|

Gürcistan: Çatayev’i öldürdük

Gürcistan, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 46 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı planlayan DEAŞ’lı “Tek Kol” lakaplı Ahmet Çatayev’in öldürüldüğünü duyurdu. Tiflis’te 21 Kasım’da başlayan operasyon 22 saat sürdü. Çeçen uyruklu Çatayev ile birlikte toplam üç terörist öldürüldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/12/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:00 - 2/12/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
İstanbul Havalimanı saldırısını planlayan DEAŞ’ın Çeçen Uyruklu teröristi Ahmet Çatayev öldürüldü.
İstanbul Havalimanı saldırısını planlayan DEAŞ’ın Çeçen Uyruklu teröristi Ahmet Çatayev öldürüldü.

Gürcistan, Atatürk Havalimanı saldırısının planlayıcısı olduğu belirtilen Ahmet Çatayev’in, Tiflis’te 21 Kasım’da düzenlenen operasyonda ölü olarak ele geçirildiğini açıkladı. Gürcistan Güvenlik Dairesi, Tiflis’te 21 Kasımda başlayıp yaklaşık 22 saat süren terör operasyonunda ölen üç teröristin arasında Çeçen uyruklu “Tek Kol” lakaplı Ahmet Çatayev’in de bulunduğunu kaydetti.

KÖŞEYE SIKIŞINCA İNTİHAR ETTİ

Gürcistan Güvenlik İdaresi’nde, Tiflis’te düzenlenen terör operasyonunun soruşturmasıyla ilgili basın toplantısı düzenlendi. Gürcistan Güvenlik İdaresi Halkla İlişkiler Bölümü Başkanı Nino Giorgibiani, yaptığı açıklamada, Ahmet Çatayev’in operasyonda ölen kişilerin arasında olduğunu söyledi. Operasyonda 2 teröristin Gürcistan polisi tarafından öldürüldüğü bilgisini veren Giorgobiani, Çeçen uyruklu Çatayev’in de operasyon sırasında intihar ettiğini kaydetti.

ÖRGÜT BAĞLARI ARAŞTIRILIYOR

Giorgobiani, teröristlerin kimlik belirleme ve örgüt bağlarını açığa kavuşturmak için soruşturmayı ABD ile ortak yürüttüklerini söyledi. Gürcistan Güvenlik Dairesi Başkanı Vakhtang Gomelauri, Tiflis’teki terör operasyonunda ölen üç teröristin arasında Çeçen uyruklu “Tek Kol” lakaplı Ahmet Çatayev’in olma ihtimalinin bulunduğunu daha önce açıklamıştı. Terör örgütü DEAŞ’ın İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 28 Haziran 2016 tarihinde düzenlediği terör saldırısında 46 kişi hayatını kaybetmiş, 163 kişi yaralanmıştı.

EN SON MAYADİN’DEYDİ

DEAŞ’lı Ahmet Çatayev’in izi Suriye’deki Mayadin bölgesinde bulunmuştu. ‘Tek kol’ lakaplı teröristin Amerika’nın Tel Afer’den açtığı 240 kilometrelik terör koridoru ile güvenli bölgeye geçtiği ortaya çıkmıştı. Çatayev’in yanındakilerle birlikte Elbukemal’in 65 km kuzeybatısındaki Mayadin’e geçtiği öne sürülmüştü.

  • Kızılhaç yıllarca korudu
  • 2011 yılında Bulgaristan’da, 2012’de ise Gürcistan’da yakalanan ve sonraki yıllarda Belçika, Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan Ahmet Çatayev’in yıllardır Kızılhaç tarafından korunduğu ortaya çıkmıştı. Yeni Şafak’ın 3 Temmuz 2016 yılında yayınladığı haberde 1990’larda Rusya’ya karşı Çeçenlerin safında savaşan ve bir çatışma sırasında sağ kolunu kaybeden Çatayev, Rus güvenlik güçlerince yakalanmış, ancak bir süre sonra kaçmayı başararak soluğu Avrupa’da almıştı. Avusturya’ya giden Çatayev, Viyana’dan ‘siyasi sığınma’ talebinde bulunmuş, bu talep Avusturya makamlarınca 2003 Kasım ayında kabul edilmişti. Lakabı o yıllarda ‘tek kol’ olarak ünlenen Çatayev’in Viyana tarafından mülteci olarak tanınması için Kızılhaç örgütünün referans olduğu belirlenmişti. Kızılhaç, Çatayev’e sonraki yıllarda da koruma hizmeti sundu ve başı ne zaman sıkışsa imdadına yetişti.
#İstanbul
#DEAŞ
#Çatayev
#Gürcistan
6 yıl önce