|

HDP'li Bakan soykırımı tanıdı

AB Bakanı Ali Haydar Konca, Ermeni soykırımı iddiaları hakkında bir soru üzerine "Bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Bunu herkes kabul ediyor" iddiasında bulundu.

Yeni Şafak
17:07 - 31/08/2015 Pazartesi
Güncelleme: 10:32 - 1/09/2015 Salı
IHA

AB Bakanı Ali Haydar Konca, “Şiddet nereden gelirse gelsin biz şiddete karşıyız. Ülkemizin sorunlarının demokratik bir toplumda konuşarak çözülebileceği düşüncesindeyiz. Açık ve net çağrı yapıyoruz; silahlar susmalıdır, silahlar gömülmelidir" dedi.



"Bir katliam yapıldığı açık"


Konca, Ermeni soykırımı hakkında bir soru üzerine "Bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Bunu herkes kabul ediyor" iddiasında bulundu. Geçici hükümetin HDP'li AB Bakanı Ali Haydar Konca, bakanlık koltuğuna oturduğu ilk gün basın mensuplarıyla bir araya geldi. Konca, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.



"Şiddet nereden gelirse gelsin karşıyız"


Doğuda PKK'lı teröristler tarafından gerçekleştirilen terör eylemlerini “Biz şiddete karşıyız nereden gelirse gelsin" şeklinde değerlendiren Konca, konuşmasına şöyle devam etti:



“Şiddet nereden gelirse gelsin şiddete karşıyız. Ülkemizin sorunlarının demokratik bir toplumda konuşarak çözülebileceği düşüncesindeyiz. Açık ve net çağrı yapıyoruz; silahlar susmalıdır, silahlar gömülmelidir. Demokratik toplum çerçevesinde avucumuzu sıkarak değil, birbirimizle konuşarak diyalogla bu sorunları çözmememiz için hiçbir neden yok. Eğer biz bunu yaparsak Orta Doğu bataklığından kurtulma şansı elde edebiliriz. Avrupa Birliği yolunda hızlı adımlarla ilerleyebiliriz. Aklı ve vicdanı olan herkese bu ölümlere bu silahlı çatışmalara ve bu tetikteki ellere karşı çıkması gerekir."



"Başbakanın engelleyici olacağını sanmıyorum"


Başbakanlık tarafından alınan atamaların durdurulması kararı hakkında Konca, “Bu hükümet geçici bir hükümet. Anayasa'nın 116. maddesinden kaynaklanan zorunlu sorumluluk yüklenme anlamında bir hükümettir. Sayın Başbakanın öyle bir genelge çıkarttığını ben bugün öğrendim. Ancak bakanlarla alakalı özel atamalarda ben Sayın Başbakanın engelleyici olacağını zannetmiyorum. Gerek duyulması halinde Sayın Başbakanla bu konu görüşülecektir. Genelde her seçim öncesi yeni nakillerde durdurma olduğu gerçektir. Başka bir ifadeyle bize yönelik bir durdurma olduğunu ben düşünmüyorum" dedi.


Konca, PKK'nın bir çok Avrupa Birliği (AB) ülkesinin terör örgütü listesinde bulunması hakkında “Ben Halkların Demokratik Partisi'nin milletvekiliyim. Bu sorunun muhatabı biz değiliz" şeklinde karşılık verdi.



#ali haydar konca
9 yıl önce