|

'Irak'ı bölmene izin vermeyiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 Eylül’de bağımsızlık referandumuna gidip bölgeyi yeni savaşlara sürüklemek isteyen Barzani’yi sert dille uyardı: Irak’ın bölünmesine yönelik bir adıma siz tevcih ederseniz, orada biz size ‘Buyurun devam edin’ demeyiz. Bunu kaç kere kendilerine söyledik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:03 - 18/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumuna karşı olduğunu yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Irak’ın bölünmesine yönelik bir adıma siz tevcih ederseniz, orada biz size ‘Buyurun devam edin’ demeyiz” dedi. Barzani’yi hedef alan Erdoğan, “Dara girdiğin zaman, zora girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın ama Irak’ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın. Çocukluk hikayesiymiş.. böyle şey olur mu?” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) referandum kararına sert tepki gösterdi.Erdoğan, Birleşmiş Milletler 72. Genel Kuruluna katılmak üzere New York’a hareketi öncesi Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtladı. Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin, IKBY’nin düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumunun şiddetle neticelenmesi halinde askeri müdahaleye hazır oldukları açıklamasına ilişkin soru üzerine, MGK Toplantısı’nın 27 Eylül’den 22 Eylül’e çekildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

DARA GİRİNCE KAPIMIZI ÇALACAKSIN

“Bunu 22’sine çekişimizin sebebi de baktık ki bu Kuzey Irak Yerel Yönetimi hala aynı anlayışta devam ediyor. Bizi rahatsız eden bir süreç var. Nedir? Biz bir şey söylüyoruz. 350 kilometre orada sınırımız var. Soydaşlarımız var, dindaşlarımız var. Onlar da aynı şekilde. Aslında aynı medeniyetin mensuplarıyız. Yani onların Kürt olması, Türkmen, Arap, biz Türk olarak, bizi birbirimizden ayırmıyor ama bu anlayışı ne yazık ki Irak’ın bölünmesine yönelik bir adıma siz tevcih ederseniz, size ‘Buyurun devam edin’ demeyiz. Bunu kaç kere kendilerine söyledik, ikili görüşmelerimizde söyledik. Burada bir de bizim farklı yaklaşımımız var. (IKBY Başkanı Mesut Barzani'yi kastederek) Dara girdiğin zaman, zora girdiğin zaman kapımızı çalacaksın, her türlü desteği bizden alacaksın, ama, Irak’ın parçalanmasına gelince bildiğini okuyacaksın... Çocukluk hikayesiymiş.. böyle şey olur mu?

ÇOCUKLUK HİKAYESİYMİŞ!

Devlet yönetmek, çocukluk olur mu? Burada Irak merkezi yönetiminin takındığı tavır, tabii ki bir federal yapının yöneticileri olarak kendilerinin tabii hakkıdır, biz ona müdahale etmeyiz ama gördüğümüz kadar aynı şeyleri düşünüyoruz. Şu anda Amerika’da da Sayın İbadi ile görüşmemiz ayrıca olacak ama gördüğümüz kadarıyla aynı istikamete bakıyoruz. O istikamet nedir? Irak’ın bölünmez bütünlüğüdür."

MİT MÜSTEŞARIMI GÖNDERDİM

Kuzey Irak Yerel Yönetimi’nin Irak’ın bölünmesine yönelik adım attığını belirten Erdoğan, “Türkiye’den bize herhangi bir ses gelmedi, şu gelmedi...’ Ben bir defa MİT Müsteşarımı gönderdim, ‘Bak yanlış yapıyorsunuz, yanlış yola devam var’ dedim. Şu ana kadar sizinle oturup bu işi defaatle konuştuk, sen hala direniyorsan, kusura bakma...” dedi.

MGK'DA ETRAFLICA GÖRÜŞECEĞİZ

Cumhurbaşkanı, konunun MGK’da etraflıca görüşüleceğinin altını çizerek, “Görüştükten sonra aynı güne Bakanlar Kurulu toplantısı da alındı. Bakanlar Kurulumuz da bizim tavsiye kararımızı Bakanlar Kurulunda görüşerek, bu işi karara bağlayacak ve böylece Türkiye nihai tavrını, kesin tavrını ortaya koyacak. Bu, bizim tabii, aynı zamanda Sayın Trump ile yapacağımız görüşmede de gündem maddelerimden biridir. Bunun da özellikle bilinmesini istiyorum” diye konuştu.

