|

Günün Özeti

10 başlıkta günün öne çıkan haberlerini size özel derledik.

Yeni Şafak ve
19:20 - 16/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 17:24 - 16/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
1- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her Müslüman Türk’tür


Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyada ve bilhassa Avrupa’da "Müslüman" denildiğinde ilk akla bu toprakların insanının geldiğini belirterek, "Türk, sadece bizim ülkemizde etnik anlam taşır. Batılılar gözünde geçmişten bu yana her Müslüman, Türk’tür, öyle tanımlanır" dedi. Erdoğan konuşmasında "Savaş gemilerimizi, uçaklarımızı, helikopterlerimizi, füzelerimizi, tanklarımızı, silahlarımızı üreterek şehitlerimize, gazilerimize layık olma çabasındayız" ifadelerini kullandı.


2- ABD'ye çok sert yanıt


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki tüm sorunların temel sebebinin Esed rejimi olduğunu belirterek "Esed'le müzakere edecek ne var. 200 binden fazla insan öldürmüş ve kimyasal silah kullanmış bir rejimle neyi müzakere edeceksiniz. Bugüne kadarki müzakerelerden hangi sonuç ortaya çıktı" dedi.


3- Altay tankında tarihi imza atılıyor


Türkiye'nin en önde gelen traktör ve dizel motor üreticisi TÜMOSAN, milli tankımız Altay'a motor üretecek. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile TÜMOSAN arasındaki sözleşme yarın imzalanacak. Savunma sanayi için ilk yerli tank güç grubunu geliştirecek firma olma onuruna erişen TÜMOSAN, belirlenen sürede ALTAY Tankı için güç grubunun tasarlanması, geliştirilmesi, prototiplerinin üretilmesi ve entegre edilerek kalifiye edilmesini gerçekleştirecek.


4- Domuz gribi bir can da Kocaeli'de aldı


Ülkemizde yeniden görülen domuz gribi Sivas'tan sonra Kocaeli'de bir kişinin ölümüne neden oldu. Darıca'da Farabi Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan ve 'domuz gribi' olarak bilinen H1N1 virüsü kaptığı belirtilen 53 yaşındaki Güler Akbaş hayatını kaybetti. Kocaeli'de aynı belirtilerle hastanelere başvuran iki kişinin tedavisine ise devam ediliyor.


5- Böyle vicdansızlık olmaz


Adana’da doğuştan işitme engelli 2 yaşındaki Mehmet Yusuf Taş’ın, sokakta oynarken 12 bin lira değerindeki biyonik kulak cihazı çalındı. Tarım işçisi 18 yaşındaki anne Ayşe Taş, "Ben o cihazı alabilmek için kulağımdaki küpemi, çeyizlik eşyalarımı satmıştım" diyerek gözyaşı döktü.


6- Güneş tutulması 20 Mart'ta yaşanacak


20 Mart Cuma günü yaşanacak "Güneş Tutulması" hava koşulları uygun olduğu takdirde, Türkiye’nin her yerinden izlenebilecek. Güneş en fazla saat 11:51'de kapanacak.


7- Kartal rekora hazırlanıyor


Ligde haftayı lider kapatan Beşiktaş, gözünü UEFA Avrupa Ligi’nde oynayacağı Club Brugge maçına çevirdi. Liverpool maçına 63 bini aşkın taraftarın önünde çıkan Kartal, Brugge maçı için bu rakamı şimdiden geçti.


8- Avrupa sonunda kararını verdi: Esed'le ortak olamayız


Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanlarının ilgili kararında, "Esed rejiminin kendi halkına karşı zalim savaşı, büyük çaptaki insan hakları ihlalleri ve demokratik reformları sistematik şekilde engellemesi DAEŞ'in Suriye'de gelişmesine aşırı derecede katkı sağladı. DAEŞ'in, Nusra Cephesi gibi diğer terör gruplarının ve Suriye'de mevcut farklı milislerin uyguladıkları tahammül edilemez şiddet büyük acılara yenilerini ekledi. Politikaları ve eylemlerinin sonucu olarak Esed rejimi DAEŞ'le savaşta ortak olamaz" ifadesi kullanıldı.


9- İnternet fenomeni olan elbise satıldı


Bazı insanların mavi ve siyah, diğerlerinin ise altın rengi ve beyaz olarak gördüğü ve bu nedenle bir internet fenomenine dönüşen o elbisenin gerçekten altın rengi ve beyaz olan bir versiyonu tam bin 356 sterline (yaklaşık 5 bin 300 TL) satıldı.


10- Ekonomide bugün


BIST 100 endeksi günü yüzde 2,03 yükselişle 78.195,71 puandan tamamladı.


Dolar haftanın ilk gününde 2,63'ün üzerine çıktı. Piyasada bu hafta TCMB ve Fed faiz kararları ile Fitch'in kredi notu değerlendirmesi takip edilecek.


Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 97,55 lira, Cumhuriyet Altınının satış fiyatı ise 651 lira oldu

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Altay tankı
#Albayrak Holding
#Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
#Beşiktaş
#esad
#IŞİD
#dolar
#altın
#borsa
9 yıl önce