|

Hamas’a CIA tuzağı

ABD istihbaratı CIA ve Mısır cunta yönetimi, Hamas’ın Sina Yarımadası’nda IŞİD’le savaşması için bastırıyor. Hamas’ı radikal gruplara karşı kalkan yapma planı işlediği takdirde, zayıflayan Hamas İsrail karşısında tutunamayacak ve Sina’dan Gazze’ye terör ihraç edilecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 04:08 - 19/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Geçen hafta cumartesi akşamı Mısır'a giden Hamas heyeti temaslarını tamamlayarak salı günü Kahire'den ayrıldı ve Katar'a geçti. Hamas heyetinin Kahire ziyareti, ilişkilerde yeni bir sayfa açma adımı olarak yorumlansa da teşkilatın İsrail karşısında güç kaybına uğrayacağı ve Sina Yarımadası'ndan Gazze'ye terör ihraç edecek bir süreç başlatılmak isteniyor. CIA Başkanı John Brennan, Ocak ayı ortalarında cunta lideri Abdülfettah Es-Sisi'yle ikinci kez görüşmüştü. Toplantının en önemli gündem maddesi Mısır'ın ABD ile birlikte Kuzey Sina'daki terör faaliyetlerine karşı işbirliğiydi.



SUİKAST ÇARI


Cunta lideri Sisi, Sina'daki terörle mücadelede her çareye başvurduklarını belirterek terörizmin Kuzey Sina'nın sadece yüzde birlik kısmını geçmeyen küçük bir bölgeyle sınırlı olduğunu savundu. “Suikast Çarı" ve işkenceci olarak bilinen CIA başkanı, Sisi yönetimini Sina'da terör örgütleriyle yürütülen mücadeleden dolayı da tebrik etti. Aradan geçen iki ay sonra Mısır cuntası Hamas'ı Kahire'de ağırlayarak Kuzey Sina'daki terörle mücadelede kendilerinden destek istedi.



BOĞUCU TAVİZLER


Hamas'ın, Filistin toprakları dışında faaliyet göstermeme ilkesini ihlal eden bu talebe karşı önceki gün yapılan açıklamada Gazze Şeridi'nde Mısır'ın ve halkının güvenliğine zarar verecek hiçbir durumun oluşumuna izin vermeyeceği vurgulandı. Öte yandan AA'ya konuşan Ramallah'taki Beyrut Üniversitesi Siyasi Bilimler Bölümü'nden akademisyen Abdussettar Kasım, Mısır'ın Hamas'tan hem Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) hem de Mısır'daki İhvan'la bağını koparmasını talep ettiğini kaydetti. Mısır'ın Hamas'tan Filistin yönetiminin referansları çerçevesinde kalmasını istediğini belirten Kasım “Mısır, Gazze'de Türkiye ve Katar nüfuzunun önünü kesmek için Hamas'la yakınlaşmak istiyor. Kendisini bu konunun öncüsü kabul ediyor. Bu sebeple Mısır, Refah Sınır Kapısı'nı açmasının karşılığında Hamas'tan kendisine çizilen siyasi çerçeve içinde kalmasını istedi" diye konuştu. Batı Şeria'da yayımlanan Eyyam el-Filistiniyye gazetesinden siyasi analist Talal Avkel de “Mısır şu anda Suudi Arabistan'la yakınlaşma içinde ve Hamas'a İran'dan ve Hizbullah'tan uzak durması ve yeni eksen içinde yer alması mesajı vermek istiyor" ifadelerini kullandı.



Orduya 'piyasayı düzelt' emri!


Mısır'da cunta lideri Abdulfettah es-Sisi, darbe yönetiminin uyguladığı ekonomik politikalar nedeniyle mali krize giren ülkede fiyat artışlarının önüne geçmek için orduya talimat verdi. Mısır resmi haber ajansı MENA'da yer alan habere göre, deniz kuvvetlerinin askeri tatbikatına katılan Sisi, “Dolardaki yükselişe rağmen gıda maddelerinin fiyatlarında artış olmayacak" ifadelerini kullanarak, önünde oturan komutanlara “vatandaşların sıkıntılarını hafifletme" görevi verdi.


#Filistin toprakları
#Hamas
#cia
8 yıl önce