|

İpek’in kayyum oyunu tutmadı

Kayyumu devre dışı bırakmak için harekete geçen İpek ailesi amacına ulaşamadı. Firari Akın İpek’in kardeşi Cafer Tekin İpek, Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne geçim sıkıntısını bahane edip kâr dağıtımı amacıyla yeni kayyum atanması talebiyle dava açtı. Ancak mahkeme ceza soruşturması yürütüldüğüne dikkat çekerek talebi reddetti

Yeni Şafak ve
03:00 - 3/05/2016 Salı
Güncelleme: 21:41 - 2/05/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz günlerde “FETÖ üyesi olmak” ve “Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet” suçundan tutuklanan Cafer Tekin İpek, şirket ortaklarının kayyum heyetine, 2014 yıl sonu bilançosunda mevcut kâr payının dağıtılması gündemiyle Genel Kurul çağrısında bulunduğunu, ancak bunun reddedildiğini belirterek, Ankara 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne dava açtı. İpek, Türk Ticaret Kanunu'nun 412. maddesi uyarınca Genel Kurul çağrısında bulunması için şirket yönetimine kayyum atanmasını talep etti. Ticaret Mahkemesi, Koza-İpek Holding ve bağlı şirketlerle ilgili yürütülen ceza soruşturmasına dikkat çekerek, İpek'in talebini reddetti.



GEÇİM SIKINTISINI BAHANE ETTİLER


İpek'in avukatı aracılığıyla 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne 9 Mart 2016'da sunduğu dava dilekçesinde, Koza-İpek Holding A.Ş.'nin şüzde 21.20 oranında hissedarı olduğunu, şirketin diğer ortaklarının ise Akın İpek, Nevin İpek, Ebru İpek, Melek İpek ve Pelin Zeniner olduğunu kaydetti. Şirket yönetimine Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği'nce kayyum atanmasının ardından aile fertlerinin yönetici olmaktan kaynaklı tüm gelirlerinin bir anda kesilmesinin hayatlarını devam ettirmelerinin zorlaştırdığı ileri sürülen dilekçede, kayyum heyetine 2014 yıl sonu bilançosunda mevcut kâr payının dağıtılması gündemiyle Genel Kurul çağrısında bulunulduğu ancak bu talebin reddedildiği ifade edildi. Kayyum heyetinin mahkemeye sunduğu dilekçede ise İpek'in Genel Kurul çağrı talebinin yürütülen soruşturma nedeniyle kabul edilmediği belirtildi.



'TERÖR ÖRGÜTÜNE GİDER' DİYE REDDEDİLDİ


Genel Kurul toplanması için ileri sürülen nedenlerin haklı, makul ve geçerli olmadığı kaydedilen dilekçede, “Soruşturma süresince şirket gelirlerinin terör örgütüne kaynak olarak aktarılmasının önlenmesi amacıyla getirilen güvenlik tedbirlerinin, şirket gelirlerinin kâr payı olarak şüphelilere dağıtılması suretiyle güvenlik tedbirleriyle yasaklanmış olan amaca ulaşılmasını sağlayacağı” vurgulandı.



KÂR-ZARAR TESPİTİ MÜMKÜN DEĞİL


SPK'nın bazı şirket ortakları hakkında bazı usulsüzlüklere ilişin suç duyurusunda bulunduğuna yer verilen dilekçede ayrıca, mali tabloların henüz onaylanmamış olması dolayısıyla kâr/zarar tespiti mümkün olmadığından bu amaçla Genel Kurul yapılmasının da mümkün olmayacağına dikkat çekildi.





GÜVENLİK TEDBİRLERİ ORTADAN KALKAR


Genel Kurul çağrısı için şartların oluşup oluşmadığını değerlendiren 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, İpek'in kayyum talebini reddetti. Ticaret mahkemesince çağrı isteminin kabul edilebilmesi için çağrı isteminin emredici hükümlere, ahlaka ve adaba aykırı olmaması, imkansız yakut kötü niyetli olmaması gerektiğine dikkat çekilen kararda, Koza-İpek Holding ve bağlı şirketlerle ilgili ceza soruşturmasına işaret edilerek, şöyle denildi: “Soruşturma kapsamında oluşturulan güvenlik tedbirlerinin, özel hukuk alanında da etkileri olmaktadır. Bu güvenlik tedbirlerini ortadan kaldıracak veya etkisini azaltacak şekilde Genel Kurul çağrısı yapılması hukuka uygun bulunmamış, açıklanan nedenlerle yerinde görülmeyen davanın reddine karar vermek gerekmiştir.”


#Akın İpek
#Cafer Tekin İpek
8 yıl önce