|

İngilizlerin yüz yıllık hezimeti: Kut'ül Amare

Osmanlı Ordusu’nun büyük başarısı Kut'ül Amare, 100’üncü yılında tarihin tozlu raflarından indirildi. Ülkenin dört bir yanında konuyla ilgili konferanslar düzenlendi. Mardin'deki uluslararası sempozyumda da zaferin ayrıntıları ve İngilizlerin acı yenilgisi anlatıldı.

Yeni Şafak ve
03:00 - 29/04/2016 Cuma
Güncelleme: 10:19 - 29/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Osmanlı Ordusu'nun Irak'ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük zaferin üzerinden 100 yıl geçti. 13 bin 300 İngiliz asker ile 13 İngiliz general ve 418 İngiliz subayın esir edildiği Kut'ül Amare'de 40 bini aşkın İngiliz asker de öldürülmüştü. Günümüz tarih kitaplarında yer almayan Osmanlı'nın bu büyük zaferi 100'üncü yılında tarihin tozlu raflarından çıkarıldı. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ile Mardin Artuklu Üniversitesi ve Bağcılar Belediyesi'nin işbirliğiyle düzenlenen Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. Yılı Uluslararası Sempozyumu'na yerli yabancı pek çok araştırmacı katıldı.



HER ŞEY PETROL İÇİN


Sempozyumda konuşan Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Mehmet Ali Beyhan, “Dünya petrol rezervinin yüzde 45'ini barındıran Arap Yarımadasını ele geçirmeye giden yol, bu savaş ile kesilmişti. Savaş, dünyayı yönetmek üzere yaratıldıklarına inanan İngilizler için acı bir yenilgidir" dedi.





GEÇMİŞİ UNUTTURMAYACAĞIZ


“Çanakkale'ye nasıl sahip çıkıyorsak Kutü'l Amare'ye de sahip çıkacağız" diyen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ise, “Geçmişi geleceğe taşımak o günleri unutturmamak, şehitlerinden aldığı emaneti layıkıyla taşımak gibi bir görevimiz var. 1950'lere kadar kutlanan bu bayramın tarih sayfalarından çıkarılmasının en önemli nedenleri bu toplantıda ortaya çıkacaktır" diye konuştu.




  • ERDOĞAN TEBRİK ETTİ

    Sempozyuma Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tebrik mesajı gönderdi. Kut'ül Amare zaferinin bizim için çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, birlik ve beraberlik mesajı verdi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da programa mesaj yolladı.

Tarihçi- yazar Mustafa Armağan, özel bir okulda Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla düzenlenen konferansta Türkiye'nin bugünlere gelmesinin kolay olmadığını söyledi. Armağan, "Esir alınan İngiliz subayları at üstünde götürüldü, Mehmetçik ise yürüdü. Dünyada acaba yendiği düşmana bu cenaplığı yapan başka millet var mıdır? Kut'ül Amare'de kazandığımız zaferlerden biri de bu insanlık zaferiydi" dedi. Araştırmacı yazar İsmail Bilgin de Türk Edebiyatı Vafkı'ndaki konuşmasında, “İngiliz general, ordusundaki Müslümanların at eti yiyebilmeleri için fetva çıkardı, ancak Hintli Müslüman askerler ölümü göze alıp at eti yemeyi kabul etmediler" dedi.





#Osmanlı Ordusu
#Cumhurbaşkanı
#Kut'ül Amare
8 yıl önce