|

Günün Özeti

10 başlıkta günün özetini size özel derledik.

Yeni Şafak ve
18:45 - 12/12/2014 Cuma
Güncelleme: 16:47 - 12/12/2014 Cuma
Yeni Şafak
1- Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çarpıcı açıklamalar


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TOBB'un İstişare Kurulu'nda yaptığı konuşmada, 17 Aralık darbe girişimini yapanların kendisi ve dönemin bakanlarını nasıl tutuklayacaklarının planını da yaptığını açıkladı. Tüm bu planları öğrendiğini belirten Erdoğan, "Asıl mesele ben değildim. Vatanın bağımsızlığına kast edenlerle bir işbirliği yaptılar" diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında "Paralel yapı bütün bu operasyonlarda sadece ve sadece maşa olarak kullanıldı. Bir takım çevreler özellikle de güneydeki sevdikleri ülke yönetimi bunları bir maşa olarak kullandı ve bugün hala kullanıyor. Yetmedi muhalefet partileri yani eski Türkiye'nin aktörleri bu yapıya destek çıktılar, hala bugün de destek veriyorlar. İş ve medya dünyasından, siyasetten bu yapıya destek verenler oldu. Kim ne yaparsa biz bunların inlerine girdik, daha da gireceğiz." vurgusunu yaptı.


Erdoğan, "Yolsuzluk kılıfı, yolsuzluk maskesi darbe niyetinin üzerini örtmeye yetmedi. Eğitimden, hizmetten, himmetten bahseden yapının birtakım kirli cinayetlere, faili meçhul cinayetlere dahi bulaştığını işte bugünlerde görüyoruz. Daha da fazlası çıkacak, zincir bunu gösteriyor, daha şaşırtıcı şeyler de görecek duyacaksınız." diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu. 


2- "Usulsüz dinleme" iddianamesi kabul edildi


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca "usulsüz dinleme" iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi.


İddianamede, eski MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak, eski CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin, Albay Ömer Gümüş, suç tarihinde TÜBİTAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) ve Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) Başkanı Mehmet Önder Yetiş, Prof. Dr. Ender Ethem Atay ve polis memuru Mustafa Boztepe ile askeri projelerde yer alan Ahmet Serdar Adalı "mağdur" olarak gösterildi.


CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal, Gazeteci Ahmet Şık'ın eşi Yonca Verdioğlu Şık, askeri projelerde görev alan Güner Alpaydın, Dursun İlhan Tüfekçi, Ayşe Buğu Bayazıt, Cemil Berin Erol ve Süleyman Gökhun Tanyer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanları Ali Kılıç ve Recep Cengiz ile Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı "müşteki" olarak iddianamede yer aldı. 


3- Kemal Öztürk Yeni Şafak'ta


Anadolu Ajansı’nı 3 yılda bir dünya markası yapan ve geçtiğimiz günlerde görevinden ayrılan deneyimli gazeteci Kemal Öztürk, Yeni Şafak ailesine katıldı.  Öztürk, 1 Ocak'tan itibaren, Yeni Şafak'ta haftada üç gün köşe yazısı kaleme alacak.


4- Anayasa Mahkemesi 'Saray' kararını verdi


Anayasa Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile ilgili bireysel başvuruları, kişi yönünden yetkisizlik nedeniyle kabul edilemez buldu. Mahkemenin dosyanın esasını incelemediği, kişi yönünden yetkisizlik nedeniyle başvuruları reddettiği öğrenildi.


5- Avrupa'ya kara haber: Güney Akım kapandı


Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Güney Akım doğalgaz boru hattı projesinin resmen kapandığını AB'ye ilettiklerini söyledi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye 1 Aralık'ta yaptığı ziyarette Rusya'dan Avrupa'ya Bulgaristan üzerinden gaz götürmesi planlanan Güney Akım projesinin kapatıldığını açıklamıştı. Aynı gün Gazprom Başkanı Aleksey Miller, kapatılan Güney Akım projesinin yerine Türkiye'ye yeni bir boru hattı inşa edileceğini belirtmişti.


6- Deniz Baykal'dan mesaj mı? 1677 gün sonra o koltukta


CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Genel Başkanlıktan istifa ettiği tarih olan 10 Mayıs 2010 tarihinden tam bin 677 gün sonra, TBMM Genel Kurul Salonu'ndaki CHP grup sırasında Genel Başkanın oturduğu koltuğa oturdu ve partililerle sohbet etti. Baykal'ın bu hamlesi "Kılıçdaroğlu'na yönelik bir mesaj mı?" yorumlarına sebep oldu. 


7- HDP'li vekilden Meclis'te şoke eden hareket!


HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Genel Kurulu’nda güvenlik paketini eleştirirken başbakan yardımcılarının bulunduğu yöne dönerek sapan çekti. 


HDP Grubu adına yaptığı konuşmada güvenlik paketini eleştiren HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, yanında getirdiği gaz kapsüllerini Meclis kürsüsünden gösterdi. Başbakan Yardımcıları Ali Babacan, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş’un bulunduğu yöne dönen Hasip Kaplan, yine yanında getirdiği sapanı çekti.


8- Rusya ve Hindistan'dan dev anlaşmalar


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "tarihi" olarak yorumlanan Hindistan ziyareti sırasında iki ülke arasında savunma, nükleer enerji ve petrol arama gibi alanlarda 20 anlaşma imzalandı. Anlaşmaların savunma, nükleer enerji, petrol arama, aşırıcılıkla mücadele gibi alanları kapsadığı öğrenildi. 


9- Ekonomide bugün


ABD'de dün açıklanan perakende satışlar ve haftalık işsizlik başvuruları verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından yükselişe geçen dolar, 2,30 seviyesinin üzerine çıkarak 2,3024 ile 10 haftanın en yüksek seviyesini gördü.


Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, haftanın son işlem gününü dünkü kapanışa göre 1.491,85 puanlık düşüşle 83.226,38 puandan tamamladı.


10- Galatasaray'da yaprak dökümü


Galatasaray Sportif A.Ş tarafından KAP’a yapılan açıklamada, Furkan Özçal ve Umut Gündoğan’ın transferi konusunda Kardemir Karabükspor ile resmi görüşmelere başladığını duyurdu.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Kemal Öztürk
#Rusya
#Putin
#Hindistan
#doğal gaz
#dolar
#borsa
#hasip kaplan
#deniz baykal
#Cumhurbaşkanlığı Sarayı
#dinleme
#iddianame
#paralel yapı
9 yıl önce