|

İki ihtimal: Ya AK Parti ya ittifak

TBMM Başkanlığı seçiminde ilk tur bugün yapılacak. Başkanlık yarışında ilk iki turda 367 oyu bulan aday Meclis Başkanı seçilecek. Üçüncü turda da Meclis Başkanı'nın seçilememesi durumunda en fazla oy alan iki aday son tura kalacak. Davutoğlu'nun son tura kadar 258 milletvekili ile adayları İsmet Yılmaz'ı destekleyeceklerini açıklaması ile iki ihtimal ortaya çıktı ya İsmet Yılmaz Meclis Başkanı olacak ya da CHP-MHP-HDP ittifak yapacak.

Yeni Şafak ve
14:41 - 30/06/2015 Salı
Güncelleme: 14:52 - 30/06/2015 Salı
Yeni Şafak

Bugün ilk turu yapılacak olan Meclis Başkanlığı seçimi öncesi, AK Parti'den Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP'den Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP'den İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP'den Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat lider turlarını tamamlandı. Başkanlık yarışında ilk iki tur oylamada 367 oyu bulan aday Meclis Başkanı seçilecek. İlk turda sonuç alınamaması durumunda, ikinci tur yine bugün içerisinde Meclis Başkanlık Divanı'nın belirleyeceği süre sonunda gerçekleştirilecek.



Dört turdan oluşan Meclis Başkanlığı seçimi için ilk iki turda adayların 367 ya da üçüncü turda 276 çoğunluğu sağlaması gerekiyor. Üçüncü turda Meclis Başkanının seçilememesi durumunda en çok oy alan iki aday arasından dördüncü turda en fazla oyu alan 'Meclis Başkanı' sıfatını kazanıyor.



İlk üç turda desteksiz seçilmiyor


7 Haziran Genel Seçimi sonucunda Meclis'te AK Parti 258, CHP 132, MHP ve HDP de 80 sandalye kazandı. TBMM'de oluşan bu tablo hiçbir partiye kendi adayını ilk üç turda desteksiz çıkarma imkânı vermiyor. Meclis Başkanlığı ya tüm partilerin kendi adaylarının arkasında durması sonucunda dördüncü tura kalacak ya da CHP-MHP-HDP ittifak yaparak Meclis Başkanını seçecek.



Dördüncü turda muhalefet ittifak yapmazsa…


MHP'nin ilk üç turda kendi adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekleyeceği, İhsanoğlu'nun 4. tura kalamaması halinde ise TBMM Genel Kurulu'nu çekimser kalacağı iddiası ve Davutoğlu'nun bugün partisinin grup toplantısındaki açıklaması sonuca dair ihtimalleri netleştirdi. Davutoğlu, "Bizim bir Meclis Başkanı adayımız var, son turun son saniyesine kadar sadece onu destekleyeceğiz. Erdemli davranış herhangi dava arkadaşını pazarlık meselesi yapmayı ahlaksızlık olarak görür. Biz Sayın İsmet Yılmaz'ı herhangi bir aşamada pazarlık yapmak için aday göstermedik" açıklamasını yapmıştı. Bu durumda en çok ay alan AK Parti adayı ve CHP adayı dördüncü turda yarışacak. MHP'nin çekimser kalması ile CHP-HDP ittifakı sonuçsuz kalıyor. Bu durumda AK Parti adayı İsmet Yılmaz dördüncü turda Meclis Başkanı seçilecek.







#7 haziran
#seçim
#TBMM
#Meclis başkanı
9 yıl önce