|

İdlib’i vuracaktım

Hatay’a düşen Suriye'ye ait savaş uçağının pilotu enkaza 40 km uzaklıkta yaralı halde bulundu. Ekipler tarafından hastaneye kaldırılan pilotun ilk ifadesi ortaya çıktı. Albay rütbesindeki pilot Mehmet Sufhan ifadesinde uçakla İdlib'i vurmak için Lazkiye’den havalandığını söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:41 - 5/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Hatay’a düşen Suriye’ye ait savaş uçağının pilotu
Hatay’a düşen Suriye’ye ait savaş uçağının pilotu

Hatay'ın merkez ilçesi Yaylacık Mahallesi kırsalına düşen Suriye savaş uçağının paraşütle atlayan pilotu dün sabaha karşı bulunarak hastaneye kaldırıldı. Görgü tanıklarının ifadesine göre paraşütle atladığı belirlenen pilotunun paraşütü Altınözü İlçesi'nin kırsal kesimdeki Fatikli Mahallesi'nde uçağın düştüğü alandan yaklaşık 40 kilometre güneyde bulundu.



9 SAAT SONRA BULUNDU


Paraşütün bulunması ardından arama çalışmalarını bu bölgede yoğunlaştıran ekipler, bölgenin yağışlı olması ve toprağın çamur halde olması nedeniyle arama çalışmalarını ağır şartlar altında sürdürdü. Jandarma ve polis özel harekat ekipleri 9 saatlik çalışma ardından paraşütün bulunduğu yerin yaklaşık 500 metre uzağında uçağın pilotunu bitkin halde buldu.



HASTANEYE KALDIRILDI


Pilot ilk olarak Altınözü İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürüldü, burada ambulansa alınan ve ilk müdahalesi yapılan pilot, ardından eskort eşliğinde Hatay Devlet Hastanesi'ne götürülerek tedavi altına alındı. Bu arada düşen uçağın tek kişilik olduğu ve uçakta başka kimse olmadığı anlaşılınca bölgedeki arama-kurtarma çalışmalarına son verildi.



Rusya: Uçak eskiydi


Rus haber ajanslarına konuşan Suriyeli bir askeri kaynak, Hatay'ın Samandağ ilçesi yakınlarında düşen Suriye'ye ait savaş uçağının eski olduğuna işaret ederek, “Teknik arıza nedeniyle düşme olasılığı yüksek” değerlendirmesinde bulundu.





LAZKİYE'DEN HAVALANDIM


Hatay Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Servisi'nde tedavi altına alınan albay rütbesindeki “Mehmet Sufhan” (56) adlı Suriyeli pilotun omurgasında kırık olduğu, bacakları ve yüzünde yaralar bulunduğu öğrenildi. Genel sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen pilotun uyuduğu gözlendi. Pilot Sufhan'ın ifadesinde, uçakla İdlib kırsalını vurmak için Lazkiye'den havalandığını ancak bu sırada vurulduğunu söylediği kaydedildi.



GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ


Pilotun tedavisinin sürdüğü serviste geniş güvenlik önlemi alınırken, polis ve jandarma, hastane çevresinde kuş uçurtmadı. Jandarma ekipleri, düşen uçağın enkazının bulunduğu Yaylacık Köyü çevresinde güvenlik koridoru oluşturdu. Bölgeye giriş çıkışlar kontrollü olarak yapıldı. Bu arada uçağın enkazının Rus askeri yetkililer tarafından inceleneceği öne sürüldü. Bu iddia yetkililer tarafından doğrulanmadı.



500 metre yaralı olarak yürümüş


Hatay'a düşen Suriye'ye ait savaş uçağının pilotunun bulunduğu Altınözü ilçesine bağlı Fatikli Mahallesi'nin muhtarı Ahmet Gür, gece saatlerinde yaşananları anlattı. Gür, “Aramalar paraşütün bulunduğu bölgeye kaydırıldı. Akşam saatlerinde başlayan çalışmalar gece 02.30 sularında netice verdi ve pilot bulundu. Pilot, paraşütün bulunduğu yerden itibaren yaklaşık 500 metre mesafeye kadar yürümüş. Hafif yaralanmıştı. Hemen ambulansa konularak hastaneye kaldırıldı” ifadelerini kullandı.







  • Pilota ne olacak?
  • Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Hatay'a düşen savaş uçağının pilotunun Suriye'ye iadesiyle ilgili izlenecek yol hakkında konuştu. Canikli, Hatay Valiliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, dün gece boyu yaşanan gelişmeleri hatırlatarak, pilotun hayati tehlikesinin bulunmadığını söyledi.

  • OLAY NETLEŞTİKTEN SONRA KARAR VERİLECEK
  • Konuyla ilgili hususların gelecek günlerde netleşeceğini kaydeden Canikli, şöyle konuştu: “ Bütün olay netleştikten sonra buna ilişkin karar da verilecek ama şu an olay çok taze. Hangi amaçla ve nasıl Türkiye sınırlarına düştüğü, uçağın, pilot da dahil atladığı, hangi görev ve faaliyet çerçevesinde buralarda bulunduğu hususları bütün açıklığıyla ortaya çıktıktan, netlik kazandırıldıktan sonra bununla ilgili karar da önümüzdeki günlerde verilecek. Şu an itibarıyla durum budur.”
#İdlib
#Hatay
#Pilot
#Suriye
7 yıl önce