|

İç siyasete malzeme yapılıyor

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, din görevlilerine operasyonların Almanya’da yaklaşan seçimler için malzeme yapıldığını söyledi. Görmez, “Mesnetsiz isnatlarla din görevlilerinin iç siyasetlere malzeme yapılması asla kabul edilemez” dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 05:39 - 18/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Almanya'da Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) camilerinde görev yapan bazı imamların Ankara'ya bilgi notları göndererek “casusluk faaliyeti” yürüttüğü iddialarıyla ilgili, “Hiçbir din görevlisinin görev tanımı dışında bir faaliyete yönelmesine asla müsaade edilmemiş, bu süre zarfında illegal olarak nitelendirilebilecek herhangi bir vakaya rastlanmamıştır. Asılsız ve mesnetsiz isnatlarla din görevlilerinin ve dini teşkilatların iç siyasetlere malzeme yapılması asla kabul edilemez” dedi.



YANLIŞ TARTIŞMALAR YAPILIYOR


Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığında Alman gazetecilerin de bulunduğu yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldi. Almanya'da Diyanet İşleri Başkanlığının gönderdiği din görevlilerini konu edinen bazı yanlış tartışmalar bulunduğunu belirten Görmez, basından Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya ve Reinland-Pfalz eyaletlerinde bazı din görevlerinin evinde arama yapıldığını öğrendiğini aktardı. Görmez, Alman medyasında DİTİB camileri bünyesinde görevli 2 din görevlisinin şahsi bilgisayarına el konulduğunu yönünde haberler yer aldığını ifade etti.



CASUSLUK İDDİASI ASILSIZ


Görmez, bir din adamına atılabilecek en büyük iftiranın dinin de ona yasakladığı başkalarının özel hayatı hakkında bilgi toplamak olduğunu, bunun asla kabul edilemeyeceğini söyledi. Görmez, olaydan iki gün önce Anayasayı Koruma Dairesinin “Casusluk faaliyeti yoktur” diye açıklama yapmasına rağmen din görevlilerinin evine baskın yapılmasının anlaşılmaz olduğuna işaret etti. Görmez, bu yolla hem Başkanlığın hem din görevlilerin hem de Almanya'da din hizmetleri yürüten DİTİB'in itibarsızlaştırılmak istendiğini dile getirdi. Avrupa'da seçimler yapıldığını, seçimlerden önce birtakım polemiklerin yaşanmasının tabii karşılanabileceğini aktaran Görmez, seçim atmosferindeki siyasi polemiklere İslam'ın ve dinin heba edilmemesi gerektiğini dile getirdi.



SEÇİME DİNİ HEBA ETMEYİN


Görmez, “İslamofobik nefretin seçim atmosferlerinde bir yarış haline getirilmesi kabul edilemez. Herkesin dikkatli olması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Bir gazetecinin, “4 din görevlisinin geri çağrıldığı ve aramaların sonra gerçekleştiğini” ileri sürerek, detayların paylaşılmasını istemesi üzerine Görmez, ilişkilerin zedelenmemesi için yanlış anlaşılmaya müsait olabilecek yetki aşımında bulunan 6 din görevlisinin Türkiye'deki görevlerine iade edildiğini ifade eden Görmez, bunu suç işlendiği için yapmadıklarının altını çizdi.



Başbakanımızı bilgilendirdim


Mehmet Görmez, Türkiye-Almanya ve Diyanet-DİTİB ilişkisinin aynı zamanda Avrupa'nın diğer ülkelerini de olumlu ve olumsuz etkilediğine işaret etti. Görmez, Hollanda ve Avusturya'da da bazı sorunlar yaşandığını, ancak bunların konuşulduğunu söyledi. Durumun Almanya ve Türkiye ilişkilerini nasıl etkileyeceği konusunda Görmez, Başbakan Binali Yıldırım'ın cumartesi günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşeceğini, konu hakkında Başbakan Yıldırım'a dün akşam detaylı bilgilendirme yaptığını kaydetti.



40 YILLIK KAZANIM HEBA OLMASIN


Almanya'da kadim devlet aklının bu 40 yıllık kazanımları heba etmeyeceğine inandığını bildiren Görmez, şu açıklamalarda bulundu:”Bütün bu tartışmalar bittiğinde, herkesin akılla ve hikmetle düşünmeye başladığında bu modelin, DİTİB modelinin, Diyanet ve DİTİB ilişkisinin hem Almanya'nın hem Avrupa'nın lehine olduğu konusunda herkesin bir ortak kanaate sahip olduğunu ve olacağını düşünüyorum. Yani bütün bu yaşadıklarımızın geçici olduğuna inanmak istiyorum demiyorum, inanıyorum.”



Vatandaşı korumak görevimiz


“15 Temmuz sonrası Diyanetin, DİTİB'e Almanya'daki FETÖ üyelerinin belirlenmesine yönelik bir talimat verip vermediğinin” sorulması üzerine Görmez, “Bizim gönderdiğimiz yazı büyükelçiliklerde bulunan Diyanet İşleri Başkanlığını temsil eden yahut başkonsolosluklarda bulunan müşavir ve ataşeleredir.” dedi. Görmez, “Elbette biz dünyadaki bütün müşavir ve ataşelerimize, hizmet götürdüğümüz vatandaşlarımızı DEAŞ gibi terör örgütlerinin anlayışından korumak ve muhafaza etmekle mükellef olduğumuz gibi, 40 yıldır dünyanın her tarafında din görüntüsü altında dini istismar ederek milletimize ve de bütün insanlığa zarar veren bir hareketten de vatandaşlarımızı korumanın ve muhafaza etmenin vazifemiz olduğunu açıkça ifade etmek istedim. “Büyükelçiliklere gönderdiğimiz yazı, bir terör örgütüyle ilgilidir, şahıslarla ilgili değildir. Yani bizim Batılı dostlarımıza, Avrupalı dostlarımıza anlatmakta zorlandığımız husus budur."









#Diyanet İşleri Başkanlığı
#Mehmet Görmez
#15 Temmuz
#FETÖ
7 yıl önce