|

Haydarpaşa Garı'nın çatısında yangın çıktı

Tarihi Haydarpaşa Garı'nın çatısında yangın çıktı. Yangının söndürülmesi için itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi. Yangın uzun süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı.

Ajanslar
00:00 - 28/11/2010 Pazar
Güncelleme: 15:31 - 28/11/2010 Pazar
Yeni Şafak
Haydarpaşa Garı'nın çatısında yangın çıktı
Haydarpaşa Garı'nın çatısında yangın çıktı

Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında yangın çıktı. Yangın uzun süren çalışmaların ardından kontrol altına alındı.


Alınan bilgiye göre, Tarihi Haydarpaşa Tren Garı'nın çatısında saat 15.30 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı.


Yangına Üsküdar ve Kadıköy itfaiye ekipleri müdahale etti. Yangında soğutma çalışmaları devam ediyor.




GAR ÇALIŞANLARI VE YOLCULAR TAHLİYE EDİLDİ

Garın üst katında başlayan ve tüm çatı katını saran yangın, İstanbul'un Avrupa yakasından da görünürken yangını söndürme çalışmaları saatler sürdü.


Yangına Kartal, Üsküdar ve Kadıköy itfaiye ekipleri müdahale ederken, itfaiye ekipleri anonslarla Avrupa yakasındaki itfaiye ekiplerinden de yardım talebinde bulundu.


Yangın nedeniyle gar binası çalışanlarının ve yolcuların tahliye edildiği belirtilirken polis ekipleri de bölgede güvenlik önlemi aldı.


Bu arada yangın yerine hareket eden bazı itfaiye ekiplerinin ise yoğun trafik nedeniyle bölgeye ulaşmakta zorlandı.


-YOLCULAR OTOBÜSLERLE İSTANBUL VE KOCAELİ'YE SEVK EDİLDİ-

Haydarpaşa Tren Garı'ndaki yangın nedeniyle Eskişehir-Haydarpaşa seferini yapan Cumhuriyet Ekspresi'ndeki 360 yolcu, Arifiye Tren Garı'ndan otobüslerle İstanbul'a ve Kocaeli'ye sevk edildi.

Yangın nedeniyle, Anadolu'dan İstanbul'a giden tren yolcuları, otobüslerle Sakarya'nın Arifiye ilçesinden Kocaeli ve İstanbul'a naklediliyor.

Eskişehir-İstanbul seferini yapan Cumhuriyet Ekspresi yolcuları da otobüslerle İstanbul ve Kocaeli'ye sevk edildi.

Bazı yolcular aktarmalar nedeniyle mağdur edildikleri gerekçesiyle gar görevlileriyle tartıştı.

Tren yolcusu Cengiz Caner, gazetecilere yaptığı açıklamada, Eskişehir'den İstanbul'a gitmek üzere trene bindiklerini, Haydarpaşa Garı'nda çıkan yangın nedeniyle trenden indirildiklerini söyledi.

TCDD'nin kendilerini gitmeleri gereken yere götürmek zorunda olduklarını düşündüğünü belirten Caner, 'Burada böyle bir davranış göremiyoruz. Hem yeterli araba yok, hem de gitmemiz gereken yere götürülemiyoruz. TCDD'yi kınıyoruz' dedi.

Diğer yandan, gar yetkililerinden alınan bilgiye göre, Anadolu'dan İstanbul'a giden 7 trenin yolcuları da otobüslerle Arifiye Tren Garı'ndan İstanbul ve Kocaeli'ye aktarılacak.



ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Haydarpaşa Tren Garı'nda çıkan yangınla ilgili açıklama yapan Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri yangın sonrası soğutma çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, yangın bir süre önce kontrol altına alındı ve soğutma çalışmalarına başlandı.

Tarihi tren garı, çatısında çıkan yangın nedeniyle büyük zarar gördü. Yangın nedeniyle tarihi binanın bazı bölümlerinde çökmeler meydana geldiği öğrenildi.

Çatıdaki yangın kısa sürede büyüyerek 4. kata da sıçradı. Yangına itfaiye ve söndüren gemisiyle denizden müdahale edildi.

Yaklaşık 1 saat süren çalışmaların ardından yangın güçlükle kontrol altına alındı. Yangın nedeniyle şu anda tren seferleri de yapılamıyor. Gar çevresinde önlem alan polis, bölgeye kimseyi yaklaştırmıyor.


