|

HSYK’dan yeni terör mahkemeleri

Son dönemde terör suçlarının artması nedeniyle Ankara, Hakkari ve Cizre’de terör ve örgütlü suçlara bakan ihtisas mahkemelerindeki dosya sayısında büyük artış yaşandı. Mahkemeler, HSYK’dan teröre bakan mahkeme sayısının ikiye çıkarılmasını istedi. HSYK, talep üzerine Ankara, Hakkari ve Cizre’de terör mahkemesi sayısını 2’ye çıkardı

Yeni Şafak ve
03:00 - 8/05/2016 Pazar
Güncelleme: 21:48 - 7/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), artan terör suçları nedeniyle terör mahkemelerinden gelen iş yükü paylaşım taleplerine ilişkin önemli bir karar aldı. Kurul, Ankara, Hakkari ve Cizre'de terör suçlarına bakan mahkeme sayısını ikiye çıkardı.



'SAYIYI ARTTIRIN' TALEBI MAHKEMELERDEN GELDİ


Son dönemde terör suçlarının artması nedeniyle Ankara, Hakkari ve Cizre'de terör ve örgütlü suçlara bakan ihtisas mahkemelerine açılan dava sayısında da artış oldu. Bu durum, mevcut mahkemelerin iş yükünü arttırırken, yargılamaların uzamasına da yol açtı. Bu nedenle mahkemeler, HSYK'dan buralardaki terör suçlarına bakan mahkeme sayısının ikiye çıkarılmasını ya da ilave heyet gönderilmesini talep etti.



İKİYE ÇIKARILDI


Söz konusu mahkemelerin iş yoğunluğu ile görülen davaların niteliği ve kapsamını dikkate alan HSYK, Ankara, Cizre ve Hakkari'de terör yetkisi verilecek üç mahkeme belirledi. Buna göre, Ankara'da 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yanı sıra 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Hakkari ve Cizre'de ise 2. Ağır Ceza Mahkemelerine ilaveten 1. Ağır Ceza Mahkemeleri de terör ve örgütlü suçlara bakmakla yetkilendirildi.



KRİTİK DAVALAR GÜNDEMDE


Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 230 sanıklı KPSS davası, 34 sanıklı Yasin Börü davası başta olmak üzere PKK ve DAEŞ terör örgütlerine ilişkin birçok önemli dava yürüyor. Hakkari ve Cizre'de ise terör operasyonlarında ele geçirilen teröristler ile 'özerklik' davaları ve KCK davaları görülüyor. HSYK kararı uyarınca Ankara, Hakkari ve Cizre'deki terör mahkemelerine şu ana kadar açılan davalar mevcut mahkemelerinde görülmeye devam edecek.



AÇILACAK DAVALAR YENİ MAHKEMEYE VERİLECEK


Terör ve örgütlü suçlardan yeni açılacak davalar ise Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi ile Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Buna göre, Ankara'da, 103 kişinin yaşamını yitirdiği Tren Garı saldırısı, 28 kişinin hayatını kaybettiği Merasim patlaması ve 36 kişinin yaşamını yitirdiği Kızılay saldırısı ile “Fetullahçı Terör Örgütü”ne (FETÖ) ilişkin açılacak davalardan bazıları yeni yetki verilen bu mahkemede görülecek.


#HSYK
#Hakimler ve Savcılar
#Ankara
#Hakkari
8 yıl önce