|

İnfaz emri Aminov’dan

Dünyanın dört bir yanındaki muhalif Özbeklere yönelik suikastların sır perdesi aralandı. İsveç’te Özbek alim Abid Nazar’ı vuran Rus tetikçi Yuri Jukovski, Özbek suikastlarını gerçekleştiren timin başında ‘Tigran Kaplanov’ kod adlı Ümid Aminov’un bulunduğunu itiraf etti. Türkiye’ye gelmeyi planlayan 15 kişilik suikast timi deşifre oldu

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 09:00 - 30/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Muhalif Özbekleri hedef alan cinayetlerdeki sır perdesi nihayet aralandı. İsveç'te Özbek alim Abid Nazar'ı vuran Rus tetikçi Yuri Jukovski, Özbek suikastlarını gerçekleştiren timin başında Ümid Aminov'un bulunduğunu itiraf etti.





Türkiye, İsveç ve Kırgızistan başta olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki Özbekistan Halk Hareketi mensuplarına suikast gerçekleştiren timin başındaki isim nihayet gün yüzüne çıktı. İki yıl sene önce İsveç'te suikasta uğrayan Özbek alim Abid Nazar Kari'nin tetikçisi olarak bu ülkede müebbet hapis talebiyle yargılanan Rus asıllı Yuri Jukovski, mahkemede bomba itiraflarda bulundu. Rus tetikçi, geçtğimiz yıl İstanbul'da öldürülen Abdullah Buhari dahil Özbek suikastlarının talimatını 'Tigran Kaplanov' kod adlı Ümid Aminov'un verdiğini itiraf etti.



15 KİŞİLİK TİM DEŞİFRE OLDU

Ümid Kaplanov'un ilk kez ifşa olmasının ardından, Türkiye'ye gelmeyi planlayan 15 kişilik suikast timi de deşifre oldu. Bu bilginin ardından Türkiye'deki muhalif Özbek liderlere yönelik koruma tedbirleri arttırıldı. Güvenlik birimleri, Türkiye'deki Özbek liderlere tahsis edilen koruma polislerinin, suikast girişimlerine karşı caydırıcı unsur oluşturduğunu ifade etti.



SUİKAST LİSTESİ ÇIKMIŞTI

Hatırlanacağı gibi, İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde 2014 yılında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Abdullah Buhari suikastının ardından 4 kişilik suikast listesi ortaya çıkmıştı. Yeni Şafak'ın ulaştığı listede, Buhari ile birlikte Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih, oğlu Timur Salih ve Kırgızistan'da yaşayan Özbek alim Reşat Kari'nin de bulunduğu belirlenmişti. İnfaz listesinin muhalileri susturmak amacıyla Özbekistan'da hazırlandığı ileri sürülmüştü. Türkiye'de ikamet eden Özbekistan Halk Hareketi Lideri Muhammed Salih'e yönelik daha önce 2 kez suikast girişimi olmuştu. İsveç'teki evinin önünde başından vurulan Abid Nazar Kari ise iki yıldır komada yaşam mücadelesi veriyor.



Hedefteki Kari şimdi hapiste

Özbek muhalifleri hedef alan suikast listesindeki 4 isimden biri olan Özbek asıllı Kırgız alimi Reşad Kari de Aminov'un hedefindeki isimlerden biriydi.





Reşad Kari'ye, daha önce 6 ay içerisinde 2 kez suikast girişiminde bulunulmuştu. İstanbul'da ve Kırgızistan'da planlanan suikastlar başarılı olmayınca Reşad Kari, evinden alınarak 11 Şubat 2015'te hapse atılmıştı. Kırgızistan'da mahkemeye çıkartılan Kari, Hizb-ut Tahrir üyelerine destek verdiği iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kırgız alime halen hapiste suikast planlanmasından da korkuluyor. Reşad Kari'nin cami imamı olan babası Rafik Kari de Kırgızistan'da suikasta kurban gitmişti.




#Aminov
#İsveç
#infaz emri
8 yıl önce
default-profile-img