-YANGIN TAMAMEN SÖNDÜRÜLDÜ-

Haydarpaşa Tren Garı'nda çıkan yangının tamamen söndürüldüğü, soğutma çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Haydarpaşa Garı'nda 15.30 sıralarında başlayan yangın tamamen söndürüldü.

Yetkililer, yangının tekrar çıkmaması için itfaiye ekiplerinin soğutma çalışmalarını sürdürdüğünü, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından ekiplerin gardan ayrılacağını ifade ettiler.


VALİ MUTLU: CAN KAYBI YOK BU SEVİNDİRİCİ

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Haydarpaşa Tren Garı'nda çıkan yangının tamamen kontrol altına alındığını, nedenleri hakkında daha sonra bir açıklama yapacağını söyledi.


Haydarpaşa Tren Garı'ndaki yangının ardından olay yerine gelen Hüseyin Avni Mutlu, yangının kontrol altına alındığını söyledi. İtfaiyenin çok yoğun çalışması sonucunda ciddi bir şekilde yangın kontrol altına alındığını vurgulayan Mutlu, "Can kaybı ve yarılı yok, bu sevindirici. Böylesine tarihi bir binada yaşamış olduğumuz bu yangın hepimiz için üzüntü verici. Sebepleri hakkında daha sonra bir açıklama yapacağız. Şuan devam eden bir onarım çalışması var ona bağlı olup olmadığına bakacağız." dedi.


-RAPOR DOĞRULTUSUNDA AÇIKLAMA YAPILACAK-

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Haydarpaşa Tren Garı'ndaki yangının çıkış nedeniyle ilgili olarak itfaiyenin teknik raporuna göre bilgi verileceğini bildirdi.

Vali Mutlu, yangına ilişkin incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, garda akşam üzeri çıkan yangının ağırlıklı olarak çatı bölümünde oluştuğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün Kurtarma-6 ve Kurtarma-7 römorkörlerinin denizden çok süratli müdahalesiyle yangının daha fazla büyümesinin engellendiğini bildirdi.

Şu anda yangının tamamen kontrol altına alındığını ifade eden Mutlu, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin çalışmalara devam ettiğini söyledi.

Olayda ölü ya da yaralı bulunmadığını kaydeden Vali Hüseyin Avni Mutlu, yangının çıkış nedeniyle ilgili itfaiyenin teknik raporuna göre bilgi verileceğini bildirdi. Mutlu, 'Binamızda küçük bir onarım çalışması var. Ama bu onarım çalışmasının olduğu yerde midir? bir başka yerde midir yangının çıktığı yer? Bütün bunları rapor doğrultusunda açıklayabileceğiz' dedi.

Bir gazetecinin yangına havadan müdahale edilmediği yönünde şikayetler var' ifadesi üzerine de Mutlu, şunları söyledi:

'Havadan müdahalenin yararları, zararları ilk andan itibaren değerlendirildi. Orman Genel Müdürlüğümüz ve Türk Hava Kurumumuzla bu konularda irtibata da geçildi. İhtiyaç olduğu takdirde takviye almak üzere Türk Hava Kurumumuzun Ankara'daki 2 uçağı da Sabiha Gökçen'e büyük ihtimalle transfer edildi. Bu tür tarihi binalara müdahale tekniği itibariyle, bunlar önemli çalışmalardır. Doğru olan neyse onu yapmıştır arkadaşlarımız.'

Vali Mutlu, '177 hattını arayan bazı vatandaşlar, 'helikopterimiz yok' dendiğini söylüyorlar. Ne diyeceksiniz?' şeklindeki soruya ise, 'Türk Hava Kurumumuzun bu konuyla ilgili elinde imkanları var. Bunlar da Türkiye'nin her yerine her zaman müdahale edebilecek niteliktedir. Bu kurumda olmaması, öbüründe olması bunlar çok önemli değil. Önemli olan, müdahale etme noktasında herhangi bir eksiğimizin olup olmadığıdır' yanıtını verdi.


BELEDİYE BAŞKANI: BELEDİYENİN DENETİMİNDE YAPILAN BİR ONARIM YOK

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Haydarpaşa Tren Garı'nda belediyenin denetiminde bir onarım olmadığını belirterek, 'Eğer yangın onarım yapılan yerde çıktıysa kaçak çalışma var demektir' dedi.

