|

İdlib’de Türkiye ve Rusya olacak

Astana’daki Suriye görüşmeleri hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 4 ana çatışmasızlık bölgesindeki mekanizmayı anlattı: Muhtemelen İdlib bölgesinde ağırlıklı olarak biz ve Rus askeri konuşlanacak. Şam etrafında Ruslar ve İranlılar, Deraa bölgesinde de Ürdün ve Amerikan askeri konuşlanacak

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/06/2017 Cuma
Güncelleme: 02:07 - 23/06/2017 Cuma
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Külliye’de sahurda bir araya geldiği gazetecilere gündemdeki konuları değerlendirdi. Kalın, özetle şunları söyledi:

Katar konusunda yapıcı bir tutum içerisinde olduk. Bize düşen görevler söz konusu olduğunda gerekli adımları atacağımızı ifade ettik. Şimdi Katar tarafına Kuveyt üzerinden bir liste ulaştırılacak. Burada somut talepler ve Katar’ın yapması gerekenler olacak. Ağırlıklı olarak Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır olmak üzere dört ülkenin taleplerini ileteceklerini ifade ettiler. Taleplerin ne olduğunu takip edeceğiz, değerlendireceğiz.

KRAL SELMAN’LA
GÖRÜŞECEK

Bayramdan sonra Cumhurbaşkanımızın 7-8 Temmuz’da G20 zirvesi için Almanya seyahati olacak. Orada yoğun bir gündem bizi bekliyor. Cumhurbaşkanımızın konuşmaları, ikili görüşmeleri olacak. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ile bir görüşmesi olacak. Şu anda onun programı üzerinde çalışılıyor. Cumhurbaşkanımızın Antalya’daki G20 zirvesinde gündeme getirdiği, daha sonra Çin’de de gündem olan küresel terörle mücadele konusu vardı. Bu da devam edecek.

ÇATIŞMASIZLIK BÖLGELERİ

Suriye’de dört ana çatışmasızlık bölgesi belirlendi. Buralara kim, nasıl konuşlanacak? Oradaki asayişi nasıl sağlayacak? Süreci kim, nasıl izleyecek? Bununla ilgili Türk, Rus ve İranlı yetkililer arasındaki müzakereler yoğun bir şekilde devam ediyor. Bir çalışma grubu var. Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev buradaydı. Biz de onunla oturduk detaylı bir şekilde konuştuk. Şimdi teknik heyetler bu çatışmasızlık bölgelerinin lojistiğini tartışıyorlar. Tampon bölge tabiri teknik olarak doğru olmaz.

ASTANA’DA BELLİ OLACAK

Ama rejim güçleri ile muhalif güçlerin arasında konuşlandırılacak güçlerin kimlerden oluşacağı, sayısının ne olacağı konusunda şu anda o heyetler çalışmalarını sürdürüyor. Temmuz başında yapılacak Astana toplantısında da belirli bir noktaya gelmesini bekliyoruz. Muhtemelen İdlib bölgesinde ağırlıklı olarak biz ve Ruslar, Şam etrafında ağırlıklı olarak Rusya-İran, güneyde Deraa bölgesinde Ürdün’ün ve Amerikalıların içinde yer alacağı bir mekanizma üzerinde çalışılıyor. Hatta Rusların bir önerisi var, belki Kırgızlar, Kazaklar belirli sayılarda güç gönderebilirler. Bu görev gücü içerisinde onlar da yer alabilir.

HARİTALARA BAKILIYOR

O mekanizmanın birinci amacı, ateşkesi daha yapısal hâle getirmek. Oralarda bu güçler bulunduğu zaman çatışma ihtimalini minimize etme imkânı olacak. Ama bu çok detaylı bir çalışma gerektiriyor. Haritalara bakılıyor, kim nereden girecek, kaç asker nerede olacak… Yani 300 asker mi, 500 asker mi lazım mesela? Şimdi İdlib’in şu anda bir milyondan fazla nüfusu var. Buraya ne kadarlık bir güç konuşlandırılması gerekeceğini şu anda askerler müzakere ediyorlar.

ALMANLAR
UMARIM DERS ÇIKARMIŞTIR

Kalın, G20 zirvesi için Almanya’ya gidecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, programı elverirse gurbetçilerle biraraya gelebileceğini söyledi. Kalın, “Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel geldiğinde bu konuyu da konuştuk. Referandum sürecinde yaşanan tatsız hadiselerin tekrar edilmemesi için Alman makamlarının belirli bir sorumluluk ve olgunluk içerisinde hareket etmesi gerekir. Güvenliğin sağlanması, salonlar, bu tür konularda. Uygun ortam oluşursa böyle bir toplantı yapılabilir. Daha kesin kararı verilmiş değil. Cumhurbaşkanımızın programına bağlı olarak, çünkü iki gün yoğun bir G20 programı olacak, olmayabilir de. Şu anda hâlâ o opsiyonları değerlendiriyoruz. Ama umarım Alman makamları referandum sürecinde yaşadıklarımızdan dersler çıkartır ve daha yapıcı bir tutum içerisinde olurlar” dedi.


#İbrahim Kalın
#Astana
#İdlib
#Rusya
7 yıl önce