|

Helâlleşemedik

Ümran Menderes, eşi Aydın Manderes’in babasıyla ilgili en büyük ukdesinin helâlleşememesi olduğunu söyledi. 'Aydın hep ‘helâlleşemedik, helâlleştirmediler’ derdi' ifadelerini kullanan Menderes, “Çok acılar çekildi. Ama çok şükür darbe dönemleri kapandı” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/05/2016 Cuma
Güncelleme: 22:47 - 26/05/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Merhum Başbakan Adnan Menderes'in gelini Ümran Menderes, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 56. yılında, o döneme ışık tutacak anılarını aile albümünden fotoğraflarla paylaştı. Fotoğraflarda, Berin Menderes ve Aydın Menderes'in o dönem Yassıada'da tutuklu bulunan Adnan Menderes'i ziyaretlerine yönelik anlar dikkati çekiyor. Yassıada ziyaretlerinden dönerken fotoğraflanan Menderes ailesinin yaşadıkları üzüntü yüzlerinden okunuyor.



ÇOK BÜYÜK ACILAR ÇEKTİK


Adnan Menderes'in idam edildiği dönemde henüz aileye katılmadığını ve genç bir kız olduğunu anlatan Ümran Menderes, “Çok acı bir gündü hepimiz için. Kimse dışarıya çıkamıyordu. Bilmediğimiz, alışmadığımız çok tuhaf bir dönemdi. Bizler, 1960'daki ihtilalle ayrıştık. Pek çok insan 1960 darbesine 'iyi', 12 Eylül darbesine 'kötü' diyor. Halbuki darbelerin hepsi kötüdür, darbelerin iyisi olamaz” diye konuştu. Menderes, “Çok büyük acılar çektik. Başbakanımız, bakanlarımız haksız yere suçlandılar. İşkencelere maruz kaldılar. Maalesef biz o ihtilalle ayrıştık. Demokrat Partililer, aileleri çok mağdur oldu. Çok zor günlerdi, çok acılar çekildi. Bunları hak etmediler ama çok şükür o devir bitti, darbe dönemleri kapandı” dedi. Aydın Menderes'in babasıyla ilgili en büyük ukdesinin helalleşememek olduğunu anlatan Ümran Menderes, “Aydın hep 'helâlleşemedik, helâlleştirmediler' derdi.” ifadesini kullandı.



ADINA FAKÜLTE KURULUYOR


Aydın Menderes'i kaybettikten sonra ölüm yıl dönümlerinde İstanbul'a giderek, aile büyüklerini ziyaret ettiğini anlatan Menderes, bir dileğinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemdeki talimatıyla gerçekleşmek üzere olduğunu söyledi. Menderes, “Adnan Menderes Üniversitesi'nde Aydın Menderes Hukuk Fakültesi kurulmasını çok istiyordum. Sayın Cumhurbaşkanı bu talebimi kırmadı ve gerekli talimatları verdi. Şu an YÖK'te kararı çıkmak üzere. İnşallah fakülteyi görebilirim, ömrüm yeter.” diye konuştu. Ümran Menderes, geçirdiği trafik kazası sonucu yaşamının son 15 yılını felçli olarak geçiren Aydın Menderes'in, babasının “vatan haini” denilerek idam edildiği bir ülkede yaşadığına ve ülkesini çok seven bir siyasetçi olduğuna işaret etti.





BERİN MENDERES ÇOK DEĞERLİYDİ


Menderes, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben Aydın Menderes'i Adalet Partisi Genel Merkezi'nde görüp, tanıdım. Benim için o an çok özeldi. Rahmetli Berin Menderes Hanımefendi de çok değerli, çok farklı bir hanımefendiydi. Keşke daha çok bir arada yaşamış olsaydık.”


#Ümran Menderes
#Aydın Manderes
8 yıl önce