Öztürk gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi binaları onarmak için her ilçede KUDEP adı verilen birimler olduğunu, bu birimlerin onarım ruhsatı verdiğini ve yapılan çalışmaları denetlediğini belirterek, 'Burasıyla ilgili belediyemiz tarafından verilmiş bir onarım ruhsatı söz konusu değil. Başvuru var. Tabiat ve Kültür Varlıkları Kurulundan onay alınmış. Daha sonra ödenek yokluğundan bizden ruhsat alınmamış. Belediyenin denetiminde yapılan bir onarım yok. Eğer yangın onarım yapılan yerde çıktıysa kaçak bir çalışma var demektir' diye konuştu.

Yangının ardından olay yerine gelerek, inceleme yapan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek de, Haydarpaşa Garı'nın herkeste bir anısı bulunduğunu belirterek, 'Ama bende ayrı bir anısı var. Deniz Gezmiş filmini 2 ay burada çektik. Garın içini çok iyi bilirim' dedi.

Haydarpaşa Garının, İstanbul'un çok önemli bir silueti olduğunu kaydeden Şimşek, şunları söyledi:

'1908'den beri İstanbul Anadolu bağlantısını kuran, çok önemli bir eserdir. Burada sorulması gereken şu, sanırım 3 gün önce, Sayın Kadir Topbaş, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Başkanlığı'na getirildi. Acaba İstanbul'da bir itfaiye helikopteri var mı? Böyle bir binada çıkan yangının iptidai bir şekilde söndürülmesi mümkün olabilir mi? İtfaiyeci değilim ama bu konu hakkında bilgi sahibi olanlar bu söndürmenin, itfaiye helikopteriyle havadan yapılması gerektiğini söylüyor. 2010 Kültür Başkenti İstanbul, 16 yıldır Recep Tayyip Erdoğan'ın anlayışıyla yönetiliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi 18 milyar lira. Bir itfaiye helikopteri alacak kadar bütçesi yok mu? Allah'a havale edilmiş bir ülke, bir İstanbul yönetimi olabilir mi? Bu ne acıdır.'



BAĞDAT DEMİRYOLU'NUN BAŞLANGIÇ İSTASYONU

1908'de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilmiştir. Gar, TCDD'nin ana istasyonudur. İstanbul'un Anadolu yakasında, Kadıköy'de bulunur. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Bağdat Demiryolu yanında İstanbul-Şam-Medine (Hicaz Demiryolu) seferleri de yapılmaya başlanmıştır. Devrin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit döneminde, 30 Mayıs 1906 tarihinde yapımına başlanmıştır. 19 Ağustos 1908 tarihinde tamamlanıp hizmete girmiştir. Bir rivayete göre binanın bulunduğu sahaya III. Selim'in paşalarından Haydar Paşa'nın adı verilmiştir. Binanın inşaatını, 'Anadolu Bağdat' adı altında bir Alman şirketi gerçekleştirmiştir. 

Ayrıca bir Alman'ın teşebbüsüyle garın önünde mendirek inşa edilerek Anadolu'dan gelecek veya Anadolu'ya gidecek vagonların ticari eşyasını yükleme ve boşaltma işlevi için tesisler yapılmıştır.

İki Alman mimar Otto Ritter ve Helmuth Cuno tarafından hazırlanan proje yürürlüğe girmiş, garın yapımında Alman ustalarla İtalyan taş ustaları birlikte çalışmıştır. I. Dünya Savaşı sırasında gar deposunda bulunan cephanelere 1917'de yapılan bir sabotajla çıkan yangın sonucu binanın büyük bir bölümü hasar görmüştür. Yeniden onarılan bina bugünkü şeklini almıştır. 

1979'da Haydarpaşa'nın açıklarında 'Independenta' adlı tankerin bir gemiyle çarpışması sonu meydana gelen patlamadan ve sıcaktan dolayı binanın 'O Linneman' adlı ustanın yaptığı kurşun vitrayları hasara uğramıştır. 1

Haydarpaşa Garı, 1976'da aslına uygun olarak yeniden geniş çapta onarılmış ve 1983'ün sonunda dört dış cepheyle iki kulenin restorasyonu tamamlanmıştır.

13 yıl önce