|

İlhamı büyükannesi vermiş

Moda tasarımcısı olmak için eğitim kurslarına başvuran İsabella, down sendromlu olduğunu için hepsinden red cevabı almış. Olumsuzlukların onu daha da hırslandırdığını söyleyen anne Isabel, "İsabella kafasına koyduğunu yapar. Benim annemde çok eski bir moda tasarımcısıydı. Kızımda ilhamını büyükannesinden aldığını söylüyor" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/05/2017 Pazar
Güncelleme: 21:19 - 13/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
İlhamı büyükannesi vermiş
İlhamı büyükannesi vermiş

Guatemalalı moda tasarımcısı Isabella Springmuhl, down sendromlu olmasına rağmen bu hayalini gerçekleştirmek için yıllarca beklemiş. Bunun için birçok eğitim kurumuna başvuran İsabella her defasında reddedilmiş. Sebebiyse down sendromlu olması. Her olumsuzluktan sonra biraz daha güçlenen Springmuhl yılmamış ve annesinden kendisini bir dikiş kursuna göndermesini istemiş. İşte her şey o kurs ile başlamış. Londra Moda Haftası’nda yer alan ilk Down sendromlu tasarımcı olan İsabella, çalışmalarıyla gün geçtikçe dikkat çekiyor. Dünyanın farklı yerlerinden tasarım teklifleri alan İsabella'nın başarı hikayesini annesi Isabel Springmuhl ile konuştuk. Kızının oldukça kararlı ve yetenekli olduğunu söyleyen Sringmuhl, "İlk önce insan boyutunda bez bebek tasarımları yaptı. Çantalar tasarladı. Özellikle down sendromlu kişiler için kıyafetler dikti. Daha sonra yaptığı dünyanın pek çok yerinden teklifler aldı ve tasarladığı kıyafetler ünlü modeller tarafından tanıtıldı" diyor.

İsabella'nın moda tasarımcısı olma hayali hep var mıydı?

Evet... Mezun olana kadar normal bir okula gidiyordu. Ama hep tasarımcı olmak istedi. Vaktini çoğunlukla dergileri inceleyerek geçirirdi.

KAFASINA KOYDUĞUNU YAPAR
Bunun için herhangi bir eğitim aldı mı?

Moda tasarımı eğitimi almak için kayıt yaptırmaya gittiğinde kabul etmediler. Down sendromlu olduğu için başarılı olacağına inanmadılar. Ama benim kızım yılmadı. Isabella benden kesmeyi ve dikmeyi öğrenebileceği bir dikiş kursu bulamamı istedi. Ben de bunları öğrenebileceği ve kadın terzi olabileceği bir akademi buldum. Orada dikiş dikmeye başladı.

  • Markasını ihraç etmek istiyor
  • Hedefleri arasında daha neler var?
  • Markasını ihraç etmek ve tüm ülkelerde daha çok Fashion Show'a katılmak istiyor. Aldığı davetlere katılmak için de çok seyahat ediyor. Panama'ya bir Catwalk'a, sonra Guadalajara Meksika'ya ve San Miguel Allende Meksika'ya, sonra ABD Florida'ya gidiyor ve geçen hafta da Washington'dan geldi.
Ümitsizliğe düştüğü hiç oldu mu?

Bazen ama hep kararlı bir yapısı vardı. Hayalinin peşini bırakmadı. Kafasına koyduğu her şeyi yapar.

İlk olarak ne dikti?

İlk önce çanta tasarımları yapmaya başladı. Ardından terzi yardımıyla her türlü giysiyi dikti. Şu anda kendi atölyesi var. İki terzi ve işlemeleri yapan bayanla birlikte çalışıyor. Guatemalalı tekstillerde kullanılacak 7 çanta tasarladı, bu çantalar çok hızlı bir şekilde de satıldı. Ayrıca ilk başta kendisinden bebek kıyafetleri dikilmesi istendi. Fakat o insan boyutunda kıyafetler tasarladı.

DESENLERİ ONA ENERJİ VERİYOR
Kendisi gibi down sendromlu kişilere de kıyafetler dikiyor sanırım...

Evet... Kendisi kıyafet bulmakta çok zorlanıyordu. Çünkü onlar biraz daha kısa boylu ya da zayıf olabiliyorlar. Bu yüzden ben kıyafetlerini hep düzenlerdim. O da buna bir çözüm yolu olarak kendine ve arkadaşlarına onların vücut tipine göre kıyafetler tasarladı. Kendisi için de kıyafetler tasarlamayı seviyor. Sonra da terziler onun tasarladığı kıyafetleri dikiyor.

Tasarımlarında en çok hangi renkleri kullanmayı seviyor?

Farklı renkleri ve dokuları barındıran Guatemala tarzı desenleri seviyor. Daha çok renkli desenli çiçekler kullanıyor. İsabella kullandığı renk ve tasarladığı desenlerin kendisine enerji verdiğini söylüyor.

Kendi markasını oluşturmak istiyor mu?

Evet, yaptığı tasarımlardan sonra marka oluşturmak istedi. MASHTATE adında bir çanta markası var.

Tasarımlarından sonra İsabella nasıl gelişim gösterdi?

İsabella kendisiyle ve yaptığı şeyle son derece gurur duyuyor. Tutkusu onu istediği şeyi elde etmeye zorluyor. Yaptığı işten son derece mutlu. Tasarım yapmak ona çok iyi geliyor.

DOWN SENDROMLU İLK MODA TASARIMCISI OLDU
İsabella'ya yardım eden ve onun ilham aldığı biri var mı?

Benim annem 32 yıl önce bilinen bir moda tasarımcısıydı. Bu yüzden kızım ilhamını büyükannesinden aldığını söylüyor. Bu benim kanımda var diyor. Onun tasarımlarını inceliyor, tüyolar alıyor.

Dünya'nın farklı yerlerinden de telifler aldı değil mi?

Çalışmalarını farkedenler İsabella'yı Londra Moda Haftası'na davet etti ve Down sendromlu ilk moda tasarımcı oldu. Sonra teklifler almaya başladı. Diktiği kıyafetlerin modeller tarafından tanıtıldığını görmek onu çok mutlu ediyor.

Çalışmalarını hangi ülkelerde sergiledi?

Roma, Londra ve Meksika’da sergiledi. Önümüzdeki yıl için ise Chicago, Miami ve Paris’e davet edildi.

  • Zumba dansını çok seviyor
  • Tasarımları dışında başka neler yapıyor?
  • İsabella tasarımlarına çalışıyor sonra da derslerine gidiyor. Tenis, binicilik ve zumbayı seviyor. Sporu çok seviyor. Bazen de konuşmasını geliştirici derslere de katılıyor.
#Marka
#İhraç
7 yıl önce