|

Hürriyet'in Kasım'da seçim paniği

MHP'den ülkeyi seçime götürecek bir azınlık hükümetine destek sinyali geldi. Ankara'yı hareketlendiren MHP'nin bu hamlesi, "sözler çarpıtıldı" diye düzeltilse de, Hürriyet gazetesinde "Kasım'da seçim var" paniğe neden oldu. Hürriyet, 7 Haziran'dan beri Devlet Bahçeli'yi markaja alan yayınlar yapıyor.

Yeni Şafak
13:11 - 5/08/2015 Çarşamba
Güncelleme: 14:59 - 5/08/2015 Çarşamba
Diğer

MHP'den ülkeyi seçime götürecek bir azınlık hükümetine destek sinyali geldi. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Kasım'da seçim yapılması koşuluyla AK Parti'nin kuracağı azınlık hükümetine destek vereceklerini açıkladı. Ankara'yı hareketlendiren bu açıklamaya Yalçın, daha sonra 'sözlerim çarpıtıldı' diyerek açıklama yapsa da MHP'nin gündeminin 'azınlık hükümeti' olduğu anlaşıldı. MHP'nin 'azınlık hükümeti' sinyali Hürriyet gazetesinde paniğe neden oldu. Haberi manşetten 'AZINLIKTA BİZ YOKUZ' başlığı ile okura sunan gazete olası bir yeniden seçimi istemediğini açıkça gösterdi.



7 Haziran'ın ardından seçim işareti veren Bahçeli'yi yüzde 60'lık blok ile koalisyona teşvik edici yayınları ile dikkat çeken Hürriyet son olarak Ramazan ayında algı operasyonu yapmıştı. Bahçeli'nin söyleşisini Ramazan'dan önce çekilmiş çay içerken görünen fotoğrafla okura sunan Hürriyet partililerin tepkileri üzerine foroğtafı internette yayından kaldırmıştı.







Hükümetin kurulması için Anayasa'da belirtilen 45 günlük sürenin dolmasına 19 gün kaldı. Anayasa gereği 45 gün içinde hükümet kurulamazsa Cumhurbaşkanı ülkeyi erken seçime götürme kararı alabilir. Böyle bir karar alınması halinde içinde bütün partilerin temsil edileceği bir hükümet kurulması gerekiyor.

MHP'nin,ülkeyi seçime götürecek hükümetin içinde HDP'nin yer almaması için seçim tarihi belli olması kaydıyla AK Parti'nin kuracağı azınlık hükümetine destek verebileceği sinyali Hürriyet gazetesinde paniğe neden oldu. MHP'nin gündeminde azınlık hükümeti olduğuna işaret eden bu açıklamayı Hürriyet iç sayfada MHP'den 'azınlık'a çifte yanıt olarak gördü. Kasım ayında olası bir erken seçim ihtimalinin güçlenmesi Hürriyet gazetesinin MHP'ye uyguladığı yakın markajı da görünür kıldı.



7 Haziran akşamı söyledi


7 Haziran seçim akşamı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli erken seçimi işaret etmişti. Seçimin yapıldığı 7 Haziran akşamı seçim sonuçlarını değerlendiren Bahçeli, AK Parti-HDP ya da A KParti-CHP-HDP koalisyonunu önermiş, böyle bir durumda MHP'nin seve seve ana muhalafet rolünü üstleneceğini söylemişti. Bahçeli, koalisyonun kurulamaması halinde ise Kasım ayında Türkiye'nin erken seçime gidebileceğini belirtmişti.



Kasım'ı işaret etti


MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın dün Reuters'e yaptığı açıklama gündemi değiştirdi. Yalçın, AK Parti tarafından kurulacak bir azınlık hükümetine, erken seçime gidilmesi koşuluyla destek verebileceklerini söyledi. Yalçın, haber üzerine yaptığı yazılı açıklamayla sözlerinin çarpıtıldığını savundu. Bu gelişme üzerine Reuters, aynı haberi abonelerine tekrar servis ederek, haberinin arkasında olduğunu belirtti.





#Hürriyet
#seçim
#yeniden seçim
#erken seçim
#MHP
#azınlık hükümeti
9 yıl önce