|

Halla birilerini rahatsız etti

Annesi ile birlikte İstanbul'daki evlerinde katledilen Suriyeli gazeteci Halla Barakat'ı iş arkadaşlarına sorduk. Onu hep gülen yüzü ve güçlü kişiliğiyle hatırlayacaklarını söylediler. Dünya basınının eleştiren haberinin ölmeden önce youtube kaldırımasının ise şüpheli buldular.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/10/2017 Pazar
Güncelleme: 00:12 - 1/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arkadaşları annesiyle birlikte katledilen gazeteci Halla Barakat’ı anlattı.
Arkadaşları annesiyle birlikte katledilen gazeteci Halla Barakat’ı anlattı.

Suriyeli muhabir gazeteci Halla Barakat'ın iş arkadaşları onun ölüm haberi ile büyük bir şok yaşadı. İstanbul’dan yayın yapan Suriye televizyon kanalı Orient Tv’nin en genç ve başarılı üyesiydi Halla Barakat. Arkadaşlarının çoğu onun için şu tabiri kullanıyor. Halla Barakat orijinal idi. İyi bir kızdı. Derinden seven ve bunun karşılığında Suriyeliler tarafından sevilen bir Suriyeli. İstanbul'da yaşayan ve Halla ile birlikte çalışan Suriyeli muhalif gazeteci Nur Hadad, sosyal medya hesabında şunları yazdı : " Haberi duydum ve bir kelime bile yazamadım. Öyle trajik ki dayanamayacağım. Daha ölmeden iki gün önce kısa film çekimi yapıştık. Onunla tüm günü beraber geçirdik. İçten gülüşü hala aklımdan gitmiyor. " Haddad hesabına şunlarını da yazdı : "Birgün İstanbul'daki ofiste oturuyorduk. Halla bana Üsküdar'daki evimizden Fatih'e taşınabiliriz dedi. Ben de ona, evet Fatih’te daha güvenli olursunuz oradaki Arap topluluğuna yakın olursunuz demiştim. O da herkese yakın olmanın önemi yok. Ne yani Üsküdar'daki evimizde birileri gelip bizi öldürecek mi deyip çok gülmüştü. "

SON HABERİNİ YOUTUBE KALDIRDI

Suriyeli gazeteci Halla, aktivist olan annesiyle birlikte uzun yıllar Amerika'da yaşamıştı. Orouba Barakat kırk yılı aşkın bir süredir Suriye rejimini karşısında durmuş ve bu nedenle ülkesine hiç dönememişti. Bu nedenle Halla'nın ana dili Arapça değil İngilizce olmuştu. İstanbul'daki televizyon kanalı Orient Tv'nin de İngilizce bölümünde 2015 yılından bu yana çalışıyordu. Bu bölümde genç gazetecinin editörü olan Ahmad Al-Shehabi, onun her zaman aktif, çalışkan ve iyi işler ortaya koyan biri olduğunu söyledi. "Genellikle sessizdi ve işine odaklanırdı. O hep Suriye'nin özgürlük mücadelesi üzerine haberler hazırlardı. Bunun yanında Amerika ve Avrupa basınında Suriye devrim hareketiyle ilgili haberlerin nasıl ele alındığıyla ilgili çalışıyordu. Son haberinde dünya basınında yer alan Suriye konulu tüm haber başlıklarında “İç Savaş” yazılmasına dikkat çekmişti. Grafiklerle güzel bir video hazırlamıştı. Orada şunu anlatıyordu. Bu bir iç savaş değil. Aksine rejime yönelik halkın başlattığı bir devrim hareketidir. Haberinde buna odaklanmıştı. Fakat youtube Halla’nın haberini ölümünden önce kaldırmıştı. Öyle anlaşılıyor ki Halla, muhalif bir gazeteci olarak doğru yolda idi ve birilerini rahatsız ettiği için videosunu kaldırdılar"


ONUNLA RÜYALARIMIZ KATLEDİLDİ

Orient televizyonunda muhabir olarak çalışan Souzan Selmah, onun hem iş hem de yakın arkadaşı idi. Birlikte çalıştıkları iki yıl boyunca, onu hep gülümserken gördüğünü söylüyor :

