|

Hocam kısa kes

Manisa'nın Başlamış Köyü’nde öğretmenlik yapan Muhammet Emin Altunkaynak, dersleri kitaba bağlı kalarak anlatmak yerine öğrencilere uygun içerikte kısa filmler izlettiriyor. Konuya uygun kısa film bulamayan Altunkaynak, önce öğrencileriyle birlikte film çekti sonra da onlara film akademisi kurdu. Altunkaynak, "Sinemayı tebliğ ve eğitim aracı olarak kullanmalıyız" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/09/2017 Pazar
Güncelleme: 03:47 - 24/09/2017 Pazar
Yeni Şafak
Seyirlik öğrenciler
Seyirlik öğrenciler

Okulların açılmasıyla birlikte hem öğretmenleri hem de öğrencileri büyük bir heyecan sardı. Öğretmenlik mesleğini Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Başlamış Köyü’nde icra eden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Muhammet Emin Altunkaynak ise bu heyecanı sadece birgün değil her zaman yaşıyor. Öğrencilerinin dersleri daha iyi anlaması için teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya çalışan Altunkaynak, ders materyali olarak kısa filmleri tercih ediyor. Zamanla derslerin içeriğine uygun içerik bulmakta zorlanan Altınkaynak, çareyi öğrencileriyle film çekmekte bulmuş. Hatta bir film akademisi bile kurmuş. Yüksek lisans tez konusunu “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde Bir Ders Materyali Olarak Kısa Filmlerin Kullanımı” olarak belirleyen Altunkaynak, bu zamana kadar öğrencileriyle birlikte 7 tane kısa film çekmiş. Değerli Film Akademisi'nde çalışmalarını yürüten Altunkaynak, "Sinemayı tebliğ ve eğitim aracı olarak kullanmalıyız" diyor.

TECRÜBELERİ YOK

Altunkaynak'ın kısa film çekme hikayesi okul panosunda gördüğü bir yarışma afişiyle başlamış. Önceleri sınıfta ders konusuyla ilgili öğrencilere kısa filmler izlettiğini söyleyen Altunkaynak, kısa film yarışması afişini görünce ilk filmini çekmeye karar vermiş. Zaten elinde tamamlanmamış bir senaryosu da varmış. "İmkânsızlık nedeniyle filmi cep telefonuyla çekmeye karar vermiştim. Okuldaki bir arkadaşımın fotoğrafçılık kursuna gittiğini öğrenince bize yardımcı olmasını istedim. Oyuncu olarak da tecrübesi olmayan ama hevesli öğrencilerim vardı" sözleriyle sinema dünyasına nasıl adım attıklarını anlatıyor.


Öğrencileriyle beraber bilmedikleri bir işe girdikleri için başta epey zorlandığını itiraf eden Altunkaynak, yaşadıkları sıkıntıları ve ardından elde ettikleri başarıyı şöyle anlatıyor: "İlk olarak fotoğraf makinasının ayarlarını yapmakta zorlandık. Öğrencilerim de utanıyor ve doğal davranamıyordu. Ayrıca taşımalı gelip gittikleri için çekimleri öğle arasında yapmak durumundaydık. Bunların neticesinde tek günde bitecek çekimler 10 gün sürdü. Sonunda çekim sürecini tamamlayıp, montaj kısmına geçebildik. Elimizde montaj programı vardı, ama biz kullanmayı bilmiyorduk. Günlerce süren uğraşlar sonucunda, video sitelerinden izlediklerimiz üzerinden deneme yanılma yöntemiyle öğrendiklerimizi uygulayarak, montajı tamamlamayı başardık. Kısa filmimiz bitmişti ve bunun için ne maddi ne fikri ne de farklı hiçbir destek almamıştık. Sonuç mu? Türkiye ikincisi olduk."


MESAJ VERMİYORUZ HİKAYE ANLATIYORUZ

Çektikleri 'Keşif' adlı kısa filmle ikinciliği ardından farklı filmlerle birincilik ödülleri alan Altunkaynak ve öğrencileri o günden bugüne 7 kısa film çekmiş. Güncel konuları ve sorunları anlatmaya çalıştıkları bu filmlerde, bazen bir ayeti, bazen bir hadisi, bazen de bir değeri merkeze alıyorlar. Bir şeyi anlatırken, mesaj verme kaygısı taşımadan bunu bir hikâye içinde sunmaya çalışıyorlar. Örneğin 'Keşif' ile yardımseverliği, 'Rüzgar Gülü' ile bir öğretmenin emek, sevgi ve fedakârlığını, 'Vatan Sağ Olsun' ile ülke sevgisinin önemini, 'Bir Umuttur Anadolu' ile ise mültecilerin dramını anlattılar. Amatör olarak çalışan bu azimli ekip yerel başta olmak üzere Türkiye çapında düzenlenen birçok kısa film yarışmalarına katılarak dereceler de elde etti. Ortaya koydukları her projede çıtayı bir basamak daha yukarı çıkarmak istediklerini söyleyen Altunkaynak'a Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek vermiş ve Değerli Film Akademisi'ni kurmuşlar.

  • Başvurular beklentinin üstünde
  • Kısa filmleri çekerken öğrencilerin sinemaya büyük ilgi duyduğunu keşfeden Muhammet Emin Altunkaynak, "Gençler bu işin içerisinde yer almak istiyor. Ancak bu ciddi eğitim gerektiren bir durum. Bunu nasıl halledebiliriz diye düşünürken onları alanda uzman, işin ehli eğitmenlerle buluşturacak bir proje fikri çıktı ortaya;Değerli Film Akademisi. Sponsar ararken Kültür Bakanlığı projemizi kabul etti. Gençler, eğitmenlerimizden 5 hafta boyunca senaryo, ses-ışık, renklendirme, kurgu-montaj, sinematografi dersleri alacaklar. Sonrasında atölyede gençler tarafından yazımı gerçekleşen senaryolar, uygulamalı olarak kısa filme dönüşecek. Bugün başlayan eğitimlere beklentimizin üzerinde başvuru yapıldı. Eğitim Akhisar’da olmasına rağmen İstanbul, Bursa, Zonguldak, Urfa, Antakya hatta Mısır’dan bir kişi konuyla ilgili bizimle iletişime geçti" diyor.
#Muhammet Emin Altunkaynak
#Sinema
#Akademi
7 yıl önce