|

Hatay mutfağında

Haber spikeri ve sunucusu Ceren Akdağ, her fırsatta gezmek için gittiği Hatay'ı anlatıyor. Akdağ, "Hatay, birçok medeniyetin buluştuğu yer. Bu durum yemeklere de yansımış. Her kültürün yemeğini Hatay mutfağında görebiliriz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/08/2016 Pazar
Güncelleme: 21:17 - 20/08/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Televizyon ekranlarında görmeye alıştığımız Ceren Akdağ, her fırsatta gezmek için gittiği ve künefisiyle nam salmış Hatay'ın yemek kültürünün kendisini etkilediğini söylüyor. 'Elçiye Zeval Olmaz' adlı programıyla büyükelçilerin mutfağına konuk olan ve onlarla birlikte yemek yapan Akdağ, "Hatay, medeniyetlerin bir araya geldiği bir şehir. Muhteşem bir coğrafyası var. Yüzyıllar öncesinden gelen birçok medeniyet orada kendi yaşamlarını sürdürmüş. Bu durum mutfağa da yansımış. Her kültürün yemeklerini mutfaklarında görebiliyoruz. Anadolu'nun güzelliğini yansıtan bir yer" diyor. Akdağ ile Hatay'ın dünyaca ünlü mutfağını ve gezilecek mekanlarını konuştuk.



ORTADOĞU MUTFAĞI ANTAKYA'DA


Her yıl tatilini geçirmek için Hatay'ı tercih ettiğini söyleyen Ceren Akdağ, özellikle Hatay'ın yemek kültürüne dikkat çekiyor ve ekliyor: "Hatay benim için çok özel bir yer. Tatillerimi orada geçirmeyi seviyorum. Çünkü her medeniyetten insanı orada görüyorum ve yemeklerini tadabiliyorum. Ortadoğu mutfağını Antakya'da görüyoruz. Suriye, Lübnan, Ürdün'ün baharatlarını, yemeklerini her restoranda tadabiliyoruz. Antakya Çarşısı'nda İbrahim Ketremizgi'nin humus ve baklasını yemeden gitmeyin. Dükkan küçücük. Humusunu orada hazırlıyor. Ünü Türkiye'yi aşmış durumda. Dünyanın birçok yabancı lezzet ustasının kaleme aldığı humustan bahsediyorum. Bu mekan öğleden sonra açılıyor. Bitince de yenilenmiyor." Hatay'a gidildiğinde özellikle Tacettin Usta Döner'de döner yemek için rezervasyon yaptırılması gerektiğini belirten Akdağ, "30 yıllık bir dönerci. Kapısında kuyruk oluşuyor. Akşama döner kalmayabiliyor. Bu sebepten dolayı gündüz gidilmesini tavsiye ediyorum. Dönerin sosu da özel hazırlanıyor. Ayrıca Hatay'ın künefesi de enfes. Yapılışını canlı canlı görebiliyoruz. Burada her şey çok doğal" diyor.







KAHVALTI BEKLERKEN KEBAP GELEBİLİR


Hatay insanının oldukça misafirperver olduğuna değinen Akdağ, her gittikleri restoran ya da evde çeşitliliği göstermek adına donatılmış sofralarla karşılaştıklarını söylüyor. "Hatay insanı yemeklerini tattırmayı çok seviyor. Her gittiğimiz mekanda sıcak yemeklere geldiğimizi düşünürken hala aperatifler bize sunuluyor. Kahvaltı beklerken bir anda kebap da gelebilir. Hepsinden tattırmak istiyorlar. Sofralarda bir kuş sütü eksik. Restorana oturduysanız 4 saatten önce oradan çıkamazsınız" diyen Akdağ, yemeklerin uzun sürdüğünü dile getiriyor.



Tarihi içinde barındıyor


Hatay'ı büyük bir hayranlıkla anlatan Ceren Akdağ, görülmesi gereken yerleri şöyle anlatıyor: "Antakya Mozaik Müzesi, Dünya'nın ilk katolik kilisesi olan St. Pierre Kilisesi ve hemen yanında Haron (Cehennem Kayıkçısı), Habib-i Neccar Camii, Ortodoks Kilisesi, Ulu Camii, Havra, Eski Antakya Evleri, Uzun Çarşı'nın mutlaka görülmesi gerekiyor. Antakya Çarşısı'nı gezerken arkeolojik kazıları görmek de mümkün. Şehir, tarihi içinde barındırıyor."


#Ceren Akdağ
#Antakya
8 yıl önce