” Masasında işin başında otururken olgun, ciddi bir kadın iken birlikte yemeğe gittiğimizde tatlı bir çocuk olurdu. Yetişkin birinin kararlılığıyla çocuk sevinci taşıyan çok özel bir insandı. O, mazlum Suriye halkı için her şeyi yapmaya hazırdı. Kararlılığı beni çok etkilerdi. Halla’nın katilinin eli sadece onu değil, rüyalarımızı da öldürdü. Bir an önce Türk hükümetinin sorumluluları bulmasını diliyoruz. “

BİZİM DEĞERLİMİZ OLARAK KALACAK

Orient Tv'de program yapımcısı Muhammed Hacı Bekir, ise şunları söyledi : “ Aramızdaki en genç gazeteci oydu ve bizim gözbebeğimizdi. Yaşının küçük olmasına rağmen asla çocuk gibi değil olgun idi. İşe üniversitede öğrenci iken başlamıştı. Onu 2015 yılının başlarında tanıdım. Halla bizlerden şu yönden farklıydı. Çoğumuz Suriye’de doğup büyüdük. Oranın baskı rejiminin gölgesinde yaşadık. O , Amerika’da doğup büyümüştü. Özgür bir ortamdan geliyordu. Belki de en çok bu yüzden, Suriye’nin özgürlük mücadelesi için annesi ile birlikte savaşıyordu. Onu ve annesini İstanbul’da Suriye adına düzenlenen her eylemde, her etkinlikte en önlerde görürdünüz. “ Suriyeli şair Mahmud Altaweel , Halla Barakat’in annesi Ourba Barakat’i yakından tanırken Halla ile televizyonda çalıştıkları dönemde tanışmış ve onun da annesi gibi güçlü olduğunu görmüş. :” Tunus’ta bir münazara düzenleniyordu. Rusya’nın Suriye müdahalesi konuşulacaktı. Annesi pasaportta yaşanan bir sorun nedeniyle münazaraya gidemeyecekti. Hemen Halla’yı kendi yerine gönderdi. Çünkü kızının tıpkı kendisi gibi Suriye halkını temsil edebilecek donanımda olduğunu biliyordu. Halla gerçekten genç yaşına rağmen kendini çok iyi yetiştimiş biriydi "


Keşke mutluluğu sürseydi

 Halla Barakat, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden yeni mezun olmuştu. Üniversitenin İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan onunla ilgili bize, şunları söyledi: “ Halla Barakat İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisiydi. Üniversitemizde öğrenim gören çok sayıdaki Suriyeli öğrencilerimizden biriydi. Gazetecilikle ilgilendiği için, İletişim Fakültesinden de çok sayıda ders almıştı. Bu derslerden bir tanesi de benim vermiş olduğum “Video Yapım” dersiydi. Uygulamalı bir ders olması nedeniyle zorlanabileceğini söylemiş ve kendisini de uyarmıştım. Ancak dersi aldı ve çok başarılı oldu. Sonraki çalışmalarında da bu derste edindiği bilgi ve becerileri uygulama imkanı buldu. Halla Barakat örnek bir öğrenciydi. Disiplinli, çalışkan, üretken, uyumlu ve gayretliydi. İyi bir ekip arkadaşı, güçlü bir liderdi. Bütün hocaların ve öğrencilerin sevdiği, güvendiği ve hayranlık duyduğu “güzel ahlaklı” bir öğrenciydi. Kendisini son olarak 2016-2017 Mezuniyet Töreninde görmüştüm. Diplomasını takdim etmiştim. Diğer mezunlarımız gibi mutlu, gururlu ve heyecanlıydı. Keşke bu mutluluğu uzun yıllar sürebilseydi. Çok üzüldük… Annesiyle birlikte doğru bildiği yolda korkusuzca bir mücadele yürüttü. Ve birlikte haince öldürüldüler. Bu dünyada acılarla dolu bir hayatı onurlu bir şekilde yaşadılar. Allah ebedi alemdeki hayatlarını huzurlu eylesin…”

#Halla Barakat
#Souzan Selmah
#Suriye
7 yıl önce