|

Hollande'ın sözü turizmi etkiledi

Turizmde düşen rezervasyonların nedeninin Rusya’yla yaşanan gerilim veya terör saldırıları olmadığını belirten Mahir Ünal “Bize turizmde en büyük zararı Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın ‘Türkiye-Rusya arasında savaş çıkabilir’ açıklaması verdi. Hollande’ın açıklamasıyla birlikte bizim rezervasyonlarımızda keskin bir düşüş yaşandı” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
03:00 - 28/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:39 - 27/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Kültürel Kalkınma Paketi'nin detaylarını ve turizmde son dönemde yaşanan düşüşün nedenlerini anlattı. Özellikle şehirlerde kültür merkezleri konusunda özel çalışmalar yapacaklarını müjdeleyen Ünal Ankara'nın kalbinde, içerisinde kütüphanenin, müzenin, sanat galerilerinin, sanat atölyelerinin, tiyatro salonlarının ve kongre merkezlerinin olduğu büyük bir Anadolu Kültür Külliyesi açmayı düşündüklerini anlattı.



ŞEHİRLERİ YENİDEN ELE ALIYORUZ


Şehirlerdeki kentsel ve tarihi sit alanların yoğun olduğu bölgeleri yeni bir anlayışla ele alacaklarını anlatan Ünal "Şehrin kültür sanat etkinliklerini ve kimliğini inşa eden, şehrin mimari dokusunun buralarda muhafaza edilmesini sağlayarak cazibe merkezlerine dönüştüreceğiz” diye konuştu.



ORTAOKULDA DERS OLACAK


Ünal ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalayacaklarını ve ortaoğretime şehir dersleri koyacaklarını ifade etti. Ünal ayrıca İstanbul ve Ankara'ya iki büyük opera salonu yapacaklarını ve Göbeklitepe'nin tanıtımı ile kazı çalışmaları için ödeneklerin arttığını müjdeledi.



SAVAŞ ÇIKABİLİR DEDİ


Turizmdeki en büyük zararın Rusya'yla yaşanan gerilimden veya terör saldırılarından kaynaklanmadığını söyleyen Ünal “Bize turizmde en büyük zararı ne verdi söyleyeyim. Hiç kimse bunu fark etmedi ama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande 'Türkiye-Rusya arasında savaş çıkabilir' diye bir açıklama yaptı. Bu bize turizmimize çok fazla zarar verdi" değerlendirmesinde bulundu.







REZERVASYONLAR DÜŞTÜ


Tam turistlerin rezervasyon döneminde bir devlet başkanının böyle bir açıklama yaptığına dikkat çeken Ünal "Siz böyle bir durumda olsanız, önünüzdeki 6 aya dönük o ülkeye rezervasyon yaptırır mısınız, yaptırmazsınız. Dolayısıyla Hollande'ın bu açıklamasıyla birlikte bizim rezervasyonlarımızda keskin bir düşüş yaşandı" dedi.



Bir pazara bağımlılık yanlıştı


Rusya ile yaşanan siyasi gerilimden sonra özellikle Antalya'yı tercih eden turist sayısının azaldığını hatırlatan Bakan Mahir Ünal “Antalya'nın sadece bir pazara bağımlı hale gelmesi yanlıştı. O yüzden şimdi turizm konusunda yaptığımız iki şey var: Ürünü ve pazarı çeşitlendirmek. Buna göre tanıtım stratejimizi yeniden oluşturacağız. Şu anda da bu alanda ciddi bir mesafe kat etmiş durumdayız. Biz önleyici, telafi edici ve yapısal tedbirler alarak 2-3 yıl sonrasına dönük çok ciddi hazırlıklar yapıyoruz” diye konuştu. Ünal ayrıca İsrail ve Almanya'dan gelecek turist sayısında ciddi bir artış beklediklerini ancak Beyoğlu saldırısından sonra ciddi bir kaygı oluştuğunu ifade ederek “Zaten Sultanahmet saldırısında bizim en büyük pazarımız Almanya hedef seçilmişti. Biz birinci sırada Almanya'dan 5,5 milyon, ikinci sırada Rusya'dan 4,5 milyon turist alıyoruz” dedi.



Kültürlerini anlatacağız


Kütüphaneleri şehrin en önemli buluşma noktaları haline getireceklerini anlatan Bakan Ünal “Yeni tasarlayacağımız kütüphanelerde kitap kafeler, cep sinemalar, yani gençlerin sosyalleşebileceği alanlar oluşturuyoruz. Çocuk kütüphaneciliğine önümüzdeki süreçte çok büyük önem vereceğiz. Kütüphaneler içerisinde mutlaka çocuklara yönelik özel alanlar olacak. Ayrıca çocukların yaşadıkları kentin kültürünü, kendi kimliğini öğrenmesi için yaşayan şehir müzeleri yapacağız. Çocuk, şehir müzesine girdiğinde bir tarih koridoruna girecek ve kendi şehrinin tarihi, o şehirde yaşamış tarihi şahsiyetler, şehrin etnografyası, arkeolojisini tanıyacak” dedi.



#Hollande
#Turizm
#Mahir Ünal
8 yıl önce