|

Hukuk dışı bir karar

Başbakan Yıldırım, ABD’nin Kudüs provokasyonuna sert tepki gösterdi. Yıldırım, “Kudüs, İslam alemi için hassas bir konudur. Bu yöndeki tek yanlı emrivakiler telafisi imkansız sonuçları beraberinde getirir. ABD’nin bu adımı hukuk dışı bir karar olacaktır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:51 - 7/12/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin Seul Büyükelçiliğinin yeni binasını hizmete açtı.
Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin Seul Büyükelçiliğinin yeni binasını hizmete açtı.

Başbakan Binali Yıldırım resmi ziyaret için bulunduğu Güney Kore’de mevkidaşı Lee Nak-Yeon ile Başbakanlık binasında biraraya geldi. Heyetler arası görüşme sonrasında Yıldırım ve Lee ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma planına tepki göstererek, “Amerika, büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma niyetinde olduğunu ifade ediyor veya İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ün tanınması ihtimalinden bahsediliyor. Öyle veya böyle bu iki durum da açıkçası hukuk dışı bir karar olacaktır ve bölgede var olan sorunları da iyice içinden çıkılmaz bir hale dönüştürecektir. Bu yüzden zaman varken, yol yakınken ABD Başkanı’nın bu yönde bir açıklama yapmaması hem bölgenin geleceği hem de küresel barış açısından hayati öneme sahiptir” dedi.

DİNLER ARASI ÇATIŞMA

Başbakan Yıldırım: “Böylesine bir kararın doğuracağı sonuçlar Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıkça ortaya konulmuştur. Bilindiği gibi Kudüs üç büyük dinin kutsal mekanıdır; İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik. Dolayısıyla burada herhangi bir emrivakiyle değişiklik yapmak hem uzun süreden beri İsrail-Filistin arasında devam eden ve bir türlü çözüme ulaşmamış Filistin devletinin kurulması yönündeki çabaları da ortadan kaldırmış olacak, diğer yandan yeni bir dinler arası çatışmayı da getirmiş olacaktır” diye konuştu.

ÇOK HASSAS BİR KONU

Yıldırım, “Kudüs, İslam alemi bakımından çok hassas bir konudur. Bu konuda herhangi bir adım atılmaması en büyük beklentimizdir, temennimizdir. Bu yöndeki tek yanlı emrivakiler, yanlış adımlar telafisi imkansız sonuçları da beraberinde getirir. İsrail-Filistin arasındaki barışın yegane yolu İsrail’in 1967 sınırları dahilinde bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılığa sahip Filistin Devleti’nin, Doğu Kudüs olduğu bir yapının hayata geçirilmesidir. Türkiye haklı davasında Filistin’in yanındadır” dedi.

#Kudüs
#Filistin
#ABD
#İsrial
6 yıl önce