TEOG ÇOK BASİT BİR KONU

Önceki gün Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesinde TEOG’un kaldırılmasının gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine de Erdoğan, şunları söyledi: “Dün Sayın Başbakan ile bu konuyu etraflıca görüştük ve uygulamaya girmesi konusunda herhangi bir mani yok. Çok basit bir konu. Sayın Başbakanımız ve bakan arkadaşlarımızla hemen bu adımın atılması mümkün. Bu konuda Sayın Başbakan’la dün mutabakatımız oluştu. Temenni ediyorum ki hemen, süratle bunu ülke gündeminden çıkarmak, düşürmek bütün aileleri, yavrularımızı rahatlatacaktır. Böylece bu TEOG denilen hakikaten ciddi manada sıkan, sıkıştıran ve paraların akıtıldığı bu süreçlerden inşallah çocuklarımızı kurtarmış oluruz.” 

İlkeli tutumumuz
hep baki kaldı

Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu dolayısıyla New York’ta bulunacağı süre zarfında, ABD Başkanı Donald Trump da dahil bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşmeler gerçekleştireceklerini belirten Erdoğan, “Sayın Trump ile yapacağımız görüşmeye özel önem atfediyorum. Bu görüşme gerçekten bölgesel anlamda kritik gelişmelerin yaşandığı bir zamana tekabül ediyor. Gündemimizde birçok önemli konu bulunuyor. Bu görüşmenin, her iki ülke için de faydalı ve verimli neticeleri olacağına inanıyorum.” dedi.

Ziyaretinde bakanlar, milletvekilleri ve ilgili üst düzey bürokratların da kendisine refakat edeceğini belirten Erdoğan, programın gerek ikili görüşmeler ve gerekse katılacakları faaliyetler bakımından yoğun olacağını söyledi. Ayrıca, küresel barış, güvenlik ve refahın tesisi noktasında elzem gördükleri bazı başlıklarda üst düzeyli toplantıların yapılacağını ifade eden Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanı olarak Rohingya Müslümanları Temas Grubu Toplantısı’nın bunlardan biri olduğunu anımsattı.

YİNE, DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR, DİYECEĞİZ

Yarın BM Genel Kurulu’na hitap edeceğini hatırlatan Erdoğan, “Suriye meselesi, Irak, terörle mücadele gibi ülke güvenliğimizi doğrudan ilgilendiren konulara dair kanaatlerimizi de Genel Kurul’la, dolayısıyla tüm dünya ile paylaşacağız. Güvenlik Konseyi’nin reform ihtiyacını bir kez daha uluslararası kamuoyunun gündemine taşıyacağız. Sürekli söylediğimiz gibi dünya beşten büyüktür, bunu yine gündeme getireceğiz. Bizim ilkeli tutumumuz, mazlumun sesi olma iddiamız ve değişimin şart olduğu yönündeki ifadelerimiz hep baki kaldı. Hak bildiklerimizi söylemekten, doğruları dile getirmekten asla çekinmedik, çekinmeyiz. Bu seneki toplantılarda da aynı çizgimizi devam ettireceğiz.”

  • Türk Evi
    müjdesi
  • Türk ve Müslüman toplum temsilcilerinin yanı sıra Yahudi kuruluşların temsilcileriyle istişarelerde bulunacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca BM binasının hemen karşısında, New York’un en merkezi yerlerinden birinde inşa edilecek yeni Türk evinin temelinin atılacağını söyledi. Erdoğan, "Washington’da açtığımız Diyanet Külliyesi Amerikalı Müslümanın durağı, merkezi, ikinci evi oldu. Faaliyete geçtiği zaman yeni Türk Evi de ülkemizin temsiline ciddi katkı yapacak” dedi.
#Recep Tayyip Erdoğan
#Barzani
#Irak
#Türkiye
#IKYB
7 yıl önce