|

İki yıl şartı

Koalisyon görüşmelerinin ilk turu önümüzdeki günlerde başlayacak. MHP ve CHP’nin söylemlerini, kurduğu komisyonlarla detaylı bir şekilde masaya yatıran AK Parti, 2 yıldan az ömürlü hiçbir koalisyon formülüne sıcak bakmıyor. Gerekçe ise net: Kısa ömürlü koalisyonlar geçmişte Türkiye’yi frenledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/07/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:57 - 3/07/2015 Cuma
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlık Divanı oluşumunun tamamlanmasının ardından hükümeti kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan alacak ve koalisyon süreci başlayacak. Seçimlerin ardından istişare toplantıları yapan ve AK Parti Genel Merkezi'nde 3 üst, 2 de alt komisyon oluşturan AK Parti, siyasi partileri ziyaret etmeden önce dosyalarını hazırlamaya başladı. Geçmiş dönemlerdeki koalisyon hükümetlerini inceleyen AK Parti kurmayları, çalışmalarını uzun ömürlü koalisyona yönelik olarak yapıyor. Bu doğrultuda oluşan genel kanaate göre Başbakan Davutoğlu, partilere yapacağı ziyarette, 4 yıllığına görev yapacak hükümetin çeşitli gerekçelerle yıkılmasını önlemek için en az 2 yıllık süreci tamamlaması yönünde hassasiyet ortaya koyacak.



YOKSA SIKINTI YAŞANIR


2 yıldan fazla sürmeyecek koalisyon formülüne sıcak bakmayan, en az 2 yılı garanti gördüğü koalisyon modeline yoğunlaşan AK Parti kurmayları, 'zayıf hükümet' görüntüsüyle ülkeye sağlıklı hizmet edilemeyeceğini düşünüyor. Özellikle Suriye başta olmak üzere Türkiye'yi dış politikada zor bir dönemin beklendiğini kaydeden AK Parti'liler, böyle bir süreçte her an seçime gitme ihtimali olan bir hükümet modeliyle sıkıntıların yaşanabileceği dile getiriyor.



DEV PROJELER İÇİN


Edinilen bilgilere göre, genel merkezde kurulan koalisyon komisyonları CHP ve MHP'nin söylemlerini detaylı biçimde masaya yatırıyor. Kurulması düşünülen koalisyon hükümetinin 'uzun ömürlü' olması talep edilecek görüşmelerde, yürütülen dev projelerin bu sayede hizmete sokulacağı tespiti yapılıyor. Geçmişteki koalisyonların kısa ömürlü oluşunun Türkiye'yi frenlediği kaydedilirken, kurulacak bir koalisyonda da bu hassasiyetin vurgulanacağı ifade ediliyor. Bu nedenle, koalisyonda uzlaşmazlıklar yaşanırsa dahi, en az 2 yıllık sürecin mutlaka tamamlanması istenecek.



Hele bir görüşelim


İsmet Yılmaz'ın Meclis Başkanı seçilmesinin ardından hayırlı olsun ziyaretleri devam ediyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün TBMM Başkanı Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Buradaki açıklamasında 'erken seçim' iddialarını doğru bulmadığını belirten Davutoğlu, “Bir yola çıktınız mı alternatif çıkışları düşünmemek lazım. Bizim şu andaki hedefimiz koalisyon kurmak. Zihinde bu yoldan sapma olması halinde o yolda ilerlemek mümkün olmaz. Önce istikametinizi düzgün tutarsınız, ilkenizi doğru oturtursunuz, yolda ilerlersiniz ama o yolda sizinle birlikte yürüyecek bir ortak bulamazsanız işte o zaman (erken seçim) düşünülmeye başlanır. Daha görüşmeden 'böyle bir ortak yok' demek de muhataplara haksızlık olur. Bütün parti liderleriyle görüşeceğiz, birlikte bir çözüm bulma çabası içinde olacağız” dedi.



İLK TURDA OLMAZ


Koalisyon görüşmelerinin ilk turunda hiçbir şeyin belli olmayacağını ifade eden Başbakan, “İlk turda görüşmede netice alınır diyen çok kolaycı bir yol seçmiş olur, 'ilk turda bu iş biter' diyen de reddetmeye şimdiden hazır anlamına gelir. Bir tur yaparız, kanaatlerimizi paylaşırız, ilkesel tutumlarımızı karşılaştırırız. Sonra herkes kendi ekibiyle, kendi parti gruplarıyla istişare eder, daha sonra ikinci bir turda durum daha netleşir. Hangi partinin koalisyona daha yakın olduğu konusunda bizim de zihnimizde bir tablo, resim ortaya çıkar” diye konuştu.



Gönül'le yeniden






Üç dönem Savunma Bakanlığı yapan Vecdi Gönül, TBMM Başkanlığı'na seçilen İsmet Yılmaz'ın yerine Milli Savunma Bakanlığı'na getirildi. Başbakan Davutoğlu, “Koalisyon görüşmeleri sürerken, bir koalisyon oluşması halinde kısa süreli bir görev olacak ama kritik bir dönemde bilgisine, tecrübesine güvendiğimiz ve TSK ile de geçmişte Milli Savunma Bakanı olarak çalışmış bir arkadaşımızı yapmayı uygun gördük” dedi.



Hükümetsiz bırakmayız


Başbakan Davutoğlu, Konya'da bir televizyon kanalında ve katıldığı iftar programında da açıklamalarda bulundu. Koalisyon hazırlıkları ile bilgi veren Başbakan, “78 milyonu hükümetsiz bırakmamak için gelecek hafta görüşmelere başlayacağız” dedi. Görüşmelerinde tüm partileri ziyaret edeceğini yineleyen Davutoğlu şunları kaydetti: “HDP ile koalisyonu makul görmüyoruz. Onlar da tavırlarını o kadar net koydular ki bir koalisyon tablosu içinde olacaklarını sanmıyorum.” Suriye sınırındaki askeri hareketliliğe de değinen Davutoğlu, “Türkiye, Suriye'ye hemen fiili müdahale edecek diye bir beklenti doğru değil. Ama Türkiye, Suriye'den gelebilecek herhangi bir tehdide karşı da müteyakkız durumundadır. hareketlilik, teyakkuz halinin hareketliliğidir” ifadelerini kullandı.


#Başbakan Ahmet Davutoğlu
#ak aprti
#mhp
#chp
#koalisyon
9 yıl önce