|

Herkes bilecek

Rus uçağını düşüren Türkiye, haklılığını dünya kamuoyuna anlatmak için diplomatik atağa kalktı. Olay sonrası birçok liderle görüşen Başbakan Davutoğlu, Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa ve NATO’dan destek mesajı aldı. Davutoğlu, konuyu 29-30 Kasım’daki Türkiye-AB Zirvesi’nde de gündeme getirecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/11/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:53 - 25/11/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkiye, sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürmekteki haklılığını tüm dünyaya anlatıyor. SU-24 uçağının F16'larca düşürülmesinin ardından diplomatik atak başlatan Ankara'ya, dünya liderlerinden birbiri ardına destek mesajı geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, olay sonrası Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'u arayarak ihlalin ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i de arayan Davutoğlu, SU-24 tipi uçağın düşürülmesinin gerekçelerini, kanıtlarıyla birlikte anlattı. BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) beş daimi üyesi ülkenin Ankara'daki diplomatları da Türk hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen uçakla ilgili bilgilendirme için aynı gün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile BM Güvenlik Konseyi üyelerine, 'Hükümetin Türkiye'nin egemenliğini, güvenliğini ve sınırlarını korumaya kararlı olduğunu' belirten bir mektup gönderildi. Mektupta, “Angajman kurallarımız iyi bilinmektedir ve çeşitli zamanlarda tüm taraflara tekrarlanmıştır. Türkiye, vatandaşlarını ve sınırlarını korumak için uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanma konusunda tereddüt etmeyecektir” denildi. Ankara, sınırdaki Rus ihlalini Brüksel'de de gündeme getirecek.



BRÜKSEL HAZIRLIĞI


Suriye sınırındaki Rusya ihlalleri ve Türkiye'nin buna cevabı, 29-30 Kasım'da Brüksel'de yapılacak Türkiye-AB Zirvesi'nde de ele alınacak. Zirveye katılacak Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin AB ile yürüttüğü müzakerelerde gelinen nokta ve beklentilerin yanısıra, mülteci krizi, Suriye'deki gelişmeler gibi konularla birlikte, sınırdaki son krizin ayrıntılarını da liderlere anlatacak. Rusya'nın hava sahası ihlalleri, Esed rejimiyle birlikte Türkmenlere yönelik yürüttüğü katliam konusundaki hassasiyet de AB liderlerine iletilecek.



Türkiye'nin hakkıdır


Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesine ilişkin, 'her ülkenin kendi topraklarını koruma hakkı olduğunu' söyledi. Suriye'deki ihtilafta gerçek çözümün siyasi bir çözüm olabileceğini belirten Merkel, “Muhakkak Türkiye tarafından bir Rus uçağının düşürülmesi durumu ağırlaştırdı. Gerginliğin olmaması için elimizden geleni yapmamız lazım. Elbette her ülke kendi topraklarını koruma hakkı vardır” şeklinde konuştu. Başbakan Davutoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını bildiren Merkel, gerginliğin düşürülmesi için elden gelenin yapılmasını rica ettiğini anlattı.



Moskova polisi elçiliği korumadı




Rus savaş uçağının Türkiye sınırını ihlal etmesi nedeniyle düşürülmesinin ardından, Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne yönelik önceki akşam saatlerinde başlayan protestolar taşlı saldırıya dönüştü. Türkiye karşıtı sloganlar atan grubun saldırısında binanın bazı camları kırıldı. Moskova Büyükelçiliği Basın Müşarivi Orhan Gazigil, elçilik önünde gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığını söyledi. Gazigil, “Elçiliğin bulunduğu cadde tamamen kapatılabilirdi ama polis bunu yapmadı. Sonuçta elçilik binası zarar gördü” diye konuştu.


#Davutoğlu
#Almanya
#İngiltere
#İspanya
#Fransa
#David Cameron
#BM Güvenlik Konseyi
#Angela Merkel
8 yıl önce