|

Her mevsimin şerbeti tükenmez

Yaz kış demeden evinizde hangi meyveler var ise onlarla yapabileceğiniz bir şerbet olan ‘tükenmez’, önceleri saraydan köy evlerine kadar her yerde hazırlanan bir lezzetmiş. İçerdiği vitamin ve minerallerle bağırsakların çalışma şeklini de düzenleyen unutulmaya yüz tutmuş bu şerbetin tarifini sizler için derledik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/07/2017 Pazar
Güncelleme: 03:10 - 23/07/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Her mevsimin şerbeti tükenmez
​Her mevsimin şerbeti tükenmez

Eski ve unutulmaya yüz tutmuş bir şerbetten bahsedeceğim. Mucidi Anadolu’nun tuttuğu taşı aş eden kadınları. ‘Tükenmez’, buruk ve mayalı lezzetiyle şerbetler arasında bambaşka bir yere sahip. İçerdiği vitamin ve minerallerin faydalarına ek olarak probiyotikle “ikinci beyin” olarak bildiğimiz bağırsaklarımızın sağlığını da düzenliyor. Bütün bunların yanında serin ve şeker oranı düşük bir lezzet olarak susuzluğu gideriyor.

CAM SÜRAHİLERDE HAZIRLANIYOR

Tükenmez, yaz-kış her mevsimin içeceği. Hazırlaması özen istiyor fakat oldukça da kolay. Hemen her meyveyle yapılabiliyor. Ayva, vişne, armut, elma, üzüm, mandalina ve muşmula en çok kullanılanlardan. Bu meyvelerin birkaç tanesi tükenmez hazırlamak için yeterli oluyor. Şerbetimizi cam bir damacanaya kuruyoruz. Böylece tortusuz meyve suyunu kolaylıkla alabiliriz. Her alışımızda üzerine biraz daha iyi kalite su ekleyeceğiz. Zaten adı da buradan geliyor tükenmezin.

MEYVEYLE MAYALANIYOR

Hazırlık süreci tamamlandıktan sonra mayalanma gerçekleşecek. Elbette mayalanmayı kolaylaştırmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Benim önerim tatlıca bir meyve ilave etmek. Kimi tariflerde ilave şeker veya nohut bulunuyor. Bunların hepsi mayalanmayı kolaylaştırmak için birer alternatif. Pek denenmemiş olsa da biraz hurma ilavesini öneririm. Sağlıklı ve lezzetli olan bu eski tarif, saraydan köy evlerine her yerde rastlanan bir lezzetti. Şimdi onu yeniden yapma zamanı. İşte tarifimiz:

  • MALZEMELER
  • (tükenmez) *2 ekşi elma
  • *2 salkım üzüm
  • *2 avuç kuru üzüm
  • *2 avuç hurma
  • *2 armut
  • *(Meyveleri ayva, muşmula, vişne vb ile değiştirebiliriz. Ama üzümü mutlaka ilave edelim)
  • *3 litre içme suyu
Tükenmez şerbetinin püf noktaları

Yapılışı: Bütün meyvelerimizi yıkayalım ve iri parçalar halinde doğrayalım. Cam damacanamıza meyvelerimizi koyalım. Üzerine su ilave edelim ve ağzını kapatalım. Oda sıcaklığında mayalanmaya bırakalım. 20 gün sonra tükenmezimiz hazır. Her defasında içtiğimiz kadarının yerine su eklemeyi unutmayalım. (Eğer mayalanma daha kısa sürsün istiyorsak meyvelerin arasına bir avuç nohut serpiştirelim. Endişeye gerek yok fakat eğer üzümden dolayı içimiz rahat etmezse onun yerine başka bir meyve kullanıp biraz şekerle destekleyebiliriz.)

#tükenmez şerbeti
7 yıl önce