|

İncirlik’teki uçaklara koordinat veriyorlar

Rakka'ya Afganistan'dan gelen ABD askerleri, kollarına PYD/YPG arması takıp İncirlik'ten kalkan uçaklara koordinat veriyor. IŞİD'e karşı ÖSO için havalanmayan uçaklar, PYD için gece-gündüz nöbette. IŞİD ise tüm güçleriyle Halep'in kuzeyindeki muhaliflere saldırıyor. Mare'nin Azez'le bağlantısı kesildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2016 Cumartesi
Güncelleme: 04:33 - 28/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

PKK'nın Suriye yapılanması PYD militanlarının IŞİD'in kontrolünde bulunan Rakka'ya yönelik gerçekleştirdiği operasyona katılan ABD'li askerlerin 30'u Afganistan'daki Bagram Hava Üssü'nden getirildi. Rakka saldırısına aktif olarak katılan ve PYD'li militanlarla pikapta çekilmiş fotoğrafları ajanslara düşen ABD'li askerlerin, üniformalarına PYD'nin askeri yapılanması YPG'nin armasını diktikleri gözlenmişti. Türkiye'nin üst düzey tepkisine yolaçan fotoğrafla birlikte, Suriye PKK'sı ile ABD'nin aktif işbirliği en net biçimde gözler önüne serilmiş oldu.



AFGANİSTAN'DAN GELDİLER


Daha önce de Amerikan askerlerinin Suriye'de PYD'li teröristlere eğitim ve danışmanlık hizmeti verdiği biliniyordu ama 'Coniler' ilk kez çatışma sahasında görüntülendi. Sahaya aktif olarak inen ABD'lilerin, Afganistan'da başkent Kabil'e yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Bagram Havaüssü'nde görevli oldukları, Rakka saldırısı için özel görevle Suriye'ye getirildikleri öğrenildi. Afganistan'da katıldıkları çatışmalarda çok sayıda Müslüman öldürerek 'tecrübe' kazanan ABD'liler, Rakka'yı IŞİD terör örgütünden alıp PYD terör örgütüne vermek için destek olacak.



KOORDİNAT VERİYORLAR


Rakka'da görevli Conilerin ana görevinin, IŞİD'e karşı ABD öncülüğünde yapılandırılan uluslararası askeri koalisyona bağlı uçaklara hedef koordinatı göndermek ve doğrulamasını yapmak olduğu ifade ediliyor. Suriye'deki IŞİD hedeflerini vuran koalisyon uçakları Adana'daki İncirlik Havaüssü'nden kalkarak PYD militanlarına destek veriyor. Öte yandan Suriye'deki PYD kantonlarına silah ve lojistik araçları da İncirlik Havaüssü'nde görevli ABD'li askerler tarafından yapılıyor. ABD uçakları daha önce PYD militanlarına tonlarca silah ve mühimmat göndermişti.



Fiyasko


Terör örgütü PYD, IŞİD'in merkez karargahı Rakka'ya ABD desteğiyle düzenlediği 'temizlik' operasyonunun ilk günlerinde büyük fiyasko yaşadı. Edinilen bilgiye göre, ABD hava desteğinin de yetersiz kaldığı operasyonda 150'si PYD/YPG'li olmak üzere operasyonu yürüten Suriye Demokratik Güçleri (SDG) militanları toplamda 300 kayıp verdi. Hezimetin ardından bazı Arap aşiretleri SDG'yi terk etti. Uzun süredir planlanan Rakka operasyonu,



12 BİN KİŞİ KATILDI İDDİASI


ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Joseph Votel'in Kobani ve Ankara temaslarının ardından salı günü başlamıştı. Halen devam eden harekata, SDG'ye bağlı Ahrar Rakka ve Liva el-Tahrir güçlerinden yaklaşık 12 bin savaşçının katıldığı ileri sürülmüştü.



CONİNİN UMUTLARI BÜYÜK


Suriye PKK'sı öncülüğündeki harekat, Kobani'nin güneyindeki Ayn İsa kasabasından başladı. Rakka kuzeyden kuşatıldı. Operasyona, ABD öncülüğündeki bazı koalisyon ülkeleri de hava desteği verdi. Harekatın başlaması üzerinden henüz sadece 4 gün geçmişken, PYD öncülüğünde bir fiyaskonun yaşandığı vurgulanıyor. ABD, Rakka harekatının başarıya ulaşacağı yönünde büyük umutlar besliyordu. Verilen büyük kaybın ardından ABD'nin PYD ile kurduğu ortaklığı yeniden gözden geçireceği konuşuluyor.



ABD çark etti: Uygunsuz, sökülecek


Önceki gün Suriye'deki ABD askerlerinin YPG simgeli üniforması ile poz vermesini olağan karşılayan ABD, Ankara'dan gelen tepki üzerine dün çark etti. DAEŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Amerikalı komutan Steve Warren, “YPG armalarını taşımaları yetkileri dahilinde değil ve uygunsuz. Askerlerin bu armaları sökmesi talimatını verdik. Durum düzeltildi ve onaylanmadığını iletmek için müttefiklerimizle irtibat kurduk" dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner ise YPG ile PKK'nın bağları olduğunu kabul ederek "Kategorik olarak hiçbir bağ yok diyemeyiz fakat YPG, PKK'dan farklı bir oluşumdur. YPG ile çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.






PYD'ye var ÖSO'ya yok


PYD'ye İncirlik'te bulunan uçaklarıyla her türlü desteği veren ABD, Halep'in kuzeyinde IŞİD'le mücadele eden Özgür Suriye Ordusu'na ise yeterli ölçüde hava desteği sağlamıyor. Muhalifler, kuzey bölgelerdeki cephelerde savaşarak ilerlediklerini, ancak bu sırada hava desteği istedikleri ABD'nin, 'hava şartları' veya başka bahaneler öne sürerek savaş jetleriyle operasyondan kaçtığını belirtiyor. Hava desteğinin türlü bahanelerle kesilmesi ise IŞİD'in kaybettiği bölgeleri geri almasının önünü açıyor. Yerel kaynaklar ne Kobani ne de Tel Abyad'da PYD'ye verilen ölçüde hava desteğinin Suriye muhalefetine verilmediğini vurguluyor.



#Rakka
#PYD
#YPG
#IŞİD
#Azez
#ÖSO
#İncirlik
8 yıl önce