|

İran kendine baksın

Ortadoğu’da son dönemdeki birçok katliam ve krizin arkasında olan İran, Erdoğan’ın “mezhep ve ırkçılık uyarılarına” cevap verirken trajikomik biçimde Türkiye’yi yayılmacı olmakla suçladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/03/2017 Salı
Güncelleme: 08:05 - 28/03/2017 Salı
Yeni Şafak
İran kendine baksın
İran kendine baksın

Ortadoğu'da mezhep çatışmalarının içinde yer alan, paralı askerleri ile Suriye'deki iç savaşı körükleyen İran, Türkiye'yi yayılmacı ve müdahaleci politika izlemekle suçladı. Oysa ki İran bugün sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından değil, başta İslam dünyası olmak üzere çok sayıda ülke tarafından “yayılmacı" politikalarıyla tepki çekiyor.



TERÖR AJANDASI KALABALIK


İç savaş sarmalının içinden bir türlü kurtulamayan Suriye'de savaşın 7. yılına girilirken, İran'ın sahada destek verdiği 41 bin paramiliter silahlı güç ülkedeki 130 bin sivilin ölümünden direkt sorumlu gösteriliyor. Diğer taraftan 29 bin Şii Haşdi Şabi grubu ile Irak iç siyasetine yön vermeye kalkışan İran ve İran'ın sahadaki paramiliter ordusu Kudüs gücü El Ambar, Felluce, Telafer, Kerkük, ve Musul'da 2014'ten buyana bir yandan iç barışı tehdit ederken bir yandan da 4 bin 800 sivilin ölümünden direkt sorumlu gösteriliyor. İYemen'de siyasi iktidara yönelik silahlı eylemlere destek veren İran, ülkedeki Husilere mali ve siyasi desteğinin yanında hali hazırda 14 bin Husi milis gücünü silahlı eğitimden geçirdiği belirlendi. İran'ın 2015'de terör örgütlerine verdiği mali desteğin 21 milyar dolar civarında olduğu düşünülürken, 2016'da bu rakamın 23 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.



İRAN'DAN KÜSTAH AÇIKLAMA


Ortadoğu'da bütün bu olaylara imza atan İran, Türkiye'yi yayılmacı politika izlemekle suçladı. İran Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Kaynak'ın sözlerine karşılık yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Erdoğan'ın İran konusunda kullandığı ifadeler, kabul edilebilir değil. Maalesef Türk yetkililerin, komşularına yönelik temelsiz, müdahaleci ve sorun yaratacak açıklamaları devam ediyor" ifadeleri kullanıldı. Kaynak'ın İran'dan Türkiye'ye 3 milyon mülteci gelebileceği söylemi ise, “alakasız ve tuhaf" olarak yorumlandı.


#Ortadoğu
#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#İç savaş
7 yıl önce