|

İlk temas

Rus uçağının düşürülmesinden buyana buz kesen Ankara-Moskova ilişkileri, AGİT çalışmaları kapsamında Foça'ya gelen Kremlin heyetiyle normalleşme sinyali vermeye başladı. Dün İzmir'e ulaşan 3 kişilik Rus askeri heyet, Amfibi Deniz Piyade Tugayı'nda temaslarda bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/03/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:58 - 29/03/2016 Salı
Yeni Şafak

24 Kasım 2015'te Türkiye sınırını ihlal eden SU-24 tipi Rus uçağının düşürülmesiyle buz kesen Ankara-Moskova ilişkileri, Kremlin'in Foça'ya askeri heyet gönderme adımıyla birlikte yumuşama eğilimine girdi. Moskova'dan gelen 3 kişilik Rus askeri heyeti, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) çalışmaları kapsamında önceden planlanmış bir faaliyete ilişkin İzmir-Foça'da konuşlu Amfibi Deniz Piyade Tugayı'na gelerek incelemelerde bulunuyor. Rus askeri heyetine Genelkurmay Başkanlığı Silahların Kontrolü ve Doğrulama Şube Müdürlüğü'nde görevli üç subay refakat ediyor. Havayoluyla İstanbul'a gelen ve yoğun güvenlik önlemleri altında dün İzmir'e ulaşan heyet, temaslarını bugün akşam saatlerine dek sürdürecek.



POZİTİF KATKISI OLACAKTIR


Ziyareti yorumlayan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 'olumlu bir adım' olarak nitelediği temasın, Rusya-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine katkı sunacağını umduğunu belirtti. Kurtulmuş, “Ne Türkiye Rusya'yı, ne de Rusya Türkiye'yi gözden çıkarır. Ticaretten turizme kadar ilişki olan iki ülke ilişkilerini ortadan kaldırmaz. Biz tansiyonun düşürülmesi için üzerimize düşeni yaptık” dedi. Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Prof. Dr. Tanju Tosun ise sözkonusu gelişmeyi, “Rusya ile Türkiye arasındaki gerginlik sürdürülemez. Bu ziyaret sembolik bir ziyaret ve iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sunacaktır. Bunun pozitif katkısı siyasete olacaktır” sözleriyle yorumladı.


#Ankara-Moskova ilişkileri
#Rus uçağının düşürülmesi
#Numan Kurtulmuş
8 yıl önce