|

Hava sahası kapatıldı

Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığındaki MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından Barzani’ye karşı yeni yaptırımları devreye soktu. Türkiye’nin hava sahası Kuzey Irak’a kapatıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/10/2017 Salı
Güncelleme: 02:53 - 17/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Kuzey Irak’taki gayrimeşru referandumun ardından yol haritasını belirleyen Türkiye, yaptırımları tek tek devreye sokuyor.
Kuzey Irak’taki gayrimeşru referandumun ardından yol haritasını belirleyen Türkiye, yaptırımları tek tek devreye sokuyor.

Kuzey Irak’taki gayrimeşru referandumun ardından yol haritasını belirleyen Türkiye, yaptırımları tek tek devreye sokuyor. Bu kapsamda dün Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde önce Milli Güvenlik Kurulu (MGK), ardından da Bakanlar Kurulu toplandı.

1 saat 40 dakika süren MGK’dan Türk hava sahasının Kuzey Irak’a kapatılması ve OHAL’in uzatılması için tavsiye kararı alındı. Ayrıca Habur Sınır Kapısı’nın karşısındaki İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Bağdat yönetimince devralınması sürecinin başlatılması hükümete tavsiye edildi. Toplantıda İdlib operasyonu ile vize gerginliği de ele alındı

OHAL’İN UZATILMASI TAVSİYE EDİLDİ

MGK toplantısının ardından yapılan açıklamada, “Türk hava sahasının IKBY’ye kapatılması ve İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın Merkezi Irak Yönetimince devralınması sürecinin başlatılması hükümete tavsiye edilmiştir” denildi. OHAL’in uzatılması yönünde de tavsiyede bulunuldu. İdlib harekatının da başarıyla sürdüğü vurgulanan MGK açıklamasında konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

“FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG, DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleriyle mücadele kapsamında yurt bütününde uygulanan olağanüstü hal değerlendirilmiş, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını için hükümete, olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır.”

KERKÜK HASSASİYETİ VURGULANDI

Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün bir kez daha vurgulandığı MGK açıklamasında, “Merkezî Irak Yönetimi’nin Kerkük’te yürüttüğü operasyonun, şehrin son dönemde bozulmaya çalışılan demografik yapısının, tarihî derinliğine uygun şekilde tesisini de sağlamayı amaçlaması hususundaki hassasiyetimiz ve beklentimiz özellikle belirtilmiştir” denildi.

OHAL 3 AY DAHA UZATILACAK

MGK’nın ardından Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu yaklaşık 30 dakika sürdü. Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, alınan kararları açıkladı. Bozdağ, “Türkiye kararlılığını ortaya koydu. Bugün alınan kararla da Türkiye hava sahası Kuzey Irak’a kapatılmıştır. Bundan sonra Türk hava sahasını kullanarak herhangi bir uçak Kuzey Irak’taki havaalanlarına iniş-kalkış yapamayacaktır” dedi. Bozdağ, Bakanlar Kurulu’nun OHAL’in üç ay daha uzatılmasını kararlaştırdığını ve alınan kararın Meclis Başkanlığı’na gönderildiğini söyledi. OHAL, TBMM’de bugün ya da yarın yapılacak oylamanın ardından 5’inci kez uzatılacak. OHAL’in uzatılmasıyla OHAL uygulaması 18 aya ulaşacak.

SINIR KAPISI BAĞDAT’A DEVREDİLİYOR

Bozdağ, “Milli Güvenlik Kurulunda, halk arasında Habur Sınır Kapısı olarak bilinen İbrahim Halil Sınır Kapısı’nın, Irak hükümetine devri konusunda çalışma başlatılması tavsiye edildi hükümetimize. Bakanlar Kurulumuz da bu tavsiye doğrultusunda karar aldı ve bu konuyla ilgili bakanlar, bakanlıklar, kamu görevlileri bu çalışmaları başlattılar. Tabii çalışmalar bittikten sonra bu kapı tamamen Irak hükümetinin kontrolüne geçmiş olacaktır ve orada da Türkiye’nin muhatabı Irak hükümeti olacaktır” diye konuştu. Bozdağ, bir soru üzerine seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik bir çalışmalarının olmadığını söyledi.

  • Türkiye’nin attığı adımlar
  • IKBY’nin gayrimeşru referandumunu tanımayan Türkiye, karar üzerine Kuzey Irak’a yaptırım uygulamaya başladı. Barzani yönetimindeki IKBY’nin kararında ısrar etmesi nedeniyle Türkiye, Erbil ve Süleymaniye’ye karşılıklı seferleri durdurdu. Kuzey Irak’ta yayın yapan bazı televizyon kanalları uydudan çıkarıldı, Türkiye bu süreçte IKBY’yi değil, Irak Merkezi Hükümeti’ni muhatap aldı. IKBY’nin geri adım atmaması halinde yaptırımlar kademeli olarak devreye girecek.
#Irak
#Türkiye
#Tezkere
#Hava Sahası
7 yıl önce