|

İdam gibi

15 Temmuz’un simge davası “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast” davasında karar çıktı. Suikast timini yöneten eski Tuğg. Gökhan Şahin Sönmezateş ve eski Binbaşı Şükrü Seymen ile “paşa” lakaplı üs imamı Astsubay Zekeriya Kuzu’ya dörder kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Yeni Şafak ve
04:01 - 5/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 13:51 - 22/11/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı'na suikast girişimi davasında karar açıklandı
Cumhurbaşkanı'na suikast girişimi davasında karar açıklandı

FETÖ'nün darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişimi ve iki polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada karar çıktı. Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince adliye binasındaki salonların fiziki yetersizliği nedeniyle Muğla Ticaret ve Sanayi Odası salonunda görülen duruşmada, sanıkların son sözlerinin tamamlanmasının ardından mahkeme heyeti verdiği aradan sonra kararı açıkladı.

İNŞALLAH BU SON OLUR

Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Emirşah Baştoğ, 30 sayfalık kararın ardından, “İnşallah bir daha demokrasiye böyle müdahale olmaz ve biz de böyle kararlar vermek zorunda kalmayız” dedi. Mahkeme Başyaver Ali Yazıcı’ya da 18 yıl hapis verdi. Erdoğan’ın avukatı Hüseyin Aydın, “Karar milletin adalet beklentisini karşılıyor” dedi.

MAHKEME CEZA YAĞDIRDI

Mahkeme heyeti davanın bir numaralı sanığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, firari eski Yüzbaşı Burkay Karatepe ve olaydan 13 ay sonra yakalanan eski Yarbay Özcan Karacan’ın dosyasının ayrılmasını kararlaştırdı. Suikast girişimini planlayan ve yöneten davanın iki numaralı sanığı eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ile yerdeki suikast timini yöneten Özel Kuvvetler üyesi eski Binbaşı Şükrü Seymen ve FETÖ’nün “üs imamı” olarak anılan “Paşa” lakaplı eski Astsubay Zekeriya Kuzu’ya 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

42 SANIĞA AĞIR MÜEBBET

Sanıklardan Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanı eski Albay Ramazan Elmas’ın dosyasının da ayrıldığı ve Çiğli davasında yargılanacağı belirtildi. Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, binbaşı Şükrü Seymen ve ’Paşa’ lakaplı Astsubay Zekeriye Kuzu’nun da aralarında bulunduğu 31 sanık hakkında, ’cumhurbaşkanına suikast girişimi’, ’anayasal düzeni değiştirmeye kalkışmak’, 2 polis memurunun şehit edilmesi nedeniyle ’kasten öldürme’ suçlarından 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

YAVERE 18 YIL HAPİS

9 sanık müebbet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaveri albay Ali Yazıcı 18 yıl hapis, Tümamiral Tezcan Kızılelma 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Toplam 42 sanık 15 yıl ile 4’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis arasında çeşitli cezalara çarptırılmış oldu. 1 sanık ise beraat etti.

Menfez Paşası'na gasptan 54 yıl

Menfez Paşası’ Zekeriya Kuzu, 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra 82,5 yıl hapis cezası da aldı. Baskında 3 polis memurunun cüzdanlarını gasp etme suçundan 54 yıl hapis cezası alan Kuzu'ya "Cumhurbaşkanına hakaret"ten 3 yıl, "nitelikli kasten yaralama"dan 6 yıl, "nitelikli konut dokunulmazlığını ihlal"den 18 ay, "nitelikli kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 18 yıl hapis cezası verildi.

Kararlar beklentileri karşıladı

Cumhurbaşkanlığı avukatı Hüseyin Aydın, kararın açıklamasının ardından gazetecilere açıklama yaptı. Sanıkların büyük bir kısmının “Anayasayı ihlal” suçundan yargılandığını belirten Aydın, “Verilen kararı milletin adalet beklentilerini büyük oranda karşılayacak bir karar olarak değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı. Davayı “idam isteriz” sloganlarıyla takip eden vatandaşlar da kararı memnuniyetle karşıladı.

  • ADALET YERİNİ BULDU
  • Marmaris’te yaşayan iş adamı Nadir Koyunbakan, “FETÖ hainlerinin nasıl bir ceza yiyeceklerini sabırsızlıkla bekliyorduk. Bugün adalet yerini buldu” dedi.
Tutuklu kalacak
Sanıklardan yarbay Hüseyin Yılmaz, Cumhurbaşkanı’na yönelik suikast girişimine yardım etme suçundan delil yetersizliğinden beraat etti. Ancak başka suçtan halen tutuklu olan Yılmaz cezaevinde kalmaya devam edecek.

#15 Temmuz
#FETÖ
#Gökhan Şahin Sönmezateş
#Ali Yazıcı
#Şükrü Seymen
7 yıl önce