|

'İki asırlık bürokratik vesayetin kısa hikayesi'

Yeni Şafak yazarlarının Türkiye ve dünyadaki gündeme dair analizlerini sizler için özetledik... Yusuf Kaplan köşesinde Türkiye'deki iki vesayet düzenine işaret etti. Özlem Albayrak, Hasan Öztürk, Ömer Lekesiz ve Faruk Beşer de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Şafak
09:17 - 14/04/2017 Cuma
Güncelleme: 09:31 - 14/04/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Yusuf Kaplan, Hasan Öztürk, Özlem Albayrak, Faruk Beşer ve  Ömer Lekesiz.
​Yusuf Kaplan, Hasan Öztürk, Özlem Albayrak, Faruk Beşer ve Ömer Lekesiz.

Yusuf Kaplan, Özlem Albayrak, Hasan Öztürk, Ömer Lekesiz ve Faruk Beşer'in yazılarının en dikkati çeken bölümleri:

Felaketten vesayete...

Türkiye'de iki vesayet düzeni hâkim iki asırdır.Birincisi, bürokratik vesayet düzeni.İkincisi de, kültürel vesayet düzeni.Türkiye fiilen Batılılar tarafından sömürgeleştirilemedi ama zihnen Batıcılar tarafından sömürgeleştirildi.Bürokratik vesayet düzeni, devleti, milletin elinden aldı.Kültürel vesayet düzeni de, milleti zihnen teslim aldı.Çifte kuşatma bu: Tavandan bürokratik vesayet sistemiyle, tabandan kültürel / zihnî vesayet düzeniyle Türkiye kuşatıldı.Artık şu kesin: Bu çifte kuşatma yarılmadıkça, Türkiye düzlüğe çıkamaz, kendi geleceğini kendi elleriyle kuramaz!

-AYM'nin denetimine açık hale getiriliyor

Referanduma sadece iki gün kaldı. Herkesin kararını verdiğini zannediyorum, ama hala kararsız olanlar, yeni anayasa maddelerinin ne getirip ne götürdüğü konusunda kafasında hala soru işaretleri bulunanlar için kısa ve net açıklamalarla referandumda neleri oylayacağımızın üstünden yeniden geçmeyi düşünmüştüm.Ancak yapılmışı var. Nerede mi? Yeni Şafak'ın internet sayfasında:
 Gazetenin internet ekibinin hazırladığı çalışmada, mesele detaylara boğulmadan, öylesine sarih bir dille, herkesin rahatça anlayabileceği şekilde özetlenmiş ki; kaynağa başvurduğunuzda neyi oylayacağınızın anlaşılmayan hiçbir yönü kalmıyor. Sadece anayasa maddeleri, referandum da değil; geniş arşiv çalışmasında 1946'dan günümüze bütün genel seçimler ve referandumlarla ilgili bilgiler, videolar, gazete haberleri, afiş ve fotoğraflar yer alıyor. Seçim Kütüphanesi arşivinde, parlamenter sistemin neden olduğu krizlerle ilgili dosya haberler ve diğer dokümanlar da bulunuyor. Cumhuriyet tarihi siyaset kurumunun dönüşüm ve aşamalarına, arızalarına bakmak için doyurucu bir kaynak arıyorsanız, doğru kaynak Seçim Kütüphanesi olabilir yani.O halde, oylayacağımız maddelerin kamuoyunda çok tartışılanlarını, kısaca özetlemek için, biz de Seçim Kütüphanesi'nde yer alan Bilgi Kartları 
 üzerinden gidelim:

Yüzde 50 + 1 meşruiyet için

Size bugün gündeme ilişkin cümleler kurmak istemiyorum. Sizleri bugün Anadolu'ya götürmek… Orada hızlı bir seyrüsefer yaptırmak niyetindeyim. Niyetim halis… Bilinsin isterim.

