|

İhalelerle kasaya 23 milyon girmiş

FETÖ’nün, 17-25 Aralık darbe girişimi sonrası bile Hava Kuvvetleri’ndeki ihaleleri kendi şirketlerine verdiği belirlendi. MASAK raporuna göre farklı şirketler üzerinden örgüt kasasına 2014’ten darbe girişimine kadar yaklaşık 23 milyon TL aktarıldı. Bu şirketlerin arasında darbe girişimini Akıncı Üssü’nden yöneten sivil imam Kemal Batmaz’ın ortağı Mehmet Sungur’un şirketi Milsoft Yazılım ve 15 Temmuz’da TRT’ye yayınları kesmek için giren Harun Şahin’in başında olduğu Supercom Bilişim de bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/09/2017 Salı
Güncelleme: 01:30 - 19/09/2017 Salı
Yeni Şafak
Gökhan Şahin Sönmezateş
Gökhan Şahin Sönmezateş

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nı TSK’daki üssü olarak kullanan FETÖ’nün, bilişim şirketleri üzerinden aldığı milyonluk ihaleler sayesinde kasasını doldurduğu ortaya çıktı. Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) hazırladığı rapor, örgütün para çarkını gözler önüne serdi. Rapora göre, bazı şirketlere ya da şirket bünyesinde çalışan kişilere sadece 2014-2016 yılları arasında toplam 22 milyon 941 bin 563 lira aktarıldı.

EN ÇOK PAY BATMAZ’IN ORTAĞINA

En çok payı ise sivil imam Kemal Batmaz’ın ortağı Mehmet Sungur’un şirketi Milsoft Yazılım ile Sungur’un amcasının oğlu Nejdet Sungur’un şirketi Atesin Yazılım aldı. Yapılan incelemede Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığınca farklı tarihlerde Milsoft Yazılım’a toplam 7 milyon 62 bin 851 TL, Atesin Yazılım’a ise 6 milyon 363 bin 92 TL aktarıldı.

PARALARI ABD’YE AKTARDI

Hazırlanan raporda, Batmaz’ın ortağı Sungur’un, FETÖ ile ilişkileri sayesinde haksız kazanç elde ettiği belirtildi. Banka hesabına geliriyle orantısız bir şekilde yüksek nakitler yatırdığı tespit edilen Sungur’un, ABD’deki Cendela Network isimli Gülenist kuruluşa milyonlar aktardığı ortaya çıkarıldı. Sungur’un ayrıca KHK ile kapatılan Feza Özel Eğitim Ticaret Sanayi A.Ş.’nin de ortağı ve yönetim kurulu başkanı olduğu kaydedildi.

TRT’Yİ BASAN HAİNE DE MİLYONLAR GİTMİŞ

İhalelerden payını alan bir diğer şirketin ise Supercom Bilişim olduğu tespit edildi. FETÖ’nün teknoloji ağını oluşturan ve birçok firmaya sistem kurulumu yapan, servis ve bakım hizmeti veren Supercom’un başında 15 Temmuz ihanet gecesi İstanbul’da TRT’ye yayınları kesmek için giren 3 isimden biri olan Harun Şahin bulunuyor. Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı aracılığıyla Supercom’un kasasına farklı tarihlerde 688 bin 412 ABD doları (1 milyon 551 bin 528 TL) girdiği anlaşıldı. Raporda, Şahin’in, Gülenist kuruluşlara para transferi gerçekleştirdiği ifade edildi.

13 TEMMUZ’DA BİLE GÖNDERİLDİ

MASAK’ın raporunda yer alan diğer bir bilgiye göre de Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı, Fige Bilişim isimli şirkete de yine farklı zamanlarda 2 milyon 437 bin 500 TL ile 600 bin ABD doları (1 milyon 764 bin TL) aktardı. Paşacan İç ve Dış Ticaret A.Ş. büynesinde çalışan Mesut Minyas isimli şahsa da 6 ay gibi bir sürede 3 milyon 314 bin 941 TL aktarıldığı belirlendi. İlk para transferinin 24 Aralık 2015’te gerçekleştiği görülen verilere göre, en son para transferinin de darbe girişiminden iki gün önce 13 Temmuz’da gerçekleştiği anlaşıldı. Bu işlemde toplam 650 bin TL’nin Minyas’a gönderildiği görüldü. Raporda ayrıca Tekmosan Ofis Mobilya isimli şirkete 127 bin 310 TL, Mas Mobilya isimli şirkete de 320 bin 341 bin TL aktarıldığı belirtildi.


İmamları zengin ettiler

MASAK raporu, darbe girişimini Akıncı Üssü’nden yönetmelerine rağmen mahkeme huzurunda FETÖ ile bağlantılarını inkar eden sivil imamların örgütle ilişkilerini ortaya koyuyor. Kemal Batmaz ile bir dönem aynı şirkette çalışan ve TİB’in kara kutularından Harun Biniş’in FETÖ’nün birçok bilişim şirketiyle ortaklığı tespit edildi. Söz konusu şirketler üzerinden de devletin birçok kurumundan örgüt kasasına para aktarıldığı anlaşıldı. Bunlardan birisi 2002 yılında İstanbul’da kurulan ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası TMSF’ye devredilen Venero Bilişim adlı şirket.


Söz konusu şirketin, FETÖ’nün bir dönem hakimiyeti altında bulunan Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan kasasına mal ve hizmet satışı adı altında 3 milyon 160 bin TL aktardığı belirlendi. Ayrıca Venero Bilişim’in ortağı olarak görünen ve Harun Biniş’in de bir dönem bünyesinde çalıştığı Sürat Bilişim üzerinden de Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı’ndan 11 milyon 461 bin 690 TL ile Emniyet İkmal ve Bakım Daire Başkanlığı’ndan 12 milyon 146 bin 180 TL’nin örgüt kasasına aktarıldığı kaydedildi

  • Bu neyin parası?
  •  Raporda en dikkat çeken kısım, Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı’ndan cuntacı general Gökhan Şahin Sönmezateş’e gönderilen miktar oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast timinin başındaki Sönmezateş’e 20 Kasım 2014 ile 4 Haziran 2015 tarihleri arasında toplam 5 işlemle 1 milyon 845 bin ile 330 bin dolar (897 bin 700 TL) gönderildiği belirlendi. İşlemde bir bilgi bulunmazken, paranın general üzerinden örgüt kasasına aktarılmış olabileceği değerlendiriliyor.
#FETÖ
#Finans
#Gökhan Şahin Sönmezateş
#Harun Biniş
#Kemal Batmaz
7 yıl önce