|

Hayatımın sırrını yapbozla çözdüm

Yavuz Demirhan, Datça'daki atölyesinde tasarlayıp ürettiği üç boyutlu ahşap puzzle'ları tüm dünyaya pazarlıyor. Tasarımları ise en çok Amerika ve İngiltere'den alıcı bulan Demirhan, puzzle'la hayatın sırrını çözdüğünü söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2017 Pazar
Güncelleme: 01:48 - 26/02/2017 Pazar
Yeni Şafak
Hayatımın sırrını yapbozla çözdüm
Hayatımın sırrını yapbozla çözdüm

Ahşap oyuncaklara olan ilginin gün geçtikçe arttığını siz de fark etmişsinizdir. Sadece çocuklar için değil yetişkinler için de binbir çeşit üç boyutlu puzzle yapılıyor. Ahşabın doğallığı, el becerisi, zeka bir araya gelip ortaya eğlenceli dakikalar çıkabiliyor. Türkiye'de ahşap puzzle konusunda milli bir gururumuz var.



Yavuz Demirhan, Datça'da yaşıyor. Kendi atölyesinde tasarlayıp ürettiği puzzle'ları tüm dünyaya pazarlıyor. Tasarımlarına ise en çok Amerika ve İngiltere'den alıcı buluyor. Üç boyutlu ahşap puzzle yapımını Meksika'da öğrenen Demirhan, "Puzzle sayesinde insanların dikkatini çektim ve onlarla iletişim kurmaya başladım. Hayatımın sırrını çözdüm. Meksika'da bana çok kapı açtı. İspanyolcamı geliştirdim. Bu yol beni hep güzel yerlere götürüyor" diyor.



MEKSİKA'DA KENDİMİ BULDUM


Yavuz Demirhan, gurbetçi bir ailenin oğlu olarak Almanya'da doğup büyüyor. Üniversite zamanına gelinceye kadar ne yapmak istediğine karar veremeyen Demirhan, her genç gibi üniversiteye başlıyor. Ama mutlu değil. Aslında yapmak istediği bir şey var ama bunu anlaması için Meksika'ya gitmesi gerekiyor. Daha önce bir değişim programıyla Meksika'ya giden Demirhan, bu kez her şeyini toplayıp temelli gidiyor. "Orada kendi evimde gibi hissettim. Almanya'da Türk olmak avantajlı değil önyargılar çok. Almanya'da Türk, Türkiye'de Alman olarak görülüyordum. Meksika'da kendimi bulmaya başladım" diyen Demirhan, ahşap puzzle'larla burada tanışıyor ve kendisi de bir puzzle ustası oluyor.



3 SENEDE 500 TASARIM YAPTIM


Otodidaktik yani kendi kendine öğrenen Yavuz Demirhan, normal okullarda başarılı olamayışı da buna dayanıyor. Çünkü bir şeyler anlatıldığında değil kendisi deneyimlediğinde daha keskin öğreniyor. Meksika'daki parlak puzzle kariyeri 2008'deki ekonomik krizle kesintiye uğruyor ne yazık ki. O sırada ailesi de Datça'ya yerleşiyor. Demirhan da pılını pırtını toplayı ailesinin yanına Datça'ya geliyor. Türkiye'ye yerleştikten sonra kendi tasarımlarını yapmaya da fırsat bulduğunu söyleyen Demirhan, "Zamanla üç boyutlu zekam gelişti. 2011'den beri kendi tasarımlarımı yapıyorum. İlk üç senede 500 tasarım yaptım. Dünyada kendi tasarımlarını yapıp üreten puzzle ustası çok az var" diyor.



PARİS YOLCUSU


Meksika'da yolda bulduğu sandalyelerden ahşap mobilyalardan çıkardığı tahtalardan puzzle yaptığını söyleyen Demirhan, "Şimdi Datça'da kendi tasarımlarımı üretiyorum. İnsanların tasarımlarımda en çok sevdiği özellik basit ve sade olması. Bu işi kısıtlı imkanlarla yapmaya başladığım için tasarımlarıma da bunu yansıtıyorum. Satışlarımı daha çok internet üzerinden yapıyorum. Dünyada büyük bir merak var bana karşı. Bloglarda hakkımda yazılar yazıyorlar. En çok satış yaptığım ülkerler İngiltere, Amerika, Kanada. Fransa'dan da sürekli sipariş veren biri var" diyor. Uluslararası Puzzle Federasyonu'nun her yıl düzenlediği bir tasarım yarışması var. Son üç yıldır bu yarışmanın kupasında Demirhan'ın tasarımı kullanılıyor. Yarışma bu yıl Paris'te düzenlenecek. Demirhan Federasyonu'n davetlisi olarak bu yıl Paris'e gidecek.







Potansiyel var özgüven yok


2010 yılından beri Datça'da yaşayan Yavuz Demirhan, buradaki tecrübelerini ise şöyle anlatıyor: "Eleştirmek istemiyorum, ne görüyorsam onu söylüyorum. Bizim Türk toplumunda özgüven eksikliği var. Toplumsal olarak böyleyiz. Ama potansiyelimiz var. Bunun farkında mıyız bilmiyorum ama özgüven eksikliği dışarıya karşı bir duvar örmemize neden oluyor. İçi başka dışı başka oluyoruz zamanla. Kıskanmaya başlıyoruz. Birbirimizi motive etmiyor, desteklemiyoruz. Benim satış yaptığım bir stand var Datça'da. Bazıları gelip bana akıl veriyor bu işle ilgili. El işi üretime çok saygı duymuyoruz. Meksika'da el işçiliği her alanda çok saygın. Bizde de yeni yeni bir merak oluşuyor."







#Datça
#Tasarım
#Puzzle
7 yıl önce