimiz şudur. Yunanistan devleti, benim soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli. Entegrasyon ayrı bir konu ama asimile olmasını istememeli. Çünkü biz, hiçbir farklı etnik unsurdan bunu bugüne kadar istemedik ve istemeyiz. En büyük haksızlık adaletsizlik o olur.


Soydaşlara iki mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, cuma namazı ve okul ziyaretinin ardından kendisini karşılamaya gelen Batı Trakya Türklerine hitap etti. Batı Trakya Türklerinin Yunanistan ile Türkiye arasında köprü olduğunu söyleyen Erdoğan, Mehmet Akif’in dizelerinin yer aldığı iki tavsiyede bulundu. Erdoğan, “Burada 150 bine yakın soydaşımız var. Siz Türkiye ile Yunanistan arasında köprüsünüz. Biz sizleri böyle görüyoruz. Şu anda Yunanistan Parlamentosu’nda 4 milletvekili sizleri temsil ediyor. Bu milletvekilllerinin çok çalışması lazım. Dün bazı sorunları dile getirdim, belki izlemişsinizdir. Bu sorunları bir an önce çözme suriyetiyle tüm bölgedeki soydaşlarımızın da hep birlikte sorunların giderilmesi Yunanistan’daki birliği, beraberliği, dayanışmayı güçlendirecektir” dedi.

DAYANIŞMAYI SÜRDÜRMELİYİZ

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Benim ülkemde Rum vatandaşlarımla ilgili sorunum yok. Daha önce el konulmuş olan Rum vatandaşlarımıza ait vakıf gayrimenkullerinin iadesine yönelik yasayla hepsine bedelleri ödendi ya da teslimleri yapıldı. İnancına güvenen inanç hürriyetinden korkmaz. Bu dayanışmayı sürdürmek lazım. Bir engel olduğunu sanmıyorum. Buradaki vatandaşların birliği beraberliği çok önemli. Size tavsiyem şu, iki tavsiyem var. İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif’ten; ‘İhtiyar amcanı dinler misin, oğlum, Nevruz? Ne büyük söyle, ne çok söyle; yiğit işte gerek. Lafı bol, karnı geniş soyları taklit etme; sözü sağlam, özü sağlam, adam ol, ırkına çek.’ Bu istiklal şairimizden şimdi ben de kendi tavsiyemi yapıyorum, oku, düşün uygula, neticelendir... Sizlerde ben başarı için bunları görüyorum. Sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.”


Gümülcine’de sevgi seli

65 yıl sonra Yunanistan’a giden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olan Tayyip Erdoğan, ziyaretinin ikinci gününde Gümülcine’de Batı Trakya Türkleri ile bir araya geldi. Ziyareti provoke etmek isteyen fanatik Yunanlılara rağmen Erdoğan’ı, on binlerce Batı Trakya Türkü karşıladı. Erdoğan önce Kırmahalle Camii’nde cuma namazını kıldı. Caminin bulunduğu Kırmahalle’ye gelişinde Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete ile Türk azınlık kurum ve kuruluşların temsilcileri tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çocuklar tarafından çiçek takdim edildi. Erdoğan, “Dik dur eğilme Allah seninle” ve “Reis sana canım feda” şeklindeki tezahüratlarla kendisini bekleyen vatandaşları, yanlarına giderek selamladı. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan camiye geldiğinde tekbir getirdi. Erdoğan, cuma namazının ardından yürüyerek Kırmahalle’deki Celal Bayar Azınlık Ortaokul ve Lisesi’ne geçti. Yürüyüşü sırasında vatandaşlar, Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu. Erdoğan, burada Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis, SYRİZA Rodop milletvekilleri Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf, SYRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek ve Okul Müdürü Tünalp Ahmet karşıladı.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Yunanistan
#Gümülcine
6 yıl önce