|

HDP'de koltuk kavgası başladı

HDP'de 22 Kasım günü gerçekleştirilen kapalı grup toplantısında, Pervin Buldan TBMM Başkanvekiliği görevine getirilirken, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve TBMM İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder'in ise görevlerine devam etmesi kararlaştırıldı.

Yeni Şafak
16:29 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 16:32 - 1/12/2015 Salı
AA

Toplantıda Pervin Buldan'dan boşalan koltuğa ise bir kadın vekilin getirilmesi ve bunu HDP içerisinde yer alan bileşenlerin kadın üyeleri tarafından seçilmesi ilkesel olarak benimsendi.



Toplantının ardından HDP bileşenlerinde yer alan kadınlar 2 defa kendi aralarında toplantı gerçekleştirmelerine karşın henüz grup başkanvekili olacak ismi belirleyemediler. İsmin belirlenememesinden dolayı bir boşluk yaşanmaması için TBMM Başkanvekili Pervin Buldan da yeni makam odasına taşınmadı.



HDP'nin gerçekleştirdiği toplantılarda kadın grup başkanvekilliği için HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve HDP Siirt Milletvekili Besime Koncaisimleri öne çıktı. Tartışmalar sonucunda Besime Konca ismi grup başkanvekilliği için Demirel'e göre daha fazla öne çıkarken, Konca'nın geçmişte "örgüt üyeliği" gibi suçlardan uzun yıllar cezaevinde yatmasının kamuoyunda nasıl bir etki yaratacağı tartışmaları yürütüldü. Tartışmaların devam ettiği HDP'nin önümüzdeki günlerde grup başkanvekilini açıklaması bekleniyor.



Konca, 1993 yılında "Terör örgütü PKK'ya üye olmak, örgüt içerisinde silahlı faaliyetlerde bulunmak, örgüt adına yardım ve yataklık etmek" suçlarından tutuklanarak 11 yıl cezaevinde kaldı, 2004 yılında tahliye edildi. 2009'da KCK'ya yönelik gerçekleştirilen operasyonda "Terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklanan Konca, tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesinin ardından 12 Nisan 2014 tarihinde tahliye edildi.

#HDP
#Pervin Buldan
#TBMM Başkanvekiliği
#TBMM
#İdris Baluken
#Sırrı Süreyya Önder
8 yıl önce