|

Hocaların hocası dualarla anıldı

Hocaların hocası Prof. Dr. Halil İnalcık vefatının birinci yıldönümünde Fatih Camii haziresindeki kabri başında dualarla anıldı. İnalcık’ın eserlerini gençlik yıllarında okuduğunu söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Hocamızın eserlerinin derinliği ve kapsamı karşısında büyük heyecan duymuştum” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/07/2017 Çarşamba
Güncelleme: 03:17 - 26/07/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Hocaların hocası dualarla anıldı
Hocaların hocası dualarla anıldı

Tarihçilerin kutbu olarak anılan Prof. Dr. Halil İnalcık’ın vefatının birinci yıldönümünde Fatih Camii haziresindeki kabri başında dualarla anıldı. Anma programına Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Ak Parti İl Başkanı Selim Temurci, alilesi ve sevenleri katıldı.Fatih Camii haziresinde düzenlenen anma programına katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “İnalcık hoca sadece Türk tarihçiliğinin değil hukuk ve siyaset tarihçiliğinin de bir abide şahsiyetidir. Bu konuda kendisiyle ne kadar övünsek azdır. Geride bıraktığı eserler uzun süre nesilden nesile aktarılacaktır” dedi.

İLMEK İLMEK İŞLEDİ

Halil İnalcık’ın Türk ve Osmanlı tarihinin detaylarını ilmek ilmek işlediğini söyleyen Kalın, “Halil hoca Osmanlı ve Türk tarihini araştırmakla kalmadı aynı zaman da Türk ve Osmanlı tarihinin dünya tarihi içerisindeki yerini de en ince ayrıntılarına kadar inceledi. Hocamızın meşhur bir sözü vardı, ‘Osmanlı tarihini araştırıp okumadan Avrupa tarihini anlayamazsınız, Osmanlı tarihini incelemeden dünya tarihini yazamazsınız’ diye. Hocamız bu sözlerini eserlerinle doğrulamış ve ortaya koymuştur. Çok farklı bilim dallarından istifade ederek tarihçilik yapan bir bilim adamıydı. Eserlerinde yeri gelirdi şiir antropolojisini kullanır yeri gelir vesikaları, arkeolojiyi kullanırdı. Hocamızın naaşını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla Fatih Camii haziresine defnedildi. Fatih Camii haziresinde Osmanlı tarihinin kıymetli şahsiyetlerinin yanına defnedildi” ifadelerini kullandı.

ESERLERİ TEK TEK İNCELENMELİ

Hayatı boyunca dünya tarihine ışık tutan eserler bıraktığını söyleyen İstanbul Valisi Vasip Şahin, “Hocamızın her bir eseri dünya tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Her bir eserini en ince ayrıntısına kadar okuyup incelememiz gerekmektedir” diye konuştu.

Ulema kabri

Prof. Dr. Halil İnalcık’ın kabri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla “Ulema kabri” olarak bilinen mermer ve geleneksel tarzda yeniden inşa edildi. Osmanlı ve şark dünyasında önemli olayları tarihe kaydetmek maksadıyla geçmişte yaygın olan ancak günümüzde pek rastlanmayan “Ebced” hesabıyla tarih düşürme sanatı İnalcık’ın kabir taşına işlendi. Bu yöntem sayesinde Arap harflerinin her biri bir sayıya denk getirilerek ortaya anlamlı bir sonuç çıkarılıyor.

#Türkiye
#Istanbul
#Halil İnancık
7 yıl önce