|

'Hocaların Hocası' Halil İnalcık, Başkanlık sistemini savunmuş

Geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren 'Hocaların Hocası' Halil İnalcık'ın Türkiye'nin gündeminde olan 'başkanlık sistemi' için tavsiyelerde bulunduğu ortaya çıktı. 2008 yılında Türkiye için otorite birliğine işaret eden İnalcık, "Türk devletinde bu başkanlık veya yarı-başkanlık sistemiyle garanti altına alınabilir" ifadelerini kullanıyor.

Yeni Şafak
13:32 - 20/02/2017 Pazartesi
Güncelleme: 13:47 - 20/02/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
100 yaşındaki tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.
100 yaşındaki tarihçi-yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, 25 Temmuz 2016'da Ankara'da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

Türkiye, 16 Nisan'da anayasa değişiklik teklifi için referanduma gidiyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminin hayata geçirileceği yeni düzenlemeye ilişkin önemli isimlerin geride bıraktığımız yıllarda sarf ettiği sözler ise dikkatleri çekiyor. Bu isimlerden biri de 'Hocaların Hocası' olarak anılan Halil İnalcık.



100 yaşında yaşamını yitiren ve değerli tarih çalışmalarını miras olarak bırakan İnalcık'ın 2008'de okuyucularıyla buluşturduğu 'Söyleşiler ve Konuşmalar' kitabındaki ifadeler dikkati çekti.



"Başkanlıkla garanti altına alınabilir"

İnalcık söz konusu eserinde başkanlık sistemi için bu değerlendirmede bulunuyor:


"Türk devletinde, icrada otoritenin birliği prensibi, öyle görünüyor ki, başkanlık veya Fransa'da olduğu gibi bir yarı-başkanlık sistemiyle garanti altına alınabilir. İdarede karşıtlık, dağınıklık ve istikrarsızlık ve darbelere yol açan kilitlenmeler önlenebilir.









#Halil İnalcık
#Başkanlık sistemi
7 yıl önce