|

Herkese kapımızı açtık

BM'nin, Türkiye'de bulunan ‘5 bin Suriyeliye iltica hakkı’ vermek için hazırladığı listenin yüzde 60’a yakınının üniversite mezunu ve nitelikli kişiler olmasına ilişkin AFAD Başkanı Fuat Oktay, “İlk günden itibaren hiçbir ayrım yapmadan sıkıntıdaki insanlara kapımız açtık” şeklinde konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/01/2015 Cumartesi
Güncelleme: 21:16 - 9/01/2015 Cuma
Yeni Şafak
Birleşmiş Milletler’in, Türkiye’de bulunan ‘5 bin Suriyeliye iltica hakkı’ önerisi hakkında hazırladığı listede yüzde 60’a yakın kişiyi üniversite mezunu ve nitelikli kişilerden seçmesine tepkiler sürüyor. 

AYIRIM YAPILMIYOR

AFAD Başkanı Fuat Oktay bu tür tekliflerin farklı ülkelerden de zaman zaman geldiğini söyledi. Oktay bu tür tekliflerin bir iki yılda geldiğini belirterek “Biz toplamda 1 milyon 652 binden fazla Suriyeli misafir ediyoruz. Oysa onlar 300 - 500 kişi aldığında çok fazla tanıtım yapılıyor. Türkiye kapılarını açtığı andan itibaren hiçbir ayırım yapmadı. Ne etnik, ne din, ne mezhep, ne cinsiyet ne de eğitim boyutunda hiçbir ayırım yapılmadı.  Yapılmıyor da. Hiçbir ayırım yapmadan sıkıntı da olan insanlara kapımız açtık” şeklinde konuştu.

SICAK BAKMIYORUZ

Bu tür dışarıdan gelen tekliflere bakıldığında ne yazık ki bu kadar açık şekilde bu tekliflerin yapıldığı ama bu tekliflerin kabul edilmediğini söyleyen Oktay, “Belirli kriterler çerçevesinde bu tür yaklaşımlar sergileniyor. Yani eğitim seviyesi yüksek olanlar, sağlık durumu iyi olanlar ya da ekonomik durumu iyi olanlar tercih ediliyor. Türkiye olarak biz bunlara kesinlikle sıcak bakmıyoruz” dedi.

YAKİNEN İLGİLENİYORLAR

Devletin ve hükümetin Suriyeli misafirler için elinden geleni yaptığını ifade eden Oktay, “Zaten en üst seviyede Cumhurbaşkanı Erdoğan çok yakinen ilgileniyor. Öyle yakinen takip ediyor ki ‘Kamplara kar yağdı mı?’ diye soruları oluyor. Kamplara kar yağdıysa, “Burada kalanların durumu nedir,  sıkıntı var mı, yakından ilgileniyor musunuz?” diye soruları oluyor. Başbakan Davutoğlu’nda da aynı hassasiyet var. Biz 7- 24 koşturuyoruz. Burada da birçok isimsiz kahramanımız var” ifadelerini kullandı.

350 BİNİ EĞİTİM ALAMIYOR

Kamplarda kalan çocukların tamamının eğitim gördüğünü ifade eden Oktay şöyle devam etti: “71 bin civarında çocuk kamplarda 1. sınıftan 12. sınıfa kadar eğitim görüyor. Kampların dışında ise 1 ve 12 sınıf arası çocuklara eğitim veriliyor. Eğitimler MEB kontrolünde yapılıyor. 75 bin çocuk ise kamp dışında eğitim görüyor. 175 bin kişi fiilen eğitim görüyor.” Oktay eğitim alması gereken 500 bin çocuk olduğunu ancak bunlardan 350 bininin eğitim alamadığını belirtti.

YÖBİS projesiyle okula gidecekler

BM VE UNECEF bir katkısı olmadığından kendi kaynaklarına başvurduklarını söyleyen Oktay, “MEB ile yaklaşık 1 yıldan beri çalışıyoruz. Yabancı Öğrenci Bilgi İşletim Sistemi (YÖBİS) projemiz var. Türkiye’de Suriyelilerin yaklaşık 1 milyon 5 binini kayıt altına aldık. Bunu da İçişleri Göç İdare Başkanlığı ile birlikte yapıyoruz. Şimdi YÖBİS dediğimiz sistem ile kayıt altına alınan ailelerin tamamını e-okul benzeri bir yapıyla eğitim sistemi içine almayı arzuluyoruz. Bu sistem fiilen çalışmaya başladı” diye konuştu. Bütün çocukları eğitim sistemine dahil etmek istediklerini söyleyen Oktay, “e-okula kayıt olmuş çocuklara örgün eğitimi destek vereceğiz. Bu sistem uygulamaya geçildiğinde 350 bin çocuk içinde çok önemli bir yol kat etmiş olacağız” şeklinde konuştu.

#Birleşmiş Milletler
#Suriye
#Fuat Oktay
9 yıl önce