|

İlk merkezi sınav 28 Kasım''da

MEB, ortaöğretime geçiş sınav sistemiyle ilgili tüm usül ve esasları belirledi. Buna göre 8. sınıf öğrencileri her dönem 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girecek. İlk sınavlar 28-29 Kasım''da yapılacak. Ders başına 20 soru sorulacak ve 40 dakika süre verilecek.

.
00:00 - 24/10/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:02 - 23/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
İlk merkezi sınav 28 Kasım''da
İlk merkezi sınav 28 Kasım''da

Milli Eğitim Bakanlığı, Seviye Belirleme Sınavı''nın yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları ile ilgili hazırladığı kılavuzu tamamladı. 2013 - 2014 Eğitim Öğretim yılı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları Kılavuzu''na göre 8. sınıflar birinci dönem merkezi sınavlar 28-29 Kasım günlerinde yapılacak. İlk dönem mazeret sınavları ise 14-15 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek. Merkezi olarak ilk yapılacak sınav Türkçe dersinden olacak.

SONUÇLAR OCAK''TA

Türkçe dersi merkezi sınavı 28 Kasım sabah saat 09.00''da başlayacak. Türkçe''nin ardından matematik ve din kültürü ve ahlak bilgisi dersi yapılacak. 29 Kasım günü de sırasıyla fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavı gerçekleştirilecek. Sınavlar 40 dakika sürecek ve öğrencilere 20''şer soru sorulacak. Sınav sonuçları 2014 yılı Ocak ayında açıklanacak. İkinci dönem gerçekleştirilecek merkezi sınavlar ise 28-29 Nisan 2014 tarihlerinde mazeret sınavları ise 10-11 Mayıs 2014 tarihlerinde yapılacak. İkinci dönem sınav sonuçları ise 2014 yılı Haziran ayında açıklanacak.

2 GÜN SÜRECEK

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8''inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8''inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak. Elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak. Ortak sınavlar, tüm ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve Bakanlığımıza bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.30 ve 12.00''te başlayacak ve aynı anda yapılacak. Ortak sınavlar, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü üç olmak üzere, iki günde altı oturum halinde yapılacak. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak.

20 SORU 40 DAKİKA

KKTC ve yurtdışında Bakanlığa bağlı olmayan okullar hariç, ortak sınavlar ile ilgili tüm iş ve işlemler e-Okul sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.

700 tam puan üzerinden

Ortaokulların 8''inci sınıflarında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için dönemsel olarak yapılacak sınavlardan, iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi olmak üzere, her dönem ortak sınavlar yapılacak. Ortak sınavlarda alınan puanlar yılsonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört, diğer dersler için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.


10 yıl önce