|

Günde 5 bin kişi sigarayı bırakmak istiyor

Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara destek olmak amacıyla kurulan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’na günde yaklaşık 5 bin kişi alo diyor. 24 saat canlı operatör desteği veren hattı en çok 30-35 yaş aralığındaki vatandaşlar arıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/02/2016 الإثنين
Güncelleme: 22:02 - 21/02/2016 الأحد
Yeni Şafak

Sağlık Bakanlığı'nın Tütünle Mücadele Destek Programı kapsamında başlattığı sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara destek olan ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı günde yaklaşık 5 bin kişi tarafından aranıyor.



ÜCRETSİZ İLAÇ İMKANI

27 Ekim 2010 tarihinde faaliyete geçen hat, 24 saat canlı operatör desteği veren dünyada sayılı sigara bırakma hatları arasında gösteriliyor.



Yürüyüş yolu ve çocuk parkı gibi kamuya açık alanlarda tütün kullanımının önlenmesine yönelik adımlar atan Sağlık Bakanlığı, tütünle mücadelede de önemli adımlar atıyor. Sigara bırakma polikliniklerinde hekimlerin karar vereceği kişilere ücretsiz ilaç imkanı sunan bakanlığın ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı günlük ortalama 4 bin 800 vatandaş arıyor.



KANSER AZALDI

Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanıyor. Gelen çağrıları karşılayan operatörler danışanlara sigaranın zararları hakkında bilgi aktarıyor ve sigara kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bağımlılık değerlendirme ölçeği uyguluyor. Değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişilere ya sigara bırakma planı yapılıyor ya da kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendiriliyor.



Bakanlığın yapmış olduğu tütünle mücadelenin sonucu olarak akciğer kanserinin yüzde 10 oranında azaltıldığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı ayrıca tütünle mücadele programında yakaladığı başarıyı sürdürebilmek için yeni bir eylem planı hazırlamaya başladı.


#Sağlık Bakanlığı
#sigara
#Alo 171
٪d سنوات قبل