*Günlerdir Anadolu'dayım… Ağırlıklı olarak Karadeniz, Orta Anadolu ve Doğu'nun ortaya yakın şehirlerinde.Ordu'daydım mesela… Iğdır'daydım, Elazığ'da, Malatya'da, Kayseri'de mesela…Antalya'ya da yolum düştü, Adıyaman'a da, Şanlıurfa'ya da… Bilecik, Kütahya'ya da… Sakarya, Bolu'ya da… Tokat'tan da geçti yolum, Yozgat'tan da.Ne yalan söyleyeyim Anadolu'ya çıktığımda dinginleşiyorum… Ruhum diriliyor. Hele bir de kara yoluyla seyahat etmişsem. Hele bir de FM bandında bir türkü frekansı yakalanmışsa…

Yahudiler Arap komşularına ikram ederdi

Yahudi takviminin ilk ayı olan Nisan'ın 15'inden 21'ine kadar kutlanan bayramın adıdır: Fısıh.Tevrat'a göre ilk Fısıh (Pesah, Hamursuz) Bayramı, Hz. Musa'nın gündüz verdiği kurban emrinin, onu izleyen gecede gerçekleşen Mısır'dan çıkış emrine birleşmesiyle başlamıştır. Diğer bir ifadeyle Fısıh Bayramı, İsrailoğulları'nın Mısır'daki kölelikten kurtulmalarının simgesidir.Aynı zamanda Fısıh, kutlanış tarzı, ilgili ritüelleri bakımından Yahudilerin seçkinliğini, kendilerinin dışındakilere karşı kesin bir ayrımı ve ötekileştirmeyi vurgular ki, bu hususlar Tevrat'ta şöyle kayıt altına alınmıştır:“Rab Musa ile Harun'a şöyle dedi: 'Fısıh Bayramı'nın kuralları şunlardır: Hiçbir yabancı Fısıh etini yemeyecek. Ama satın aldığınız köleler sünnet edildikten sonra ondan yiyebilir. Konuklar ve ücretli işçiler ondan yemeyecek. Fısıh eti evde yenmeli, evin dışında çıkmamalı. Kemikleri kırmayacaksınız. Bütün İsrail topluluğu Fısıh Bayramı'nı kutlayacak. Yanınızda yabancı bir konuk Rab'in Fısıh Bayramı'nı kutlamak isterse, önce evindeki bütün erkekler sünnet edilmeli; sonra yerel halktan biri gibi İsrail halkına katılıp bayramı kutlayabilir. Ama sünnetsiz biri Fısıh etini yemeyecektir. Ülkede doğan için de, aranızda yaşayan yabancı için de aynı kurallar geçerlidir.”

Ebucehil'de de belki aynı hastalık vardı

Beni çok üzen bir mektubu, belki katkınız olur diye sizinle paylaşmak istiyorum.“Hocam; ben … Teknik Üniversitesinde idari personel olarak çalışıyorum. Üniversitede okuyan bir oğlum var. Öğrenciliğinin bir döneminde çeşitli vakıf evlerinde kaldı, bu arada … Hocanın derslerine katıldı. Okumayı seven hem İslami hem ilmi bilgisi yüksek bir genç. İki ay öncesine kadar her şeyin normal olduğunu sanırken, bize artık ateist olduğunu söyledi. Anne ve Baba olarak yıkıldık ancak elimizden bir şey gelmiyor. Bu hususta bize yardımcı olmanızı istirham ediyorum. Anladım ki iman olmayınca sağlığın da bir değeri yokmuş”.Ona aceleden şunları yazdım:Zor bir durum. Allah hepimize yardım etsin. Ama hidayeti verenin sadece Allah olduğunu bilmeliyiz. Hz. Peygamber de amcasını bir türlü ikna edemeyince, belki sizin üzüntünüzün yüz katı üzülmüş, Allah da onu şöyle teselli etmişti: “Sen dilediğine hidayet veremezsin, hidayeti dilediğine ancak Allah verir”.

#​Yusuf Kaplan
#Özlem Albayrak
#Hasan Öztürk
#Ömer Lekesiz
#Faruk Beşer
7 yıl önce